Rajoitus

Rajoitus

Katsomusten tekstit, sekä kirjalliset että suullinen traditio, sisältävät usein erilaisia rajoituksia. Ne voivat olla kehotuksia, ohjeita tai suoria kieltoja. Ne voivat olla myös lakeja tai säädöksiä, joiden noudattaminen on ehdotonta. Myös oikeudet tai vapaus sisältävät rajoituksia.   

Kuvassa naishahmo, jolla päässään vaaleanpunainen, hiukset peittävä huivi ja vaalean liila mekko. Hahmo pudistaa päätään ja osoittaa torjuvaa käsielettä molemmilla käsillään kohti oikealla puolellaan seinällä roikkuvaa kuvaa, joka esittää jotain pyhää hahmoa.

Kuvakielto

Katsomusten kuvakielto eli ikonoklasmi tarkoittaa sekä kuvien tuhoamista että kuvien kieltämistä. Kuvakielto voi tarkoittaa kaikkien kuvien kieltämistä, tietyn asian, teeman tai hahmojen kuvien kieltämistä tai kuvan käytölle saattaa olla rajoituksia. Myös poliittisten kuvien sekä muun kuvallisen esittämisen, kuten patsaiden, muistomerkkien tai symbolien tuhoaminen tai kieltäminen on ikonoklasmia.  



Islam: Islamin uskoon sisältyy kuvien tekemiseen liittyviä rajoituksia. Muslimien Pyhän kirjan Koraanin mukaan idolien eli ’epäjumalain kuvien’ piirtäminen ei ole sallittua. Islamin tradition mukaan Jumalasta tai profeetta Muhammadista ei saa tehdä mitään kuvaa. Myöskään moskeijassa tai kotona ei tulisi olla kuvia elollisista olennoista.

 

Bahá’í-usko: Lähtökohtaisesti bahá’í-usko rohkaisee taiteeseen sekä kuvalliseen ilmaisuun. Uskon sisältämät kuvien rajoitukset koskevat Jumalan ilmaisijoiden kuvia. Julkisesti ei esitetä minkään katsomuksen profeettoja, sanansaattajia, maailmanuskontojen perustajia ja jumalallisia opettajia.

Kuvassa tummaihoinen ihmishahmo, jolla päässään vihreä turbaani ja asuna vaaleanpunainen vaate. Hän näyttää käsillään kielteistä ja torjuvaa käsielettä kohti spagetti ja lihapulla ruoka-annosta, joka on hahmon oikealla puolella.

Ruokarajoitus

Katsomusten ruokarajoitukset koskevat usein lihaa, kuten minkä eläimen lihaa voi syödä, lihan valmistukseen liittyviä tekijöitä sekä lihan syönnistä kokonaan pidättäytyminen. Muita esimerkkejä ovat muun muassa maitotuotteiden käyttöön liittyvät ohjeet sekä juomiin, kuten kahvi tai alkoholi, liittyvät rajoitukset.  



Islam: Islamin uskossa on selkeästi määritelty mikä ja millainen ruoka on ’halal’ eli sallittua ja mikä taas ’haram’ eli kiellettyä. Lihatuotteita varten on omat ohjeensa, joiden mukaan muslimin ei tule syödä muun muassa sikaa missään muodossa. Esimerkiksi karkit saattavat sisältää liivatetta, joka on tehty sian nahasta, jota muslimi ei saa syödä.

 

Juutalaisuus: Juutalaisten sallituista eli puhtaaksi katsotuista ruoista käytetään nimitystä 'kosher’. Juutalaisten ruokia koskevia säädöksiä on useita. Sallitut ruoka-aineet jaetaan niiden alkuperän perusteella lihatuotteisiin, maitotuotteisiin tai ei kumpaankaan. Liha- ja maitotuotteita ei saa sekoittaa ja valmistaa keskenään. Sallittu ruoka-aines esimerkiksi naudanliha tai kala saattaa muuttua ei-kosheriksi, jos sitä käsitellään tai valmistetaan väärin.

Kuvassa kaksi naishahmoa, joista oikealla puolella oleva tarjoaa meikkejä vasemmalla olevalle hahmolle, joka taas osoittaa oikealla kädellään kielteistä käsielettä sekä pudistaa päätään.

Kehon kunnioittaminen

Osassa katsomuksia kehon kunnioittamiseen liittyy ihoon muutosten tekemisen tai ihoon piirtämisen rajoitukset. Ihmiskeho nähdään esimerkiksi Jumalan luomuksena, jota ei tule muuttaa millään lailla tai ihmiskehoon ja sen koskemattomuuteen liittyy jotain katsomukselle keskeistä, johon kajoamisella uskotaan olevan ei-toivottuja seuraamuksia.



Sikhiläisyys: Sikhit eivät lähtökohtaisesti lävistä ihoaan koruilla tai tatuoinneilla tai koristele ihoa meikillä tai esimerkiksi lakkaa kynsiään. Kehon koristelu ja muuttaminen tulkitaan tietynlaiseksi huijaamiseksi tai valheeksi. Sikhit korostavat kehon koristelun sijaan uskonnolliselle elämäntavalle omistautumisen kaunistavaa vaikutusta.  

Valkoisella taustalla kaksi ihmistä, joista vasemmalla oleva, tummempi ihmishahmo pudistaa päätään ja tekee käsillään tarjuvaa, poistyöntävää käsielettä kohti oikealla olevaa, vaaleampaa ihmishahmoa, joka kumartaa oikealle. Hänen päänsä päällä on keltainen pilvi, josta tippuu tähtisadetta.

Uskonnonvapaus

YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 18. artikla sisältää jokaisen ihmisen ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapauden. Suomessa uskonnonvapaudesta on säädetty perustuslaissa sekä käyttämistä turvaavassa uskonnonvapauslaissa. Vapauteen kuuluu sekä vapaus uskoa että olla uskomatta. 



Vapaa-ajattelu: Vapaa-ajattelijat korostavat uskonnon- tai vakaumuksenvapauden kolmea eri osaa sekä niiden toteutumista yhteiskunnassa. Positiivinen uskonvapaus on vapaus harjoittaa uskoa. Vapaa-ajattelussa merkityksellistä ovat negatiivinen uskonvapaus eli vapaus uskonnosta sekä vakaumusten tasa-arvo, joka liittyy valtion katsomusten tasapuoliseen kohteluun.

Kuvassa, valkoisella taustalla kaksi ihmistä, joista etummainen astumassa pienen punaisen ötökän päälle ja samalla käsillään katkaisemassa liilan kukan vartta. Oikealla, hieman taaempana seisova hahmo näyttää käsillä torjuvaa käsimerkkiä ja hänen kasvojensa ilme on huolestunut.

Älä vahingoita

Lähes jokainen katsomus sisältää sääntöjä ja rajoituksia koskien vahingontekoa. Tämä sisältää ihmisten väliset vahingonteot, kuten fyysinen kehoon kohdistuva satuttaminen sekä esimerkiksi toisen omaisuuden rikkominen tai varastaminen. Vahingontekoa on myös muille eläville olennoille sekä elämälle yhteiselle ympäristölle vahingon aiheuttaminen, kuten eläimet, ötökät, kasvit, metsät sekä vesistöt. 



Kristinusko: Kristinuskon yksi

keskeinen elementti ovat Raamatun

kertomuksen mukaan Moosekselle 

Siinain vuorella Jumalan antamat 10 

käskyä, joita ovat esimerkiksi älä 

varasta ja älä tapa. Lisäksi keskeisiä 

kristinuskossa ovat Jeesuksen 

opetukset siitä, kuinka muita tulee 

kohdella.

 

Wicca: Wiccassa ei sinänsä ole yleisiä käskyjä tai sääntöjä. Wiccan eettisenä sääntönä ja ohjeena pidetään kuitenkin yleisesti Wiccan Ohjetta eli ’Wiccan Rede’ nimistä tekstiä, jonka keskeinen viesti on ’Tee mitä haluat, kunhan et aiheuta vahinkoa.’.

Tyhjä taulu, reunukset vihreät.

?

Tämä tyhjä kortti on sinua varten. Mitä sinä tähän laittaisit?