L'acció tutorial i l'orientació

L’orientació educativa, entesa com a orientació personal, social, acadèmica i professional, i l’acció tutorial esdevenen funcions transversals de tot el sistema educatiu i de responsabilitat compartida entre els diferents equips educatius que acompanyen els alumnes en el seu procés de formació per promoure la formació competencial i integral dels alumnes des de l’enfocament inclusiu

Avaluació contínua i formativa

L’avaluació de l’alumne és una part essencial del seu procés d’aprenentatge que serveix al professorat per analitzar, valorar i reorientar, si cal, la pràctica docent de l’etapa educativa per aconseguir els objectius d’aprenentatge.

L’avaluació de l'aprenentatge de l'alumnat és contínua i diferenciada segons les matèries, tenint en compte si l’alumne ha assolit les competències i n'ha superat els objectius, prenent com a referent fonamental els criteris d'avaluació dels diferents elements del currículum, i amb la finalitat de regular el seu procés d’aprenentatge. Així, ha de permetre que tant els professors (avaluació formativa) com els alumnes (avaluació formadora) identifiquin els avenços, les dificultats i els errors que sorgeixen al llarg del procés educatiu, i prendre les decisions oportunes per regular-ho. Es valora l'evolució de l'alumne en el conjunt de les matèries i la seva maduresa acadèmica en relació amb els objectius dels estudis que està cursant, així com, al final de l'etapa, les seves possibilitats de progrés en estudis posteriors. L’avaluació és una responsabilitat que es comparteix entre tots els membres de l’equip docent, coordinats pel tutor, amb una mirada inclusiva, que ha de possibilitar que el màxim d’alumnes assoleixin les competències de cada etapa.

Es tenen en compte els objectius que són les fites a aconseguir per l’alumnat, els continguts que són allò que vols que aprenguin, les competències que són les capacitats per actuar a partir dels coneixements adquirits, i els criteris d'avaluació que han de servir de referència per a valorar el que l'alumnat sap i sap fer en cada matèria, permetent graduar el rendiment o acompliment aconseguit. D'aquesta manera, l'avaluació del grau d'adquisició de les competències està integrada amb l'avaluació dels continguts, en la mesura en què ser competent suposa mobilitzar els coneixements, destreses, actituds i valors per a donar resposta a les situacions plantejades, en un context determinat. Objectius, continguts, competències i criteris d’avaluació es troben recollits a la programació, revisada pels membres de cada departament, i comunicada a l’alumnat mitjançant la fitxa d’inici de cada matèria.

El centre organitza les accions necessàries per garantir el dret de les famílies a participar en el procés educatiu dels seus fills i filles, perquè puguin fer-ne el seguiment i contribuir a la millora dels resultats acadèmics. En els informes d’avaluació parcials s’orienta sobre el procés d’aprenentatge del joves, i els aspectes personals, relacionals i evolutius, així com les mesures de reforç adoptades o previstes.


El vincle, la interpretació i la interacció entre l’aprenentatge, el centre i l’entorn com a eix de creixement i maduració acadèmica i afectiva.


La presa de consciència des de la reflexió i l’assoliment del procés d’aprenentatge com a element intransferible.


La transferència i la projecció dels aprenentatges, visualitzant la connexió del que aprèn l’alumne i com ho aprèn dins i fora de l’entorn escolar.