E- læring

Her finner du ulike typer nettkurs, webinar og nettsider som kan være aktuelle i det arbeidet du gjør.

Dette e-læringskurset gir deg en innføring i barn som pårørende-arbeidet. Du vil lære hvordan du som helsepersonell skal fange opp og bidra til å følge opp barn og søsken av pasienter med alvorlig sykdom, avhengighet eller skade. Det handler også om barn som opplever død i familien. Som helsepersonell i kommunen har du en plikt til å avklare og ivareta barns behov for informasjon og oppfølging når de er pårørende.

Gjennom barn som pårørende-arbeidet støtter du pasienten som forelder, samtidig som du styrker barn og unges helse- og livskvalitet. Gode felles rutiner for barn som pårørende-arbeidet på arbeidsplassen din er en forutsetning for at du som ansatt skal kunne utvikle din kompetanse.

Dette kurset skal gi deg mer kunnskap om hvordan vold og seksuelle overgrep mot barn kan avdekkes i din barnehage eller skole, og det vil gi deg kunnskap om hva du må gjøre når det avdekkes.

For å gjennomføre kurset om vold og seksuelle overgrep mot barn må du opprette deg en profil. Følg linken oppe til høyre inne på nettsiden.

Jegvet.no gir barn og unge alderstilpasset kunnskap om:

  • Ulike former for vold, seksuelle overgrep og mobbing

  • Konsekvenser av vold, seksuelle overgrep og mobbing

  • Hvilke rettigheter de har, og hva loven sider om vold, overgrep og mobbing

  • Hvordan de kan få hjelp og støtte hvis de selv eller noen de kjenner opplever vold, overgrep eller mobbing

  • Bidra til at barnet vet mer om egen kropp og grenser, utvikler språk for dette, og har kunnskaper som kan bidra til at de søker til trygge voksne om de lever med vold og seksuelle krenkelser.


Følg lenken under

Snakke sammen kan bidra til at den voksne har kunnskaper og trygghet til å ta den nødvendige samtalen ved bekymring om vold og overgrep og kan handle hensiktsmessig med utgangspunkt i informasjon fra barnet i samtalen.

Gjennom seks korte filmer får du gode tips om hvordan legge grunnlaget for og gjennomføre spontane og planlagte samtaler med barn. Dette er undervisningsfilmer som er rette mot ansatte i barnehager, skoler og hjelpetjenester. Følg lenken under.

Denne e-læringa er utarbeidet av RVTS Midt sammen med REBESSA (Regionalt ressursteam om barn og unge med bekymringsfull og skadelig seksuell atferd).

  • Formålet om å bidra til en heving av kompetansen om sunn og normal seksualitet hos barn og unge

  • Guidet hjelp til håndtering av saker der barn og unge har vist bekymringsfull eller skadelig seksuell atferd

  • Kunnskap om barns seksualitet vil kunne minske risikoen for at barn utvikler seksuelt skadelige atferdsmønstre.

  • Kunnskap om temaet vil også bidra til at tegn på krenkelser og overgrep kan oppdages på et tidlig tidspunkt slik at nødvendige tiltak kan iverksettes.

Følg lenken under.

Webinar

Barns beste - forebygging av vold og overgrep mot barn og unge

Webinaret arrangeres i samarbeid med Fylkesmannen i Trøndelag, Fylkesmannen i Nordland, Fylkesmannen i Troms og Finnmark i tillegg til RVTS Midt og Nord.

Det er to dager med webinbar på ca to timer opptak.

Tirsdag 20.oktober 2020

Agenda:

  • Barns rett til beskyttelse mot vold og overgrep etter Barnekonvensjonen. Et utgangspunkt og grunnlag for videre arbeid ved Lena R.L. Bendiksen, UiT Norges Arktiske Universitet.

  • Klokhet om vold eller overgrep» Kunnskap fra 500 barn utsatt for vold eller overgrep, og barns grunnleggende rettigheter etter Barnekonvensjonen ved proffer og Forandringsfabrikken.

  • Opptrappingsplanen mot vold og overgrep og kommunens ansvar for å forebygge, avdekke og avverge vold og seksuelle overgrep ved Ann Nordal, Helsedirektoratet

  • Presentasjon av ny nasjonal faglig retningslinje for «Tidlig oppdagelse av utsatte barn og unge" ved Reidun Korssjøen, Fylkesmannen i Trøndelag

  • Oppsummering og avslutning ved Nina Skille, Fylkesmannen i Nordland

Onsdag 21.oktober 2020

  • Velkommen til ny konferansedag ved Sissel Andreassen, Fylkesmannen i Troms og Finnmark

  • Seksuelle overgrep i samiske samfunn- noen erfaringer fra arbeidet med de såkalte «Tysfjordsakene" ved Lars Magne Andreassen, Lulesamisk senter

  • Presentasjon av «Jeg vet», en læringsressurs om vold, overgrep og mobbing utviklet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet ved RVTS Midt og RVTS Nord

  • Presentasjon av «Snakke sammen», et digitalt opplæringsprogram om samtaler med barn, spesielt ved bekymring for om barnet er utsatt for vold eller overgrep ved RVTS Midt og RVTS Nord

  • Barneambassadører fra Redd Barna ved Hanna Brandal, Blussuvoll skole og Julie Storli, Rosenborg skole

  • Oppsummering av konferansedagene og avslutning ved Nina Skille, Fylkesmannen i Nordland


Kurset har til hensikt å gjøre ansatte i barnehage og skole tryggere når det gjelder det å snakke med barn, for å kunne avdekke vold og seksuelle overgrep, og til å melde vold og seksuelle overgrep videre til barnevern og politi.

Tegnene kan være tydelige og åpenbare, eller de kan være vage og tildekket. I kapittelet "Hva er tegnene?" finner du kunnskapsoversikt om; Fysiske, verbale, atferdsmessige og psykiske tegn på vold og seksuelle overgrep.