Pankkipalvelut

Ennen kuin alat opastaa asiakasta esim. pankki-, vakuutus- tai eläkeasiointiin liittyvissä asioissa, kertaa vielä finanssialan asiakkaan digiopastuksen palvelupolku Turvalliset digipalvelut arjen apuna -oppaan sivulta 10!

Verkkopankin käyttö mahdollistaa raha-asioiden itsenäisen hoitamisen paikasta riippumatta. Siten se on täysipainoisen arjessa ja yhteiskunnassa toimimisen kannalta keskeinen sähköisen asioinnin taito.

Joillekin käyttäjille verkkopankki voi kuitenkin tuntua sekavalta ja pelottavaltakin: katoavatko rahani, jos painan väärää painiketta?

Valitettavan harvat pankit tarjoavat nykyisin mahdollisuuksia verkkopankkiasioinnin harjoitteluun ilman omien tunnusten ja oikean verkkopankin käyttöä. Jotkin niistä ovat kuitenkin kunnostautuneet tässäkin asiassa!

Tutustu Suomidigin koosteeseen viranomaisten, pankkien ja muiden palveluntarjoajien ohjeista ja kokeilualustoista: Tuki sähköiseen asiointiin.

Tällä hetkellä ehkäpä kattavimmin saavutettavia pankkipalveluita tarjoaa Osuuspankki .

Se on laatinut OP Saavutettava -palvelun "asiakkaille, jotka hyötyvät yksinkertaisesta ja selkeäkielisestä verkkopalvelusta". OP Saavutettavan harjoitusversioon voi tutustua täällä.

Lisäksi pankin sivuilla on senioriasiakkaille neuvoja pankkiasioiden hoitamiseen verkossa.

Myös S-pankin verkkopankin käyttöä pääsee harjoittelemaan testitunnuksilla:

  • käyttäjätunnus: 12345678

  • salasana: mitä tahansa numeroita

  • tunnusluku: mitkä tahansa neljä numeroa

Danske Bankilla ei ole verkkopankin harjoitusversiota, mutta se on koonnut sivuilleen vinkkejä ja tietoa senioreille ja erityisryhmille suunnatuista palveluistaan. Pankilla on myös oma puhelinpalvelunumeronsa senioreille ja erityistä tukea tarvitseville asiakkaille.

Aktialla ei ole verkkopankkipalvelustaan harjoitusversiota, mutta se tarjoaa asiakkailleen verkkopankin apuvideoita.

Nordea ei tarjoa verkkopankin harjoitusversiota. Pankin sivuilta löytyy kuitenkin apua asiointiin, kuten ohjeita pankkiasioiden hoitamiseen kotona, tietoa palveluista ja myös pieni digisanasto.

Lue lisää mobiilipankkipalveluista Digitreenien artikkelista Miten pankkiin mennään kännykällä?

Kansallisen senioriliiton julkaisemassa artikkelissa Hoidatko pankkiasiat mobiilissa vai netissä? kerrotaan, mitä eroa on verkko- ja mobiilipankilla.

Testaa omat tietosi verkkomaksuista Digitreenien peruskurssin Pankit ja maksaminen -testillä!

Tutustu myös vahvan tunnistautumisen ohjesivuun.

Ohje tiliotteen löytämiseen eri pankkien verkkopalveluista

Näin löydät tiliotteen verkkopankista.pdf

Ohjeen alkuosa on kirjoitettu Espoon kaupunginkirjaston asiakastietokoneita käyttäville asiakkaille.

Avaa ohje uudessa ikkunassa.