Turvallisuusongelmat

Uutiset verkkohuijauksista ja tietomurroista voivat pelottaa joitain ihmisiä jopa siinä määrin, että pelko estää heitä ottamasta käyttöön ja siten hyötymästä internetin tarjoamista palveluista.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on laatinut saavutettavan ohjeen, miten tunnistaa verkkohuijaus.

Traficomin sivuilta voi lukea ohjeita paitsi nettihuijausten tunnistamiseen ja niiltä suojautumiseen, myös siihen, miten toimia, jos on tullut huijatuksi.

Apua haittaohjelmien ja huijausviestien tunnistamiseen löytyy myös Danske Bankin ohjesivulta.

Oheisessa Ylen Digitreenien artikkelissa neuvotaan, miten mobiililaitteen (iOS ja Android) tai tietokoneen tietoturvaa voi parantaa sovellusasetuksia mukauttamalla.

Verkkohuijausten mahdollisuudesta on hyvä olla tietoinen ja niitä vastaan on tärkeää suojautua. Silti on tärkeää kannustaa ihmisiä hyödyntämään internetin tarjoamia mahdollisuuksia: oikein käytettyinä ne ovat turvallisia ja helpottavat asioiden hoitamista huomattavasti. Tämä SeniorSurfin humoristinen video rohkaisee ikäihmisiä verkkoasiointiin.

Jos nettihuijaus on päässyt jo tapahtumaan, Kuluttajaliiton Huijarit kuriin! -hanke keskittyy nettihuijausten ennaltaehkäisyyn ja huijausten uhrien tukemiseen. Huijausinfo.fi tarjoaa maksutonta neuvontaa verkko- ja mobiilihuijauksien uhriksi joutuneille sekä digihuijausten ennaltaehkäisyyn liittyen.

FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta puolestaan "neuvoo asiakkaita vakuutus-, pankki- ja arvopaperiasioihin liittyvissä ongelmatilanteissa. Neuvontaa saa esimerkiksi, kun vakuutusyhtiöltä on tullut kielteinen korvauspäätös tai pankin menettely ei tyydytä asiakasta. Neuvontaa saa myös ennen palvelun tai tuotteen ostoa".