Camí d'«Andreas»

Jonathan Châtel

En aquesta comunicació presentaré les etapes estructuradores de la meva adaptació i reescriptura de Camí de Damasc d’August Strindberg, Andreas. A partir d’una interrogació al voltant de la identitat incerta del personatge del Desconegut i de les observacions relacionades amb el procés de traducció, el treball de reescriptura gira al voltant del tema dels canvis vitals i la desaparició. Andreas, un joc laberíntic en diàleg amb el camí strindbergià, també ha resultat ser una meditació sobre l’escriptura i sobre el paper de la figura materna en el procés de creació. Finalment, examinaré les meves decisions a l’hora d’escenificar aquesta immersió en el cor d’una existència en crisi, a l’encreuament de la caiguda i el renaixement.

Jonathan Châtel és franconoruec. Va rebre formació actoral i va cursar estudis de filosofia i teatre al mateix temps. Va cofundar la companyia ELK l’any 2011 i va muntar El petit Eiolf (2012) d’Ibsen, que va tornar a traduir i adaptar. Aquesta primera creació va rebre el premi del públic del festival de teatre emergent Impatience l’any 2013. La seva segona creació, Andreas (2015), basada en l’obra Camí de Damasc d’August Strindberg, es va estrenar al Festival d'Avinyó i es va presentar al Festival de Tardor de París el 2015. Actualment està preparant el muntatge del seu text De l’ombre aux étoiles, que es presentarà el proper novembre (2019) al Théâtre de la Cité-CDN de Toulouse.

Jonathan Châtel és també director, autor i guionista: Les Réfugiés de la nuit polaire (documental), Ostinato, Louis-René des Forêts (film experimental), Kirkenes (còmic)... També és professor al Centre d'Études Théâtrales de la Universitat de Louvain-la-Neuve, Bèlgica. El 2015 va publicar l'assaig Henrik Ibsen, le constructeur a l’editorial Circé.