Evaluering

Evaluering

Evaluering er en systematisk datainnsamling, analyse og vurdering av en planlagt, pågående eller avsluttet aktivitet, virksomhet. Evalueringer kan gjennomføres før et tiltak iverksettes, underveis i gjennomføringen, eller etter at tiltaket er avsluttet. Evaluering er viktig for læring, forbedring og utvikling.


Formålet med modellen er å mobilisere til tidlig innsats, synliggjøre mål og aktiviteter samt sikre kontinuitet i arbeidet på de tre ulike nivåene. Det vil blant annet innebære at alle voksne som møter barn og unge på ulike arenaer må samarbeide for å nå målene. For å sikre at arbeidet får nødvendig status og prioritet, er det forankret med vedtak i Narvik kommunestyre. Arbeidet med implementering er igangsatt i alle tjenesteledd og tjenestenivå.


Det er lagt opp til at rådmann (ved kommunalsjef oppvekst) er i et forpliktende og avtalt løp i møte med det politiske miljøet - slik at den politiske viljen er synlig i det daglige arbeidet i tjenestene, og at enhetene sine faglige forankringer er kjent i de politiske prosessene. Administrasjonen sin oppgave blir å gi politikerne rett informasjon i avtalte møter, og rett avgjørelsesgrunnlag når vedtak må fattes. Politikerne sin oppgave blir å følge kvalitetsutviklingen og måloppnåelsen over tid. På denne måten blir modellen kvalitetssikret.

En vil her sikre at arbeidet rundt modellen brukes kontinuerlig, at modellen blir godt implementert i det daglige arbeidet, og at modellen evalueres på alle nivå i kommunen. I praksis vil evaluering blant annet finne sted på følgende måte:


Kommunenivå

Modellen er et jevnlig innslag i de politiske hovedutvalgene for oppvekst og kultur og helse og omsorg gjennom hele året. Dette for å sikre og dokumentere oppfølging og fremdrift av modellen, inkludert BTI. Det informeres jevnlig om modellen slik at politikere og administrasjonen både får den informasjonen de trenger, samt kunne evaluere både framdrift i implementeringen og videre kvalitetsutvikling av det arbeidet som utføres av tjenestene og bruk av ressurser. Det vil gi et godt utgangspunkt for å fatte riktige beslutninger når det er nødvendig.


Det gjennomføres årlige brukerundersøkelser i barnehage og skole. I tillegg benyttes ungdataundersøkelsen i skolen.


Tjenestenivå

Det skal være etablert et BTI-team i alle barnehagene og skolene som er tverrfaglig sammensatt av helsesykepleiere og pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT). Det skal avholdes regelmessige møter hvor det taes opp saker på generelt grunnlag og/eller individnivå. Det skal fra tjenestenivå følges opp at modellen eksisterer i det daglige arbeidet og at BTI blir brukt som arbeidsredskap i modellen. Det skal også rapporteres fra enhetsleder til sin kommunalsjef i hvilken grad BTI-teamet arbeider ute i enhetene.


Individnivå

I hver tjeneste skal det være faste møtepunkter der evaluering av modellen og BTI er agenda. Det kan enten opprettes egne møter for evaluering eller at det skal settes av tid i allerede eksisterende møtepunkter i tjenestene.