Teksti

Teksti

  Maailman katsomusten opit, uskomukset ja kertomukset ovat olemassa erilaisina kirjallisina tai suullisena perimänä kulkevina teksteinä. Katsomusten erilaiset tekstit sisältävät muun muassa tarinoita, kertomuksia, ilmoituksia, lakeja, oppeja, sääntöjä, kieltoja kuin myös runoja sekä hymnejä. 

Hyllyn päällä pystyssä viisi kirjaa, joiden selässä ei lue mitään. Kirjat vaaleanpunaisen, ruskean, harmaan ja keltaisen sävyisiä. Oikeassa reunassa kaksi viimeistä kirjaa hieman eri suuntiin kallellaan.

Kokoelma

Monen katsomuksen tekstit ovat useammasta osasta koostuvia kokoelmia. Osa niistä on tuhansia vuosia vanhoja. Usein taustalla on suullista perimää ja traditiota. Tietyn periaatteen mukaan koottua kirjoitusten kokoelmaa kutsutaan myös kaanoniksi.



Hindulaisuus: Hinduilla on useita pyhiä tekstejä. Niistä keskeisimpiä ovat Veda-kirjat. Vedat ovat sanskriitinkielisiä uhri-, rukous- ja ylistyshymnejä. Vedat sisältävät neljä kokonaisuutta. Niiden ensimmäinen osa, ’Rigveda’, on mahdollisesti maailman vanhin kirja.   


Taolaisuus: Taolaisuuden kaanon ’Daozang’ sisältää eri arvioiden mukaan noin 1400–1500 eri tekstiä, jotka sisältävät muun muassa historiaa, elämänkertoja, loitsuja ja luetteloja eri jumalista. Taolaisuuden keskeisimpinä teksteinä pidetään yleisesti kahta erillistä teosta nimeltä ’Daodejing’ ja ’Zhuangzi’.


Zarathustralaisuus: Zarahustralaisuuden keskeisten pyhien kirjoitusten kokoelma on nimeltään ’Avesta’. Avestasta on säilynyt nykypäivään asti arviolta kolme neljäsosaa. Avestan vanhin osa ovat niin sanotut Zarathustran hymnit ’Gathat’. 

Kuvan keskellä, valkoisella pohjalla vaaleanpunakantinen kirja, jonka kannessa iso risti. Kirjan alareunassa, sivujen välistä pilkistää vaaleanpunainen kirjanmerkki.

Raamattu

Raamattu on noin 1000 vuoden aikana kirjoitettu kirjasarja, kaanon eli ohjeellinen tekstikirja, jonka sisältämillä kirjoilla on noin 36 ensisijaista kirjoittajaa. Raamattu sisältää useita kirjallisuuden tyylilajeja, kuten esimerkiksi historiaa, kirjeitä, myyttejä, julistusta ja aforismeja. Se on maailman levinnein ja useimmalle kielelle käännetty kirja.



Kristinusko: Raamattu on kristinuskon pyhä kirja. Raamattu koostuu 66 erillisestä kirjasta, joista 39 kuuluu ’Vanhaan testamenttiin’ ja 27 ’Uuteen testamenttiin’.  Testamentti tarkoittaa Jumalan kanssa solmittua liittoa. Kristinuskon mukaan Raamattu sisältää Jumalan ilmoitusta ihmiskunnalle.  

Valkoisella pohjalla, kuvan keskellä keltakantinen kirja, jonka kannessa kuunsirppi ja tähti.

Koraani

Koraani on muslimien pyhin teksti ja kirja ja sen uskotaan koostuvan profeetta Muhammadin Jumalalta saamista ilmestyksistä. Koraani jakautuu 114 suuraan eli lukuun, jotka on edelleen jaettu eripituisiin jakeisiin. Koraani on kirjoitettu arabian kielellä. Myös Koraanin kieli on muslimeille pyhää. Sitä ei uskota voivan kääntää muille kielille ja olemassa olevat käännökset nähdään vain tulkintoina.



Islam: Islamin uskossa uskotaan, että koraani on Jumalan puhetta. Koraania lukemalla palvotaan Jumalaa. Muslimien suhtautuminen Koraanin kirjana ja esineenä on äärimmäisen kunnioittavaa. Koraanin lukemisen ohessa on ohjeita, kuten että lukiessa ei tule syödä, juoda, puhua tai meluta. 

Valkoisella taustalla avoin, ruskeakantinen kirja. Kirjan avoimen aukean molemmilla sivuilla näkyy ohuita tekstirivejä.

Kirja

Kirjauskonnoiksi kutsutaa uskontoja, joilla on pyhiä kirjoituksia. Pyhien kirjoitusten ajatellaan olevan suoraan tai osittain jumalallista ilmoitusta tai hengellisesti saatuja. Niitä saatetaan pitää myös historia kerrontana. Muinaiset sivilisaatiot tuottivat käsin kirjoitettuja pyhiä kirjoituksia jo tuhansia vuosia sitten.



Vapaa-ajattelu: Vapaa-ajattelussa ei ole kirjoja, joita palvotaan tai joilla uskotaan olevan ylimaailmallisia voimia tai alkuperää. Eri katsomusten kirjallisuudella on kulttuurinen ja historiallinen asema. Vapaa-ajattelussa kirjallisuuden ja tekstien merkityksellisyys on inhimillisen tiedon, taidon, kulttuurin, sivistyksen, ajattelun ja tieteen viitekehyksessä. 

Kuvassa vasemmalla vanhempi mieshenkilö, jolla harmaa pitkä parta, hiukset ja pälvikalju. Vanhan miehen yläpuolella puhekuplassa karhu, kuusi ja aurinko. Oikealla puolella nuorempi vaaleahiuksinen hymyilevä henkilö kuuntelemassa.

Suullinen perimä

Katsomusten tarinat, myytit, legendat ja opetukset ovat kulkeneet kautta historian ennen kirjoitustaidon keksimistä sukupolvelta toiselle suullisena traditiona ja perimänä. Kirjoitetusta tekstistä huolimatta myös suullisen tradition eri muodot kuten runot, runolaulanta, loitsut ja tarinoiden kerronta ovat säilyneet monessa katsomuksessa ja uskonnossa merkityksensä.



Karhun kansa: Karhun kansan itämerensuomalaiset uskomusperinteet sekä maailmankuva nojaavat muun muassa loitsuperinteeseen, johon kuuluvat myytti- ja loitsurunot. Karhun kansan uskontunnustus on katkelma karjalankielistä kansanrunoutta, joka on käännetty suomeksi ja nykyaikaistettu kieliasultaan.


Lakota mytologia: Lakota mytologia on pyhien tarinoiden kokoelma, joka kuuluu Lakota kansalle. Myös legendoiksi kutsutut eri kertomukset ovat kulkeneet suullisena perintönä sukupolvelta toiselle ylläpitäen Lakotojen maailmankatsomusta ja kulttuuria ympäröivän maailman ja sen historian muissa pyörteissä. 

Tyhjä taulu, reunukset vihreät.

?

Tämä tyhjä kortti on sinua varten. Mitä sinä tähän laittaisit?