Tehtävät & vinkit

Tehtävät & vinkit

Klikkaa nuolta otsikon vieressä, niin saat lisää tekstiä näkyviin. 

Tehtäviä - tutustu kuviin

 

Alle 3-vuotiaat 

 

Tutkikaa yksittäisiä kortteja yhdessä. Näyttö & Tuloste 


Mitä tuttuja asioita korteista löytyy? Nimetään asioita yhdessä. Jutelkaa yhdessä väreistä ja muodoista. Hyviä aloituskortteja ovat esimerkiksi kukat, tähti, karhu, pallo, sateenvarjo ja kasvikset. Tutustumista voi elävöittää oikeilla esineillä ja ottaa mukaan oikein pallon, pehmonallen, sateenvarjon ja vaikka leikkiruokakasviksia keittiöleikistä. Kun ryhmä on tottunut katsomaan yhdessä kortteja, voidaan tilannetta elävöittää esim. yhteisellä leikillä tai vaikka pöytäteatterilla ja maistella uutta sanastoa korttien nimeämisen kautta. Esimerkiksi  leluilla voi olla yhteinen juhla-ateria, jossa jokaisella on erilaista ruokaa tarjolla, koska he kuuluvat eri katsomuksiin. Tässä voisi tuoda esiin ja nimetä katsomusten symbolikortteja, ruokakortteja sekä juhla- tai perinnekortteja. 

 

Tutustutaan kokonaiseen kategoriaan: 

Tila. Näyttö & Tuloste


Tutkitaan yhdessä tilan kortteja. Millaisia värejä korteista löytyy? Nimetään yhdessä rakennuksia ja maistellaan vaikka alkuäänteitä, tehdään huuli- ja kielijumppaa (k-k-k-k-kirkko, m-m-m-m-moskeija, s-s-s-s-synagoga, t-t-t-temppeli ja l-l-l-l-luonto). Tehdään keholla rakennuksen elementtejä (jalat voi tömistää lattiaa, käsistä nousee seinät ja sormet yhdistyvät lopuksi pään päälle katoksi jne). Millaisia eri muotoisia kattoja tilakorttien rakennuksilla on? Tuodaan mukaan liikettä ja muodostetaan eri muotoisia kattoja käsillä pään päälle: pyöreä, harjakatto, ensin pyöreä ja sitten suippo sipuli jne. Mikä kortti näyttää erilaiselta? No luontokortti. Voiko sieltäkin löytyä tilan ja rakennuksen elementtejä? Jalat voi tömistää metsänpohjaa ja lattiaa, kädet voi kasvaa puiksi ja seiniksi ja lopuksi sormet ja kädet heiluu oksina ja lehtinä, joista muodostuu katto. Erilaisia rakennuksia voi myös rakennella. Löytyykö esimerkiksi isoja pehmopaloja, joista rakentaa tilalle seinät ja katon ja nimetä sen vuoronperään erilaiseksi katsomukselliseksi tilaksi esim. nyt ryömitään kirkon katon alta, seuraavaksi synagogan jne. 

 

3–5-vuotiaat

 

Kortin metsästys, Tuloste


Tarkoitus on tutustua kortteihin, nimetä kuvien sisältöä ja tuoda esiin katsomuskasvatuksen sanastoa. Mikäli mielenkiinto jotain tiettyä kuvaa tai asiaa kohtaan herää, kuvien yhteisestä tutkimisesta voi lähteä rakentumaan myös syvempi tiedollinen polku.

 

Piilottakaa tietty määrä, vaikka 3, tai jokaista lasta varten oma kortti. Kortit voivat olla mikä vain sekoitus korteista tai tietyn kategorian tai kategorioiden kortteja. Kun kortit on löydetty, voidaan keskustella korteista ja niiden kuvista vapaasti. Mitä lapset kuvissa näkevät? Onko niissä jotain tuttua? Mitä ajatuksia korteista ja kuvista nousee? Haluaako joku kertoa jotain? Tuleeko mieleen kysymyksiä? Aikuinen voi keskustelun kulusta riippuen sopivassa hyvässä kohdassa nimetä korttien sisältöä katsomuksen näkökulmasta. Pohtikaa yhdessä muuttaako korttien ja kuvien nimeäminen sen mukaan, mitä niiden on materiaalissa ajateltu esittävän, lasten alkuperäistä tulkintaa ja ajatuksia. Kiinnostaako jokin kortti tai kuva erityisesti? Lähtekää tutkimaan kortin esittämää kuvaa yhdessä enemmän? Millaista tietoa siitä löydätte? Mihin kaikkeen kortin esittämä sisältö voi liittyä? 

 

Eskari & alkuopetus

+ aikuiset

 

Korttien lajittelua, Tuloste


Levittäkää kortteja sekaisin esim. 4:stä eri kategoriasta jollekin alustalle (pöytä, matto) niin, ettei korttien alkuperäistä mallikategoriaa ole ensin tiedossa. Ohjeistuksena on esim. pareittain, pienryhmissä tai koko ryhmä yhdessä pähkäillä, miten he näkisivät, että kortit voisi lajitella eri kategorioihin. Kategorioiden määrä voi olla tiedossa tai sen voi jättää myös lajittelijoiden itse pähkäiltäväksi. Voidaan myös kertoa, että kortteja kuuluu 5 yhteen. Tämänkin tiedon voi vaihtoehtoisesti jättää pois ja katsoa täysin vapaasti millaisia ryhmittelyjä syntyy. 

 

Keskustelkaa yhdessä vapaasti ryhmän tekemistä päätelmistä, pohdinnoista ja valinnoista. Mitä korteista heidän mielestään löytyy? Miksi kortit on ajateltu ryhmittyvän niin kuin ne on ryhmitelty? Onko korteissa jotain tuttua? Heräsikö kuvista jotain kysymyksiä ja niin edelleen. Alustavan keskustelun jälkeen tilannetta ohjaava aikuinen voi paljastaa Katso-materiaalin alkuperäisen kategorisoinnin valituille korteille. Tässä kohden voi vielä olla kertomatta kategorioiden nimiä tai sen enempää korteista. Havainnoikaa ensin yhdessä, muuttuiko ryhmittely jotenkin ja keskustelkaa sitten yhdessä, mitä ajatuksia tästä herää? Tämän jälkeen ohjaava aikuinen voi kertoa esimerkiksi kategorioista ensin vähän enemmän. Taas voidaan yhdessä pohtia, muuttaako tämä tieto tässä kohden jotain ja herääkö ryhmässä kysymyksiä, havaintoja ja ajatuksia. Lopuksi voidaan syventyä jokaisen kuvan takaa löytyvään tietoon. 

Tehtäviä - syvenny tarkemmin

Esimerkkikatsomusten nostot ovat tiedon murusia. Materiaaliin valittuihin esimerkkeihin voi lähteä syventymään tarkemmin etsimällä lisää tietoa.

 

Täytetään tyhjä kortti:

 

Valitkaa jokin kategoria ja lähtekää etsimään siitä yleisesti lisää tietoa. Kuinka monta muuta katsomusta ja niihin sopivaa esimerkkiä löydätte? Kuinka monta tyhjää korttia saatte kategorian alle lisättyä?


Uusi esimerkkikatsomus:


Katso-materiaalissa tuodaan esille vain 15 katsomusjärjestelmää, joista osa on suuria uskontoja, joiden alta löytyy monta eri suuntausta, kirkkokuntaa ja perinnettä. Maailma on täynnä eri katsomuksia. Mitä muita katsomuksia tiedät? Hyödyntäkää 'tyhjä kortti' ja tuokaa esiin eri katsomuksia, kuten Jehovan todistajat, mormonit, kungfutselaisuus tai Falun Gong.

 

Seuraa valmista esimerkkiä -tehtävä:

 

Valitkaa jokin kategoria sekä sieltä jokin tietty valmis esimerkki. Lähtekää etsimään lisää tietoa, joko:


Esimerkin aiheesta, kuten ’uusivuosi’. Missä kaikkialla vietetään uuttavuotta? Mihin aikaan vuodesta eri puolilla maailmaa juhlitaan uuttavuotta? Millaisia erilaisia tapoja ja perinteitä uudenvuoden juhlintaan liittyy?


Voitte myös lähteä syventämään tietoa kuvan valituista katsomusesimerkeistä, kuten ’taolaisuus ja kiinalainen uusivuosi’ tai ’zarathustralaisuus ja nowruz’.

 


Katsomus kerrallaan:

 

Valitkaa yksi katsomus esim. shintolaisuus. Etsikää yhdessä minkä kaikkien kategorioiden alta löydätte shintolaisuuden esimerkkejä. Valitkaa sitten jokin kategoria, jossa shintolaisuudesta ei löydy valmista esimerkkiä ja lähtekää tutkimaan yhdessä, saatteko selville shintolaisuudesta kategoriaan sopivaa tietoa.  

Tehtäviä - kategoria kerrallaan

 AIKA:                       Millainen historia eri katsomuksilla on Suomessa? Rakennetaan yhdessä Suomen ei katsomusten aikajanaa.

 

EDUSTAJA:                Näyttääkö pappi joka puolella maailmaa ihan samanlaiselta? Entä rabbi? Vaikka katsomuksen edustajilla on sama nimi tai nimike, on heissä eri maiden, kulttuurien ja katsomusten eri suuntausten välillä paljon eroja. Eri katsomusten edustajilla saattaa myös olla sama nimike, vaikka he edustavat ihan eri katsomuksia esimerkiksi kristinuskon papit ja shintolaisuuden papit. Kuinka monta eri variaatiota esimerkkiedustajista löydät? Entä millaisia muita katsomusten edustajia on olemassa? 

 

                                Luo oma ’minä itse’ kuva katsomuksen edustajana. Millainen minä olen katsomukseni edustajana. Miten minun katsomukseni näkyy minussa? Näkyykö se ulkoapäin? Entäpä sisältäpäin? Entä voiko katsomus olla myös näkymätöntä?

 

ELE:                         Millaisia eri katsomuksiin kuuluvia eleitä on olemassa? (Esimerkiksi rukoilu kädet avattuina kämmenet ylöspäin sekä erilaiset käden liikkeet, kuten kristinuskon ristinmerkin piirtäminen tai wiccan seremonioissa ilmaan kädellä piirretty pentagrammi.)

 

ESINE I:                    Millaisia eri esineitä tiedät tai löydätte yhdessä, joilla on katsomuksellista merkitystä? Esimerkiksi millaisia erilaisia kynttilöitä tai kynttelikköjä eri katsomuksista löytyy? Mitä eroa on juutalaisten menora ja hanukkah-kyntteliköllä?


LUONTO:                   Miten eri tavoin vesi näkyy katsomuksissa? Miten ja mitä vesi edustaa sinulle sinun katsomuksessasi?


TILA:                         Millaisia valmiita katsomusten eri tiloja sinä tiedät olevan olemassa? Entä voiko omalle katsomukselle luoda oman tilan? Millaisen tilan sinä tekisit ja minne? 


ELEMENTTI:               Elementti voi olla suuri ja jättimäisen kokoinen tai hyvin pieni ja lähes huomaamaton. Millaisia suuria elementtejä keksit? Entä pieniä? Millaisia näkymättömiä elementtejä voi olla? Entä näkyviä? 

 

PYHÄ HAHMO:            Kiinan kielellä ’zi’ tarkoittaa sekä mestaria että lasta. Moni katsomus pitää lasta monin eri tavoin merkittävänä. Millaisia tulkintoja katsomuksista lasten ainutlaatuisuudelle katsomuksista löydätte? Mikä kaikki lapsissa on ’ihan mestaria’ teidän omasta mielestänne? 


OHJE:                       Paastota voi monella eri tapaa. Millaisia erilaisia ohjeita ja paaston tarkoituksia eri katsomuksista löytyy?

Vinkkejä & Linkkejä

Lukuvinkkejä:

Lakotat - kotkan ja biisonin kansa (Andersson, Rani-Henrik, 2. painos, 2019, Suomen Kirjallisuuden Seura)

Pyhä, paha ruoka - Uskonnon ja etiikan näkökulmia (Toim. Virpi Mäkinen, Heikki Pesonen ja Risto Uro, 2023, Gaudeamus)

Kulttuurien tutkimuksen pedagogiikka (Toim. Sanna Lillbroända-Annala, Maija Mäki ja Pia Olsson, 2023, Ethnos)


Katsomuskasvatuksen materiaaleja muualla:

Kasvua katsomuksesta  

Opetushallituksen katsomuskasvatuksen tukimateriaali Katsomuskasvatus varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa 

Kurkistuksia katsomuskasvatuksen toteuttamiseen videot 

Katsomuskasvatuksen arviointityöväline 

Tutkimusmatkoja katsomusten maailmaan - materiaalia varhaiskasvatuksen katsomuskasvatukseen  

Monikatsomukselliset oppimisen tilat varhaiskasvatuksessa - opettajan katsomuksellista osaamista kehittämässä  

Pyhiä tiloja tutkimassa - Vierailulle katsomusyhteisöihin videoita   

Moskeijaseikkailu - interaktiivinen video ja opettajanopas   

Seikkailu ortodoksisessa kirkossa - interaktiivinen video ja opettajanopas