La convivència - eix vertebrador

A l’Institut Gallecs considerem el Projecte de convivència l’instrument on es reflecteixen les nostres accions com a centre per desenvolupar la capacitat de tot l’alumnat i de la resta de la comunitat educativa per a la convivència i la gestió positiva dels conflictes.

Es tindrà en compte els desenvolupament dels principals eixos que afavoreixen un bon clima de convivència al centre:

La Coeducació, l’Educació intercultural, l’Educació per la pau, l’Educació socioemocional, Educar en el respecte, Educar en l’esforç i la responsabilitat, Educar en la gestió positiva dels conflictes i avançar cap a la Inclusió

L'ACOLLIDA

Considerem el procés d’acollida de l’alumnat i de les seves famílies com la base de l’Acció Tutorial i l’Orientació educatives, i amb l’objectiu clar de prevenció de l’absentisme i l’abandonament escolar prematur, per afavorir la continuïtat formativa de tot l’alumnat, des del treball pedagògic compartit de tots els docents.

Per això considerem tres tipus d'actuacions per concretar el procés d'acollida:

  • Actuacions prèvies a la inscripció : Jornades de portes obertes i difusió del projecte educatiu del centre

  • Actuacions a l'inici de l'escolarització de cada etapa: Entrevistes amb famílies i alumnat per primer contacte i prendre decisions de totes les necessitats que se'n derivin

  • Actuacions al llarg de l'escolarització : Seguiment i acompanyament al llarg de tot el procés educatiu

LA COEDUCACIÓ I LA PERSPECTIVA DE GÈNERE

La coeducació és l’acció educativa fonamentada en el reconeixement de les potencialitats i individualitats de les nenes i els nens, i de les noies i els nois, independentment del seu sexe, orientació afectivosexual, identitat o expressió de gènere, potenciant així la igualtat real d’oportunitats. La coeducació cerca l’eliminació de tota mena de discriminació per raó de gènere, sexe o orientació afectivosexual i el respecte de la diversitat de l’alumnat.

A l’Institut Gallecs vetllem perquè tant l’alumnat com el professorat i tota la comunitat educativa estigui dotat d’estratègies que puguin modificar les relacions de poder, d’abús i de limitacions estereotipades per a cada gènere i transformar-les en relacions més justes i plurals. Per assolir aquest objectiu comptem amb la creació al Consell Escolar de la Comissió d’Igualtat de Gènere i Coeducació, sota la coordinació de Coeducació i Perspectiva de Gènere.

SALUT I BENESTAR

A l’Institut Gallecs apostem per una educació fonamentada en el coneixement i l’acceptació del funcionament del propi cos i el dels altres, respectant les diferències, afermant els hàbits de cura i salut corporals, adquirint estratègies per poder prendre decisions conscients sobre el consum alimentari, i incorporant l'educació física i la pràctica de l'esport per afavorir el desenvolupament personal i social, així com el coneixement i valoració de la dimensió humana de la sexualitat en tota la seva diversitat

GALLECS SOSTENIBLE

L’Institut Gallecs forma part de l’entorn natural de Gallecs que és un espai rural comprès entre els termes municipals de Mollet del Vallès i Parets del Vallès (Vallès Oriental) i que engloba una àrea natural de 755 hectàrees.

Volem que el nostre alumnat s’impliqui en la relació amb el medi des del vincle amb el Centre i amb el seu entorn proper per poder assolir dos objectius bàsics en educació mediambiental:

Valorar críticament els hàbits socials relacionats amb la salut, l'alimentació, el consum, la cura, la consideració i el respecte cap als éssers vius, i contribuir a la conservació i millora del medi ambient.

Prendre consciència de les problemàtiques que té plantejades la humanitat i que es concreten en els objectius de desenvolupament sostenible.

Des de l’Institut Gallecs ens comprometem a refermar el nostre compromís amb el nostre entorn amb el desenvolupament del projecte de sostenibilitat com a un dels eixos vertebradors del centre. Les diferents iniciatives han d’involucar tota la comunitat educativa, començant per l'alumnat i el professorat des de dins de les pròpies aules, i obrint-se a la participació de les famílies i col·laboració amb entitats de l'entorn.

L’Educació per la sostenibilitat forma part de l'essència de la formació de l'alumnat al llarg de totes les etapes educatives, inserida a les matèries i a projectes d’àmbit del nostre centre. (per tal d'ambientalitzar el currículum). Tot el desplegament curricular del Projecte mediambientals té en compte l’adaptació i l’aplicació directa als Objectius de Desenvolupament Sostenible.