El pla de comunicació

L’Institut elabora un pla de comunicació que es revisa anualment i que constitueix la principal eina per fer arribar i donar a conèixer a la societat, en el seu conjunt, la nostra activitat, els nostres objectius i les nostres fites.

El pla de comunicació dóna resposta a les expectatives i a les necessitats de comunicació de l’equip humà, els alumnes, les famílies, les empreses i la societat en general. Ha de donar resposta adequada a les exigències de la societat de la informació i del coneixement actual i ens ha d’ajudar a comprendre i afavorir l’anticipació al canvi i ha de resoldre adequadament a les exigències del present i del futur.

El pla de comunicació conté els objectius anuals de comunicació, les diferents dimensions o àmbits, l’organigrama i els canals de comunicació, entre d’altres.

Mecanismes de participació

En el dossier del professorat i en les NOFC s’expliciten i es detallen els mecanismes de participació de tota la comunitat educativa.

· CONSELL ESCOLAR. (Amb caràcter trimestral i/o extraordinari)

El Consell Escolar del centre és l’òrgan de participació de la comunitat educativa en el govern del centre i l’òrgan de programació, seguiment i avaluació general de les seves activitats. Hi són representats l’Equip Directiu, el professorat, les famílies, l’alumnat, l’Ajuntament, l’Ampa, i el personal d’administració i serveis.

Per garantir la transparència en el funcionament i gestió del Centre Escolar s’organitzarà en comissions de treball: Comissió Permanent, Comissió de Convivència, Comissió Econòmica, Comissió d’igualtat de gènere i coeducació.

· CLAUSTRE DEL PROFESSORAT. (Amb caràcter trimestral i/o extraordinari)

· EQUIPS DOCENTS.

Les Coordinacions de les tres etapes educatives (CF, Batx i ESO), amb el suport de les quatre coordinacions de nivell, són peces fonamentals per a liderar les reunions dels Equips Docents, planificant i realitzant les activitats educatives, complementàries i extraescolars necessàries per tal de garantir l’èxit escolar dels i de les nostres alumnes.

TUTORS I TUTORES

-L'objectiu principal de l'acció tutorial és el desenvolupament personal i social de l’alumnat en els aspectes intel·lectual, emocional i moral, la qual cosa es tradueix en un seguiment individual i grupal de l'alumnat per part del professorat.

-L'acció tutorial ha de garantir el traspàs d'informació entre la família i l'escola; la implicació de les famílies en el procés educatiu dels seus fills/es; l'orientació personal, acadèmica i professional de l’alumnat; i el control de la convivència del grup d'alumnes.

-La col·laboració amb les famílies dels alumnes menors d’edat és imprescindible per que l’acció tutorial sigui d’excel·lència.

-En la Formació Professional l’Acció tutorial ha de permetre desenvolupar les competències professionals, personals i socials, així com les capacitats clau dels perfils professionals dels títols.

L’acció tutorial es desenvolupa en relació al grup classe, l’alumnat, i l’atenció individualitzada. Així mateix es té en compte l’acció col·legiada de l’Equip Docent i la relació amb les famílies. L’Institut Gallecs manté una estreta col·laboració amb tots els serveis externs que intervenen en el seguiment i orientació del nostre alumnat (EAP, SS, CREDTIC, ONCE, CREDA, entre d’altres). En l’Educació Postobligatòria es manté una ferma col·laboració amb les empreses de l’entorn que participen com a Centres per a la realització de les pràctiques formatives de l’alumnat.

· DEPARTAMENTS DIDÀCTICS. Cada departament tindrà un Cap de Departament que s’encarregarà de la coordinació general de les activitats del departament i de la seva programació i avaluació. Les seves funcions queden definides a les NOFC. Els Caps de Departament ordinaris i de Formació Professional formen la Comissió Pedagògica presidida pel Coordinador Pedagògic. El Centre està organitzat en 13 Departament Didàctics (9 d’ESO i BTX, i 4 d’FP).

· COMISSIONS DE TREBALL.

-COMISSIÓ PEDAGÒGICA. Presidida pel Coordinador Pedagògic i la Cap d’Estudis de FP, formada pels Caps de Departament. Es reunirà mensualment. Farà el seguiment i desplegament del projecte educatiu del centre. Elaborarà el Pla de Formació Interna. Donarà suport a les iniciatives d’innovació i recerca. Liderarà les transformacions educatives del Centre i la implementació dels nous currículums.

-COMISSIÓ D’ATENCIÓ A L’EDUCACIÓ INCLUSIVA. Presidida pel Coordinador Pedagògic. Es reunirà setmanalment, formada per la Cap d’Estudis Adjunt, la Coordinadora d’ESO i els orientadors del Centre, amb la participació quinzenal de l’EAP. Reconeixerà la diversitat com un fet universal i el sistema inclusiu com única mirada possible. Serà l’encarregada del seguiment i del tractament a la inclusió educativa i a les Necessitats de Suport Específiques dels i de les alumnes. Vetllarà per la personalització de l’aprenentatge, proposarà metodologies que possibilitin formes flexibles de treball, posant sempre a l’alumne/a com a centre del seu procés d’aprenentatge. Farà el desplegament de les mesures i suports universals, addicionals i intensius, tenint en compte els models educatius fonamentats en el Disseny Universal per a l’Aprenentatge.

-COMISSIÓ SOCIAL. Presidida per la Cap d’Estudis Adjunt, formada per la Coordinadora d’ESO, els orientadors del Centre, l’EAP i Serveis Socials del municipi. Es reunirà mensualment. Té l’objectiu de fer el seguiment, juntament amb Serveis Socials i l’EAP, dels alumnes desfavorits socioculturalment i/o familiars en situacions de risc, així com del seguiment de l’absentisme i l’abandonament escolar i de fer-ne el traspàs a la Comissió d’Absentisme Municipal.

-COMISSIÓ DE QUALITAT. Presidida pel Coordinador de Qualitat, formada pels responsables de procés. Establirà i comunicarà la política i els objectius de qualitat. Vetllarà per l’adequat funcionament del sistema, tot facilitant l’accés a la informació i als processos de qualitat al Claustre.

-COMISSIÓ D’ESTRATÈGIA DIGITAL DEL CENTRE. Presidida per la Directora, formada pel Coordinador Pedagògica, el Coordinador Digital del Centre i el Coordinador de Comunicació. Promourà, concretarà el pla de tecnologies digitals i en farà el seguiment en el marc del Projecte Educatiu del Centre.

-COMISSIÓ DE COEDUCACIÓ I IGUALTAT DE GÈNERE. Presidida per la Cap d’Estudis Adjunt. Es reunirà mensualment. Tindrà com a objectius conscienciar a la Comunitat Educativa de no reproduir desigualtats apreses i/o interioritzades en relació a la igualtat real d’oportunitats entre els i les alumnes. Organitzarà activitats de sensibilització que contribueixin a la cultura de la no discriminació per raó de gènere. Elaborarà eines per a desenvolupar l’educació afectiva i sexual en el marc de la prevenció de la violència de gènere.

-COMISSIÓ DE CELEBRACIONS I DIADES. Presidida per la Cap d’Estudis Adjunt. S’encarrega de vetllar, planificar i concretar el desenvolupament i l’organització de totes les activitats que marca el calendari del centre.

-COMISSIÓ DE COMUNICACIÓ. Formada pel Coordinador de Comunicació, el coordinador de la Revista Digital i un/a docent. És la responsable de l’estratègia comunicativa del Centre. Coordinarà la difusió de la informació i dels esdeveniments que es desenvolupen al llarg del curs escolar a la nostra comunitat educativa. Les persones participants de la comissió s’encarreguen, doncs, de dissenyar, generar i difondre a través del web i de les xarxes socials. A més, s’encarrega de compartir activitats i projectes de les entitats col·laboradores per generar xarxa i sentiment de pertinença i fer incidència en els mitjans de comunicació.

· CONSELL DE DELEGATS.

El Consell de delegats és l’òrgan col·legiat de participació de l’alumnat, el qual estarà integrat per representants dels alumnes del centre. Aquests representants dels alumnes són: els delegats i els alumnes membres del consell escolar.

Per tal d’afavorir la participació dels alumnes i implicar-los de manera directa en les decisions del centre, es constitueix el Consell de Delegats que estarà format pel delegat o delegada i el sotsdelegat o sotsdelegada de cada grup classe i els representants electes dels alumnes en el Consell Escolar.

Es reunirà al menys un cop per trimestre i dues setmanes abans de les reunions de Consell Escolar. El Consell de Delegats també es podrà reunir de forma extraordinària, sempre que la meitat més un dels/de les delegats/des ho sol·licitin.

Les convocatòries del Consell de Delegats tindran una antelació mínima de 24h. Si s’escau, i en una situació d’urgència es podrà convocar de forma immediata

L’hora i el lloc de les reunions es decidirà d’acord amb la Direcció de l’Institut i sempre que no afecti el normal desenvolupament de les activitats pròpies del centre, preferiblement a les hores d’esbarjo o en hores de tutoria.

El Consell de Delegats elegirà un president o presidenta i un secretari o secretària que hauran de convocar les reunions i aixecar acta dels acords presos. El president o presidenta i el secretari o secretària s’elegiran per majoria d’entre els/les alumnes que formin part del Consell Escolar.

A les reunions del Consell de Delegats hi assistirà un membre de l’equip directiu que en tindrà veu però no podrà votar i col·laborarà com a moderador dels debats.


· L’Institut Gallecs formarà EQUIPS DE TREBALL I EQUIPS IMPULSORS per al desenvolupament dels programes en què participi.



Relacions amb els agents externs

Treballem amb i per al municipi amb el qual gaudim de la màxima complicitat. Col·laborem estretament en el Pla d’Entorn de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, els Serveis Socials, el servei de Mediació Policial, la Comissió d’Absentisme municipal i molts altres serveis relacionats amb el municipi de Mollet del Vallès. Cal destacar l’estreta col·laboració amb les empreses de serveis de l’entorn, especialment amb l’Ajuntament de Mollet pel compromís amb l’FP dual i amb l’Hospital de Mollet que es nodreixen amb l’alumnat del nostre centre per fer l’FCT.

Volem consolidar elements d’enfortiment dels processos socials, relacionals i participatius del barri on estem (Can Borrell), de la ciutat de Mollet del Vallès en general i de l’exterior (relacions internacionals), amb l’INS Gallecs.