Ohjeet

Tervetuloa käyttämään katsomuskasvatuksen tuki- ja toteutusmateriaalia  

Kuvatukea tarjoava Katso-materiaali on suunniteltu auttamaan käyttövalmiina materiaalipakettina katsomuskasvatuskeskusteluja ja -tilanteita, joita varhaiskasvatuksen kasvattajat yhdessä lasten ja huoltajien kanssa käyvät. Materiaalin monipuolinen kuvasto, joka on palasteltu valmiiksi selkeiksi aihekategorioiksi, kutsuu tutkimaan ja yhdessä oivaltamaan meitä kaikki ihmisiä yhdistävien aihepiirien moninaisia katsomuksellisia näkökulmia, arvoja, ajatuksia ja historiaa. Tätä kautta Katso-materiaali toimii dialogin avaamisen sekä rakentavana jatkumisen konkreettisena työkaluna. Kuvat sekä niiden valmiit aihepiirit toimivat niin arjen spontaaneissa kohtaamisissa kuin suunnitelluissa pedagogisissa tilanteissa. 

Toimiva vuorovaikutus erilaisista kulttuuri- ja katsomustaustoista tulevien ihmisten kanssa edellyttää oman ja muiden kulttuurin ja katsomuksellisen taustan ymmärtämistä ja kunnioittamista. Varhaiskasvatuksen tehtävä on edistää lasten kulttuurista osaamista sekä heidän vuorovaikutus- ja ilmaisutaitojaan.  Lapsia rohkaistaan tutustumaan toisiin ihmisiin, kieliin ja kulttuureihin. Henkilöstö toimii mallina lapsille toisten ihmisten sekä kielellisen, kulttuurisen ja katsomuksellisen moninaisuuden myönteisessä kohtaamisessa.

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022, s. 27 / Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu 

Katso-materiaalin sisältö

Katsomuskategoriat

Katso-materiaalin keskiössä ovat 22 katsomuskategoriaa. Katsomuskategoriat ovat katsomuksiin liittyviä aiheita, asioita ja ilmiöitä elävästä elämästä liikkuen historian havinasta tähän päivään. 

Kategorioiden tarkoitus on kehottaa oivaltamaan katsomuksiin liittyvää maailmaa jaettujen ja yhteisten kokemusten kautta, joihin meistä jokainen voi omalla tavallaan samaistua. 

22 katsomuskategoriaa ovat: pyhä hahmo, pyhä asia, merkittävä asia, edustaja, teksti, symboli, esine 1, esine 2, tila, elementti, ele, vaate, keho, musiikki, ruoka, juhla, perinne, seremonia, luonto, aika, ohje sekä rajoitus.

Kategoriat toimivat alkuasetelmana, jota voi hyödyntää sellaisenaan. Kategorioita sekä niiden sisältämiä esimerkkejä voi myös lähteä muokkaamaan ja soveltamaan oman katsomuksen edellyttämällä tavalla. 

Tulostetuilla korteilla voi tehdä vapaasti ajatuskartan omaisesti yksilöllisiä kategorisointeja sekä katsomuksellisten asioiden ja aiheiden sommitelmia jokaisen henkilökohtaista katsomuksellista kantaa vastaavalla tavalla. 

Esimerkikatsomukset

Monikatsomuksellista materiaalista tekee jokaisen katsomuskategorian alta löytyvät esimerkit 15 esimerkkikatsomuksen avulla. Nämä 15 esimerkkikatsomusta ovat: vapaa-ajattelu, juutalaisuus, islam, kristillisyys, sikhiläisyys, buddhalaisuus, shintolaisuus, taolaisuus, hindulaisuus, bahá'í, zarathustralaisuus, karhun kansa, shamanismi, Lakota-mytologia ja wicca. 

Mallikatsomusten ei ole tarkoitus antaa ’oikeita vastauksia’ katsomuskategorioihin liitettyihin asioihin, vaan antaa moninaisia esimerkkejä siitä, miten monin eri tavoin samaa asiaa tai aihetta voi lähestyä ja kokea.

Lisäksi tyhjä kortti antaa mahdollisuuden meistä jokaiselle lisätä parhaaksi katsomamme uuden esimerkin minkä tahansa kategorian alle. 

Tyhjä kortti

Jokaisen kategorian alta löytyy tyhjä kortti meistä jokaiselle. Tyhjä kortti on sinua varten ja saat piirtää, kirjoittaa, tulostaa tai liimata siihen juuri sen asian, aiheen, ilmiön tai kokemuksen, joka sinun katsomuksestasi käsin kuuluu kyseisen katsomuskategorian alle. 

Tyhjä kortti antaa siis mahdollisuuden tuoda esille minkä tahansa katsomuksen tai mielestäsi kategorian alle kuuluvan asian. 

Yhden kategorian alla voi hyvin käyttää ja täyttää yhtä tyhjää korttia niin monta kertaa kuin on tarvis. Tyhjiä kortteja voi myös lisätä tilanteen mukaan. Esimerkiksi kategorian 'luonto' alle voi 21 lapsen ryhmä tulostaa 21 tyhjää korttia, johon jokainen saa piirtää oman katsomuksensa näkökulmasta jonkin luontoaiheisen kuvan. 

Lisämateriaalikortit

Yksi ekstra-katsomuskategoria kulkee nimellä ’lisämateriaalikortit’.  Lisämateriaalikortteja ovat: jakautuminen, monoteismi, polyteismi, näkyvä, näkymätön ja yhteisö. 

Näiden korttien tarkoitus on toimia apuna katsomuksellisten eri hahmotus- ja ajattelutapojen ilmaisussa. Lisämateriaalikortteja voi käyttää yksin sellaisenaan tai liittää yhteen jonkin toisen kategorian kortin kanssa lisäselityksenä sillä, mitä kyseiset kortit yhdessä ilmentävät. Esimerkiksi, että luonto-kategorian ’karhu’ voi olla henki- tai sielueläin ja sen katsomuksesta käsin merkityksellinen muoto on ’näkymätön’ (lisämateriaalikortti). 

Miten Katso-korttien kanssa toimitaan? 

Katso-kortit ja tieto on tarkoitettu vapaasti käytettäväksi sekä yleishyödylliseksi materiaaliksi, jonka on tarkoitus taipua eri tilanteiden vaatimaan, katsomuksien yksilöllistä ja yhteisöspesifiä tulkinnallisuutta mahdollistavaksi materiaaliksi. Siksi niiden käyttö riippuu paljon käyttäjästä sekä tilanteesta, jossa niitä käytetään. Tutki siis kuvia sekä kategorioiden sekä mallikorttien pieniä tietotiivistyksiä avoimin mielin ja lähde kokeilemaan, millaisia ajatuksia, ideoita ja käyttömahdollisuuksia materiaali herättää. Alta löydät muutamia valmiita esimerkkejä Katso-materiaalin käyttöön. 

Esimerkkitilanne 1

Anna lasten ryhmitellä ja luokitella kortteja vapaasti ilman tietoa kategorioista tai välttämättä edes siitä, että kyseessä on katsomukset. Pohtikaa yhdessä, mitä lapset näkevät korteissa. Löytyykö korteista jotain tuttua tai kiinnostavaa? Kerätkää yhdessä ylös huomioita ja laittakaa kirjatut ajatukset sivuun odottamaan. Dokumentoikaa myös lasten tekemiä korttien ryhmittelyjä. 

Ryhmitelkää sitten kortit Katso-materiaalin katsomuskategorioiden mukaisesti. Käykää kategoria kerrallaan yhdessä läpi, mikä ajatus kategorialla on katsomusten näkökulmasta. Voitte esimerkiksi verrata muuttuvaa ryhmittelyä lasten intuitiivisesti tekemiin ryhmittelyihin sekä pohtia, mistä eri tavoin asioiden näkeminen ja tulkitseminen syntyy. Miten omamme ja toisen kokemusmaailma vaikuttaa siihen, mitä asioissa ja kuvissa näemme ja tulkitsemme olevan? 


Esimerkkitilanne 2 

Valitkaa 1-3 katsomuskategoriaa, jota lähdette yhdessä tutkimaan. Käykää ensin läpi Katso-materiaalin antama yleistieto ja havainnoikaa mihin lasten ja ryhmän huomio alkaa kiinnittyä. Seuratkaa kiinnostuksen kohteita ja laajentakaa yhteistä tutkimista aiheeseen syntyneen kiinnostuksen kautta.  

Esimerkiksi, jos valitsette tutustuttaviksi katsomuskategorioiksi ’Juhla’, ’Ruoka’ ja ’Keho’ ja lapset alkavat tekemään huomioita juhlista sekä kertomaan omia juhlakokemuksiaan, tarttukaa kyseiseen kategoriaan ja alkakaa laajentaa tietämystä kyseisestä aiheesta. Mitä muita katsomuksellisia juhlia lapset tietävät olevan kuin Katso-materiaalin 5 esimerkkiä? Mitä jokainen lapsi laittaisi tyhjään korttiin. Kuinka monta eri katsomusta saatte liitettyä juhla-kategoriaan kuin Katso-materiaalin mallikatsomukset. Tehkää aiheesta juurin teidän näköisenne projekti, leikki tai vaikka näyttely. 


Katso lisää Tehtävät & vinkit