EL TORO DE CRETA

Hèrcules i el toro de Creta, de Bildhauer August Kriesmann (1853). Estàtua de bronze. Jardins del Palau de Schwerin, a Schwerin (Alemanya). 

La setena tasca imposada a Hèrcules pel rei Euristeu va ser capturar el toro de Creta, una bèstia salvatge i ferotge que va ser enviada pel déu del mar, Posidó, com a càstig al rei Minos de Creta. Aquest animal infonia por i causava problemes per tota l'illa. 

Hèrcules estava disposat a completar la missió: va emprendre un viatge pel mar que va durar tres dies fins que va arribar al port de Creta. Un vegada allà, es va adonar que es trobava en una ciutat aterrida per causa de les petjades del toro pel terra, les cases destrossades, els arbres arrencats i sang per tot arreu. De sobte, Hèrcules va escoltar un soroll sord seguit d'una tremolor: era el toro de Creta. El toro es va quedar quiet, Hèrcules es va mantenir tranquil i, després de diverses lluites èpiques i dificultats, va aconseguir sotmetre el toro i portar-lo cap el rei Euristeu. Ell el va alliberar, permetent que el toro continués vagant per la terra. 

Hèrcules doma el toro de Creta, del gravador Juan Barcelón y Abellán, a partir d'un fresc de Luca Giordano (1785). Aiguafort i burí sobre paper verjurat. Museu del Prado, Madrid (Espanya).