ESO - Educació Secundària Obligatòria

El currículum s’organitza en àmbits de coneixement. Els àmbits de coneixement són agrupacions de matèries que comparteixen les competències bàsiques específiques de cada àmbit i les competències dels àmbits transversals.

S’aplicarà una hora de desdoblament setmanal a Tecnologia (1-2-3 ESO), Ciències Naturals (Biologia i Geologia, 1 ESO; Física i Química, 2 ESO) i Llengua estrangera (Anglès) (1-3-4 ESO). Així mateix s’estableix una franja de projectes al primer cicle d’ESO en el desenvolupament de projectes d’àmbit. Amb aquests projectes treballarem la millora en l’assoliment de les competències bàsiques des d’una perspectiva metodològica que millori la competència personal i social.

-Àmbit Lingüístic. Projecte Àgora.

-Àmbit Social i Artístic. Projecte Nòmades.

-Àmbit Orientació. Projecte Emociona’t.

-Àmbit Tecnologia i Matemàtiques. Projecte Tabaran.

Al segon cicle es manté el desplegament del projecte Gallecs sostenible, des de l’àmbit Cientificotecnològic, que aquest curs s’ampliarà per a tots els nivells de l’ESO. Així mateix es dona continuïtat al Projecte Utopia (3-4 ESO) des de l’àmbit de les Activitats Cíviques al departament de Socials. A tercer dintre de les hores de gestió autònoma s’introdueix Matemàtica aplicada.

Amb el nou currículum s’introdueix una optativa per a cada curs: Robòtica (1 ESO), Cultura Clàssica (2 ESO) i Programació (3 ESO).

A segon d’ESO comencen un nou projecte d’instrument a l’àmbit de música amb el projecte Ukelele. Es mantindrà la piscina per al 1r d’ESO com a projecte d’incorporació al medi aquàtic en l’àmbit de l’Educació Física.


A l’Institut Gallecs seguim les següents línies estratègiques en el desplegament del batxillerat:

-Acció tutorial personalitzada i treball d’orientació per a cada alumne/a.

-Implementació del programa GEP al batxillerat per a la potenciació de l’oralitat en l’àmbit lingüístic, especialment en la llengua anglesa.

-Diagnosi i gestió de les emocions i del benestar de l’alumnat. Orientador/a específic per a l’educació postobligatòria.

-Desplegament del Pla Digital de Catalunya en l’alumnat de batxillerat.

-Desplegament del projecte mediambiental de centre, treball de la cultura de la sostenibilitat sobre el desplegament dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

-Acció tutorial personalitzada i orientadora.

-Potenciació del treball cooperatiu com a metodologia d’aprenentatge i com a eina de millora de la competència comunicativa.

-Apostem per la competència en recerca com a eina de millora i aprofundiment en l’alumnat amb clara connexió amb les seves expectatives acadèmiques i laborals.

-Desplegament de la competència personal i social en la vinculació amb l’entorn proper i en la connexió amb el món global amb el desplegament de sortides i viatges de centre.

Cicles formatius

Vetllem perquè estudiar un Cicle Formatiu a l’Institut Gallecs sigui un valor afegit a l’assoliment de les competències professionals, personals i socials, i les capacitats clau que els permetin inserir-se al món laboral.

L’acció pedagògica del centre està enfocada a l’ensenyament aprenentatge del saber, del saber fer i del saber estar, d’acord amb els resultats d’aprenentatge, criteris d’avaluació, continguts, capacitats clau i objectius propis dels ensenyaments impartits. És a dir, s’adreça principalment a l’adquisició de les competències professionals, personals i socials de cada títol.

a) L’acció pedagògica és duta a terme pels diferents equips docents/seminaris/departaments, els membres dels quals es coordinen a nivell curricular, transversal, metodològic i d’avaluació de forma coherent i consensuada, sempre tenint en compte les particularitats de cada crèdit/mòdul/UF, de les característiques de l’alumnat, garantint la coherència del procés educatiu.

b) Les decisions curriculars, transversals, metodològiques i d’avaluació de cada cicle formatiu es reflecteixen en les respectives concrecions curriculars dels cicles.

c) Les estratègies metodològiques contemplen que l’alumnat participi activament en el procés d’ensenyament aprenentatge.

d) L’acció pedagògica estarà basada en la formació permanent del professorat en els aspectes d’actualització cientificotècnica vinculats a l’entorn professional, a l’auto-formació, a l’intercanvi i col·laboració interns i en aspectes didàctics i curriculars.

e) L’avaluació es porta a terme tenint present les dimensions inicial o diagnòstica, formativa i sumativa, tenint com a finalitat la valoració del grau d’assoliment, per part de l’alumnat, dels objectius de cada títol, així com l’ adequació de les decisions preses per l’equip docent corresponent.

f) Les programacions s’estructuraran en funció dels resultats d’aprenentatge i els objectius assolibles amb activitats precises i determinades, amb seqüència lògica i coherent dels continguts que s’ensenyen i amb avaluació dels resultats.

g) Els departaments vetllen per què en els cicles formatius que tenen més d'un grup-classe i en els mòduls que siguin desdoblats amb diferents professors, existeixi una adequada homogeneïtzació i harmonització dels continguts impartits i dels criteris d'avaluació.

h) Des de la Direcció es vetlla per que, sempre que la dotació de plantilla ho permeti, es puguin realitzar desdoblaments en UF/mòduls i crèdits de grups, suport en determinades matèries o matèries molt especifiques amb professorat especialista per tal de contribuir a la millora dels resultats educatius.

L’Institut participa d’aquells projectes que o bé impulsats pel Departament d’Educació o bé per iniciativa pròpia del centre aporten un valor significatiu afegit a la formació integral de l’alumnat

PROJECTE D’FP DUAL. ORGANITZACIÓ DE LA FORMACIÓ EN ALTERNANÇA.

A l’Institut Gallecs apostem per la formació professional dual amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats del mercat laboral augmentant la col·laboració amb les empreses del nostre entorn i millorar el procés formatiu del nostre alumnat. L'alumne/a rep part de la formació en el centre de treball

PLA DE MILLORA DE L’FP.

Amb l’objectiu de millorar l’orientació, i per tant, reduir l’abandonament de l’alumnat dels Cicles Formatius es genera la Comissió de Treball per la revisió i actualització del PAT dels Cicles Formatius dintre del procés de l’AGD (Avaluació Global Diagnòstica).


PROGRAMA IMPULS A L'FP

Aquesta unitat cerca impulsar els estudis professionalitzadors a través de cinc programes que cerquen la innovació en diferents àmbits: el canvi metodològic, l’orientació, la transferència del coneixement dels centres a les empreses, l’emprenedoria i la cerca de l’excel·lència en les competències professionals.

AULES EMPRENEDORIA. PROGRAMA EMPREN FP

Dintre de les accions per a impulsar la Formació Professional i donar suport al foment i desenvolupament de la competència emprenedora als centres i la seva comunitat educativa es desenvolupa aquest projecte que vol consolidar una cultura de foment de l’emprenedoria al centre en totes les famílies professionals amb la celebració anual de la Setmana de l’Emprenedoria.


PROGRAMES ACTIVA, EMPRESA I FUTURA

Són projectes de caire formatiu per als centres. Formen part del programa general Impuls FP i es desenvolupen accions formatives a coordinacions especifiques del centre perquè es puguin realitzar accions de transferència al Claustre.


SERVEI ASSESSORAMENT I RECONEIXEMENT ACADÈMIC DE L'EXPERIÈNCIA LABORAL

Servei d'assessorament en la formació professional del sistema educatiu i el Servei de reconeixement acadèmic dels aprenentatges assolits mitjançant l'experiència laboral o en activitats socials són dues actuacions regulades a la Resolució ENS/1891/2012, de 23 d'agost, d'organització de diverses mesures flexibilitzadores i actuacions en la formació professional inicial. El Servei d'assessorament en la formació professional del sistema educatiu s'adreça a les persones adultes interessades a obtenir la diagnosi de les seves possibilitats formatives i de promoció professional, i l'itinerari formatiu més adequat per aconseguir l'objectiu de qualificació més idoni. Aquesta diagnosi és un requisit previ per participar en el reconeixement acadèmic dels aprenentatges assolits mitjançant l'experiència laboral o en activitats socials. Per la seva banda, el Servei de reconeixement acadèmic dels aprenentatges assolits mitjançant l'experiència laboral o en activitats socials s'adreça a les persones amb experiència laboral o en activitats socials que vulguin tenir un reconeixement acadèmic dels aprenentatges adquirits relacionats amb un determinat cicle formatiu.


PROJECTE MOBILITAT ERASMUS +: FORMACIO FCT A ALEMANYA (RAVENSBURG)

En col·laboració amb la Comunitat Europea tenim alumnes de Cicles Formatius realitzant part de la Formació en Centres de Treball a la ciutat de Ravensburg (Alemanya).


Batxillerat

El currículum del batxillerat promou el desplegament del projecte de vida personal, acadèmic i professional dels i de les joves procurant el seu èxit educatiu, i ha de facilitar l’accés a processos formatius posteriors i a l’aprenentatge al llarg de la vida. Dona continuïtat al currículum de l’educació bàsica com a instrument del sistema educatiu per assolir una societat fonamentada en una ciutadania crítica, activa i constructiva, que doni resposta a les aspiracions personals i col·lectives en un context plurilingüe i pluricultural, sostenible, digitalitzat, més equitatiu, més verd, més feminista i més democràtic.

Decret 171/2022, de 20 de setembre d’ordenació dels ensenyaments de batxillerat.