Juhla

Juhla

Juhla on jonkin kunniaksi tai muistoksi vietettävä, arjesta poikkeava hetki eli juhlatilaisuus, kokonainen juhla- tai merkkipäivä tai pidempi ajanjakso, kuten juhlaviikko. Juhla voi olla yksittäinen oma tapahtumansa tai eri osista koostuva kokonaisuus, kuten esimerkiksi festivaali.  

Kuvan keskellä kukkaa muistuttava monivärinen hiekkakuviointi, jonka keskellä pieni, laakea avolyhty. Oikealta ojentuu käsi, jonka ranteessa useampi koru. Käsi pitelee tulitikkua, joka sytyttää lyhtyyn isoa liekkiä. Taustalla kaksi pienempää, vastaavaa avolyhtyä, joissa molemmissa liekki palamassa.

Diwali

Diwali myös ’divali’ tai ’deepavali’ tarkoittaa valon ja lyhtyjen juhlaa, jossa juhlitaan hyvyyden voittoa pahuudesta. Juhla symboloi myös uusia alkuja sekä valon voittoa pimeydestä. Diwalia juhlitaan viitenä päivänä. Tarkka ajankohta ja päivämäärät vaihtelevat kuukalenterin mukaan. 


Hindulaisuus: Diwali on hindujen yksi vuoden tärkeimmistä juhlista. Diwalin juhlintaan kuuluu perinteisesti esimerkiksi kodin koristelu, lattian värikkäät kukkakuviomaiset hiekkakoristelut, uusien vaatteiden ja korujen hankinta, lyhtyjen sytyttämisen yhteydessä rukoilu sekä lahjojan vaihtaminen.

Kuva alaosan keskellä on punertavassa astiassa vihreää koristeruohoa kasvamassa. Rairuohoa muistuttavan koristeen yläpuolella näkyy monivärisiä ilotulituksia.

Uusivuosi

Yksi lähes poikkeuksetta kaikkia kulttuureja ja katsomuksia yhdistävä juhla on uudenvuoden juhlinta. Tämä ei kuitenkaan sijoitu kaikkialla maailmassa samaan kohtaan vuotta ja riippuu käytössä olevasta kalenterista tai ajan hahmottamistavasta. Juhlinta saattaa myös sijoittua yhteen päivään tai olla useammasta osasta koostuva, ajallisesti pidempi juhla.



Taolaisuus: Kiinalaista uutta vuotta tai toiselta nimeltään kevätjuhlaa juhlitaan kuukalenterin mukaan vaihdellen tammikuun 21. ja helmikuun 20. päivän välisenä aikana. Juhla koostuu useammasta osasta ja siihen kuuluu valtava määrä erilaisia perinteitä ja uskomuksia, esimerkiksi ilotulitteilla pahojen demonien pois karkottaminen.

 

Zarathustralaisuus: ’Nowruz’ tai ’nawruz’ on persialaiseksi uudeksivuodeksi kutsuttu, Iranin aurinkovuoden ensimmäinen päivä. Juhlan muinaiset juuret ovat zarathustralaisuudessa. Useita eri juhlintaperinteitä yhdistävät muun muassa pöydälle aseteltavat seitsemän esinettä, jotka symboloivat uudistumista sekä kevättä. Näistä yksi on ’sabzeh’, iduista kasvatettu koriste.  

Kuvan vasemmassa yläreunassa liekki, jonka vieressä oikeassa yläreunassa vaaleanpunaisella kuvattu pukin pää. Sen alapuolella vasemassa alareunassa on allekkain kaksi oranssia porkkanaa ja kolme okran väristä perunaa. Vasemmassa alareunassa on kaksi keltaista rukiin tähkää.

Kekri

Kekri myös keyri tai köyri on syysjuhla, joka juhlistaa satokauden päättymistä. Kekriä juhlitaan perinteisesti loka-marraskuun vaihteessa, kun sato on saatu korjatuksi ja maatalousvuoden työt päätökseen. Kekriin liittyy myös keskeisesti menneiden sukupolvien kunnioittaminen ja muistaminen.



Karkun kansa: Kekri on karhun kansan yksi keskeisimpiä vuodenkierron juhlia, jolloin juhlitaan vuoden päättymistä. Kekrin viettoon kuuluu muun muassa kekritulien sytytys, saunan pyhitys, notkuvan juhlapöydän äärellä vietetyt pidot, kekripukkien vierailu sekä vainajien muistaminen ja kunnioittaminen.  

Kuvan keskellä kaksi kerroksinen kermakakku, jossa kerrosten välissä suklaata ja kakun päällä reunuksia kiertää koristeena vaaleanpunaisia mansikan näköisiä koristeita. Kakun pinnalla, keskellä kakkua lukee nimi Aini. Kakun yläpuolella, sen molemmin puolin leijuu ryppäinä kolme eri väristä ilmapalloa.

Nimiäiset

Lapsen syntyessä hänelle annetaan nimi. Nimen antamiseen liittyy kulttuurista ja katsomuksesta riippuen paljon erilaisia tapoja. Hyvin tavallisesti nimenantamisen yhteyteen liittyy lapsen perheen tai läheisten ihmisten järjestämät juhlat.



Vapaa-ajattelu: Nimiäiset ovat vapaa-ajattelijoiden nimenantojuhla. Juhlaan liittyy vapaavalintaisia perinteitä ja käytäntöjä. Osa vanhemmista esimerkiksi julkistaa lapsen nimen jo ennen juhlaa, osa taas paljastaa lapsen nimen vasta nimiäisjuhlassa. 

Valkoisella taustalla, keskellä kuvaa istuu kultainen Buddha. Buddhalla ei näy kuvassa kasvoja, polvien kohdalla, molemmin puolin on isot lootuksen kukat.

Vesak

Buddhalaisista juhlista tunnetuin on Vesak eli Buddha-juhla. Vesak-juhlan päivä on vuoden pyhin miljoonille buddhalaisille ympäri maailmaa ja sitä on juhlistettu jo vuosisatojen ajan. Vesak on Buddhan syntymän, valaistumisen ja kuoleman muistojuhla. 



Buddhalaisuus: Perinteisen käsityksen mukaan Buddha syntyi kuukalenterin neljännen kuukauden täydenkuun päivänä, joka usein osuu toukokuulle. Vesak-juhlissa on monia perinteitä ja tapoja. Painotukset vaihtelevat riippuen buddhalaisesta perinteestä. Yksi yleinen seremonia on Siddharta-lasta esittävän patsaan kastelu vedellä, joka symboloi mielen puhdistumista.

Tyhjä taulu, reunukset vihreät.

?

Tämä tyhjä kortti on sinua varten. Mitä sinä tähän laittaisit?