Brukermedvirkning

Barnets beste og retten til å bli hørt

Alle barn som er i stand til å danne seg egne synspunkter, har rett til å medvirke i alle forhold som vedrører barnet etter denne loven. Barnet skal få tilstrekkelig og tilpasset informasjon og har rett til fritt å gi uttrykk for sine synspunkter. Barnet skal bli lyttet til, og barnets synspunkter skal vektlegges i samsvar med barnets alder og modenhet.

Stafettloggen

Brukermedvirkning på individnivå innebærer at i enkeltsaker som omhandler barn og unge, skal de få informasjon og muligheten til å uttrykke sine synspunkter. Stafettloggen er et verktøy som Narvik kommune bruker, som sikrer dette i enkeltsaker. Informasjon om stafettloggen kan du finne her.

Rutiner for bruk Klient- og resultatstyrt praksis (FIT)


Outcome rating scale (ORS) er et skjema som fylles ut ved at brukeren markerer score på fire ulike 10-centimeters linjer i starten av en samtale/en avtale. Disse ulike linjene måler fire ulike opplevelser av lidelsestrykk individuelt, i forhold til nære relasjoner, sosialt og generelt. Brukerens samlede score på første samtale gir utgangspunkt for å vurdere hvor intensiv hjelpen bør være og viser i det videre utvikling over tid.


Session rating scale (SRS) er et skjema som fylles ut ved at brukeren markerer score på fire ulike 10-centimeters linjer ved avslutning av samtalen. Disse ulike linjene måler fire elementer av samarbeidsalliansen som består av det relasjonelle bånd, enighet om mål, enighet om metode og generell tilnærming til hjelpen som gis. Dette gir en mulighet for hjelperen å identifisere de situasjoner der det er statistisk større risiko for at brukeren vil droppe ut, oppleve negativ eller ingen effekt av behandlingen, og dermed finne de deler av samarbeidet som må justeres. Mer informasjon finner du her.

Forum for medvirkning

I barnehagene og skolene har råd og utvalg rett til å uttale seg og komme med forslag i alle saker som gjelder barnehagen/skolen. Å arbeide for barnas miljø er en sentral oppgave for alle organene. Ved hver skole skal det være:

  • elevråd

  • foreldreråd (FAU)

  • samarbeidsutvalg (SU)

Ingen av rådene eller utvalgene har beslutningsmyndighet, men de gir elever og foreldre anledning til å utveksle meninger og å komme med felles uttalelser.

Barneombudet

Barneombudet er et hjelpeorgan som skal fremme barns interesser i samfunnet og følge med på utviklingen av barns oppvekstkår. Deres jobb er å følge med på at barns interesser blir ivaretatt i lovgivningen og at Norge overholder FNs barnekonvensjon. Barneombudet kan blant annet svare på spørsmål om rettigheter og kan gi barn og unge tips og råd og informasjon om hvem som kan hjelpe. Du kan lese mer om barneombudet ved å klikke her.