Hiiri ja näppäimistö

Aloita valitsemalla, millainen tuen tarve asiakkaalla on:

Asiakas ei ole koskaan ennen käyttänyt tietokoneen hiirtä ja/tai näppäimistöä ja/tai ei tunne niiden toimintaa

Aloita selittämällä asiakkaalle, mitä ovat näytöllä näkyvät hiiren osoitin ja tekstin kohdistin, ja miten laitteet liittyvät tietokoneen toimintaan. Tutustukaa yhdessä siihen, millaisia tapahtumia hiirellä ja näppäimistöllä saa aikaan tietokoneen näytöllä sekä mitä eri näppäimiä painamalla tapahtuu.

Hiiri hukassa? on Tampereen kaupunginkirjaston laatima ilmainen oppimateriaali hiiren käytön alkeisiin. Huom: Adobe Flash lakkaa toimimasta vuoden 2020 lopussa. Ilman nettiyhteyttä toimiva ohjelmaversio on hyvä asentaa kirjaston tietokoneille tai asiakkaan omaan koneeseen.

Kymmensormijärjestelmäkurssilla harjoitellaan oikeiden merkkien löytämistä näppäimistöstä ilman aikapaineita. Sama harjoitus löytyy myös lukuisille muunkielisille näppäimistöille.

Kotisuomessa.fi-sivuston laaja valikoima perustaitoharjoituksia on suunnattu vielä vähän suomea osaaville maahanmuuttajille, jotka tarvitsevat harjoitusta sekä luku- ja kirjoitustaidossa että hiiren ja näppäimistön peruskäytössä. Harjoitukset soveltuvat myös ikääntyneille ja erityistä tukea tarvitseville asiakkaille.

Tutustu myös vinkkeihin sopivan hiiren valintaan.

Hiiri ja/tai näppäimistö ovat asiakkaalle tuttuja, mutta hän kaipaa lisätukea niiden sujuvaan käyttöön

Erilaiset hiiren ja näppäimistön hallintaa vaativat yksinkertaiset tietokonepelit, kuten korttipelit, ovat paitsi viihdyttäviä, myös hyviä koordinaatioharjoituksia!

Pasianssi on mainio pelillinen tapa oppia hiiren käsittelyä ja perustoimintoja, kuten klikkaamista, raahaamista ja tuplaklikkaamista. Lisää sekä hiiren että näppäimistön käyttöä tukevia pelejä voit etsiä esim. Älypäästä ja Papunetin pelisivuilta.

Alphabetic Rain on nopeatempoinen aakkos- ja numeropeli kirjainten ja numeroiden löytämisen harjoitteluun hieman edistyneemmille.

Asiakas tarvitsee apua hiiren ja/tai näppäimistön asetusten säätämiseen omia tarpeitaan vastaaviksi

Aloita selvittämällä mahdollisimman tarkasti, minkä laitteen mihin määrityksiin tarve liittyy. Ongelmia voivat olla esimerkiksi hiiren kätisyys, liian nopea liikke tai liian pieni osoitin, näppäimistön merkkien liian nopea toistonopeus tai kannettavan tietokoneen kosketuslevyn herkkyys. Tutustu näihin säätöihin omalla koneellasi!

Hiiren toiminnot ja asetukset -sivulta löytyvät HP:n laatimat ohjeet esim. hiiren osoittimen ja näppäinten asetusten säätämiseen (Windows 8 ja 10).

Näppäimistön käyttäminen on digituen antajille ja edistyneemmille käyttäjille sopiva Microsofin ohjesivu tekstin kirjoittamisesta, pikanäppäimistä ja näppäimistön käyttöön liittyvästä ergonomiasta. Tutustu myös näyttönäppäimistöllä kirjoittamiseen.

Asiakkaalla on fyysisiä vaikeuksia käyttää näppäimistöä ja/tai hiirtä

Laitteen asetuksia muuttamalla on mahdollista helpottaa hiiren ja näppäimistön käyttöä. Lue lisää helppokäyttötoiminnoista.

Myös hiiriä ja näppäimistöjä on monenlaisia. Kuluttajille suunnattujen laitteiden suurimpia valmistajia ovat esimerkiksi Logitech (hiiret ja näppäimistöt) ja Microsoft (hiiret ja näppäimistöt).

Jos asiakkaan fyysiset esteet ovat niin vaikeita, etteivät helppokäyttötoiminnot tai ergonomiset laitteet riitä tavallisen hiiren ja näppäimistön käytön helpottamiseen, asiakas tarvitsee ehkä avukseen erilaisia syöttölaitteita. Lue lisää avustavasta teknologiasta Papunetistä.

Parkinsonliitto ry:n sivuilta löytyy myös ratkaisuja hiiren käyttöön ja näppäimistön käyttöön liittyviin ongelmiin, jotka johtuvat esimerkiksi käsien vapinasta.