International politik

aktører, magt, sikkerhed, konflikter og integration i Europa og internationalt

Området er omfattende og vil blive behandlet todelt (og hænger selvfølgelig også sammen med særligt området omkring udenrigspolitik). Aktører i international politik handler om stater, internationale organisationer (både statslige og ikke-statslige NGO'er). Viden om udviklingen i det internationale system med øget deltagelse af ikke-statslige aktører er central. Ligeledes gælder det for sikkerhedsbegrebet, som dækker over et snævert (trusler fra andre stater i form af krig og trussel på suveræniteten) og et bredt sikkerhedsbegreb (klimaforandringer, terrorisme, cyberaktivister mv.). Hænger også tæt sammen med trusselsbegrebet (snævert og bredt). Den historiske udvikling har også ændre typer af konflikter, hvor konventionel krig (interstatslige konflikter) tidligere var udbredt, er det i dag i højere grad intrastatslige (fx borgerkrige) og overstatslige konflikter.

I forlængelse af udviklingen i det internationale system kan der inddrages teorier om international politik - her særligt idealisme/liberalisme (demokratisk og kommercielle fredstese, lineært historissyn, interdependens, kollektiv sikkerhed, ikke-statslige aktører) og realisme (stater, cyklisk historiesyn, magtbalance, polarsystem). De har henholdsvis et optimistisk og et pessimistisk syn på den historiske udvikling. Af andre IP-teorier kan nævnes Den Engelske Skole og Socialkonstruktivismen.

Dertil anvendes der i international politik også nogle særlige magtbegreber - hård magt og blød magt (samt smart magt) - som kan kobles med viden om de udenrigspolitiske midler. Andre magtteorier kan også anvendes, men man skal være opmærksom på overførslen til IP ikke er helt ligetil. Dertil anvendes forskellige typer af sikkerhedspolitik (fx sikkerhedsfællesskaber, kollektiv sikkerhed).

Generelt viden om de internationale politiske forhold er også centrale, herunder de store aktørers rolle: USA, FN, EU, NATO, BRIKS-landene (Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika), WTO, OECD mv. De aktuelle internationale konflikter og problematikker: borgerkrigen i Syrien, Ukraine-konflikten, NordKorea, naturkatastrofer i Mellemafrika, klimaforandringer (COP-møderne), G7/8/20-møderne (verdens 7, 8 eller 20 største økonomier)

Integration i Europa

Konkret i forhold til EU er viden om integration i EU viden om forskellige integrationsformer - bredde (funktionel og geografisk) og dybde, mellemstatslig og overstatslig, statslig og ikke-statslig, formel og reel suverænitet. Dertil er der også konkrete teorier om integrationsudviklingen - føderalisme, (neo)funktionalisme, (liberal) intergovernmentalisme og transaktionsanalysen. Teorierne kan bruges til at belyse forskellige holdninger til udviklingen i integrationen.

Viden om forskellige aspekter af den europæiske integration er også centralt. Herunder fx viden om tidligere traktater, det indre marked, viden om hvordan EU påvirker medlemslandendes økonomi (finanspagten, Vækst- og stabilitetspagten, konvergenskravene, homogenisering af markedet), EU-institutionerne, de danske forbehold, Eurozonen og overvejelser omkring et Europa i flere hastigheder. Se også relevante begreber fx under afsnittet "forskellige typer politiske systemer, herunder EU" under "Politik".

Derudover er begreberne i forbindelse "Globalisering og samfundsudvikling" nedenfor også relevante.

Øvrige begreber:

  • magt som ressource, relationer eller struktur

  • terrorbalancen (også kaldet MAD - mutual assured destruction)

  • uni-, bi- og multipolaritet (neorealisme og til dels neoidealisme)

  • sikkerhedsliggørelse

  • suverænitet

  • international retsorden

(Neo)Realisme

  • bandwagoning

  • freerider

  • sikkerhed (klassisk) vs. relative magtbalance (neo)

  • polaritet (neo)

(Neo)idealisme

  • sikkerhedsstigen (udvikling i sikkerhedssystem)

  • fremskridtet - lærer af sine fejl

  • fredstese (kommerciel og demokratisk)

  • økonomisk interdependens

Eksempler på opgaveformuleringer med fokus på IP:

  • Argumentér ud fra en idealistisk/liberalistisk teori imod Lene Espersens (K) synspunkter på dansk sikkerhedspolitik, som de kommer til udtryk i citatet nedenfor.

  • Sammenlign de syn på årsager til og konsekvenser af situationen i Ukraine, der kommer til udtryk i [materialet]. ... du skal anvende viden om sikkerhed i international politik,

  • Undersøg, hvad der af materialet i bilag C1 kan udledes om udviklingen i forholdet mellem USA's og Kinas magtressourcer. ... du skal anvende begreber om magt i international politik.

  • Undersøg, hvad der af materialet ... kan udledes om danskernes holdning til forskellige internationale organisationer og institutioner.

  • Undersøg, i hvor høj grad materialet ... understøtter synspunkterne i bilag B1 om effekten af EU's og USA's økonomiske sanktioner overfor Rusland.

  • Diskutér, hvordan Ruslands adfærd i Ukraine påvirker NATO's og EU's sikkerhedspolitik i Europa. ... du skal anvende teorier om international politik.

  • Diskutér, hvordan et stærkere Kina vil påvirke magtforholdene i det internationale system. ... du skal anvende teorier om international politik.

  • Diskutér, hvorvidt økonomiske sanktioner er et effektivt magtmiddel til at løse konflikter i international politik. ... du skal anvende teorier om international politik.

  • Du er rådgiver for FN's generalsekretær Ban Ki-Moon. Skriv et til Ban Ki-Moon, der indeholder en begrundet strategi for, hvordan FN kan blive en mere magtfuld aktør i international politik. .... du skal anvende teorier om international politik.

Eksempler på opgaveformuleringer med fokus på integration:

  • Opstil en model, der indeholder fire faktorer, der kan forklare vælgernes skepsis overfor EU.

  • Du er politisk rådgiver for formanden for Det Europæiske Råd Donald Tusk. Skriv et notat, der sætter Donald Tusk i stand til at argumentere for, at flygtninge- og migrantstrømme skal håndteres af EU. ... du skal anvende vide om integration i EU.

  • Opstil tre hypoteser, der kan forklare de mønstre om vælgernes holdning til arbejdskraftens fri bevægelighed, der fremgår af tabel 1.

mål og muligheder i Danmarks udenrigspolitik

Dette område dækker primært over dansk udenrigspolitik, men også udenrigspolitik generelt. Centrale fokuspunkter er de udenrigspolitiske mål (idepolitiske mål, udenrigsøkonomiske mål og sikkerhedspolitiske mål (samt identitetspolitiske mål)) og udenrigspolitiske midler (determinanter, kapabiliteter og instrumenter). Dertil er der også teori om udenrigspolitisk beslutningsproces herunder aktører, interesser, historiske forhold, indenrigspolitiske faktorer og udenrigspolitiske faktorer. En central del af forståelsen af udenrigspolitik er suverænitetbegrebet (fx stat og nation), der kan knyttes til udviklingstendenser i det internationale politiske system. Forskellige fokuspunkter i udenrigspolitikken kan være sikkerhedspolitik og bistandspolitik. EU spiller en stor rolle i forhold til dansk udenrigspolitik og Danmarks placering i international politik. I forbindelse med de andre aktører i international politik kan overvejelser omkring fx aktivisme og tilpasning også inddrages.

Øvrige begreber:

  • småstat

  • smart stat

  • aktivistisk udenrigspolitik - hård aktivisme og blød aktivisme

  • neutralitet

  • militaristisk udenrigspolitik

  • determinisme-internationalisme

  • suverænitetsbegrebet - reel og formel

  • Dominanspolitik, balancepolitik, passiv politik og tilpasningspolitik (model over udenrigspolitiske adfærdsformer)

  • Model af en sikkerhedspolitisk beslutningsproces

Eksempler på opgaveformuleringer:

  • Argumentér ud fra en idealistisk/liberalistisk teori imod Lene Espersens (K) synspunkter på dansk sikkerhedspolitik, som de kommer til udtryk i citatet nedenfor.

  • Sammenlign de synspunkter på Danmarks deltagelse i bekæmpelsen af Islamisk Stat (IS), der kommer til udtryk i [materialet]. ... du skal anvende viden om mål og midler i dansk udenrigspolitik.

  • Sammenlign de synspunkter på årsager til og håndteringen af flygtninge- og migrantstrømmen til Europa, der kommer til udtryk i bilag C1, C2 og C3. I sammenligningen skal du anvende viden om mål og midler i dansk udenrigspolitik.

  • Diskutér, hvorvidt det er i Danmarks interesse, at udfordringerne på flygtningeområdet løses i EU-regi. ... du skal anvende viden om globalisering og dansk udenrigspolitik.

  • Du er politisk rådgiver for udenrigsministeren. Skriv et notat, der sætter udenrigsministeren i stand til at argumentere for en strategi, der på kort og på langt sigt kan sikre Danmark imod nogle af de trusler, der kommer til udtryk i bilag B4. ... du skal anvende viden om dansk udenrigspolitik

globalisering og samfundsudvikling i lande på forskellige udviklingstrin

Området dækker blandt andet over de forskellige globaliseringsdimensioner, herunder også årsager til globalisering og forskellige indikatorer for globalisering. Blandt de forskellige dimensioner er den politiske, økonomiske, kulturelle, miljømæssige og militære.

Et element af forståelsen af globaliseringsprocessen er at der bliver skabt mange flere forbindelser - både på mikro- og makroplan (hhv. individer, virksomheder, NGO'er på den ene side og stater og IO'er på den anden side). Det skyldes blandt andet udviklingen i teknologi. Den øget mængde af forbindelser er også med til at skabe en øget afhængighed. Og en egentlig bevidsthed om at leve i en globaliseret eller internationaliseret verden.

Finanskrisen kan ses som et tydeligt tegn på den økonomiske globalisering.

I forbindelse med globaliseringsprocessen er viden om holdninger til globaliseringen også central. Herunder kan der skelnes mellem globalister og skeptikere. Førstnævnte gruppe mener at globaliseringen er en vedvarende og stærk proces, men kan deles op mellem optimister og pessimister.

Samfundsudvikling i lande på forskellige udviklingstrin henviser til viden om forskelle mellem landene fx i form af niveauet i forskellige velstandsparametre som fx BNP/indbygger, BNP, HDI og graden af statsstyring, offentlige udgifter til fx velfærd (skoler, sundhed, infrastruktur mv.) samt kvaliteten og omfanget af centrale samfundsforhold, som fx infrastruktur, uddannelses- og hospitalsvæsen, korruption og tillid til institutioner.

Eksempler på opgaveformuleringer:

  • Hvad kan der af tabel 1 udledes om sammenhængen mellem antal års skolegang og forventet levealder? ... Du skal i besvarelsen anvende viden om samfundsudvikling i lande på forskellige udviklingstrin.

Øvrige begreber:

  • mellemstatslig

  • overstatslig

  • social globalisering

  • glokalisering

  • Turister og vagabonder (Z. Bauman)

  • Verdenssystemteorien

  • Transformalisterne (alternativ til optimister og pessimister) - præ-moderne stater, moderne stater og post-moderne stater.

  • suverænitet

  • udviklingsbegrebet