Pyhä hahmo

Pyhä hahmo

Katsomusten taustalla, sen perustajana tai jollain muulla tapaa katsomuksen osana on yleensä yksi tai useampi hahmo tai henkilö. Katsomusten merkittävät hahmot ovat usein pyhän asemassa.

Kuvassa Jeesus, hymyilevä mieshahmo, jolla harmaa vaate, pitkät tummat hiukset sekä samanvärinen parta ja viikset.

Jeesus

Jeesus, Jeesus Nasaretilainen tai usein myös Jeesus Kristus oli Galilean juutalainen, joka kävi muiden aikalaistensa, lähinnä muiden juutalaisten kanssa keskustelua siitä, miten Jumalaa tuli seurata.

Kristinusko: Pyhän hahmon kristinuskossa Jeesuksesta tekee usko hänen olevan sekä ihminen että Jumala kuin myös Jumalan poika.


Kuvassa istuva Ganesha-jumalhahmo kuvattuna risti-istunnassa. Hahmolla siniset pussihousut, vartalo sekä vaaleanpunainen, että osittain vaaleanruskea. Kaulalla punaiset helmet, hahmon neljästä kädestä kaksi hahmon edessä, oikea kämmen kohti katsojaa, sormet ylöspäin ja vasen käsi polven päällä, sormet osoittaen suorina vasemmalle. Takakädet kyynärvarsista kohotettuina ylöspäin, vasemmassa kädessä kirves, oikeassa punainen kukka. Ganesha-hahmolla norsun pää, jolla päässään keskeltä suippo päähine ja jonka kärsässä vaaleansinistä korukuviointia koko kärsän matkalta.

Ganesha

Ganesha, tunnetaan myös nimillä Ganapati ja Vinayaka. Hänet kuvataan yleensä isovatsaisena ihmisenä, jolla on elefantin pää sekä neljä kättä. 


Hindulaisuus: Ganesha on yksi hindulaisuuden tärkeimmistä ja kunnioitetuimmista jumalista. Ganeshaan liittyy valtava määrä symboliikka ja merkityksiä. Hän on muun muassa esteiden poistaja, viisauden, älyn ja varovaisuuden jumala sekä taiteiden, kirjainten ja tieteiden suojelija.  

Maapalloa sen yläkautta oikealla käsivarrella syleilevä Äiti Maa hahmo, jolla vihreät pitkät hiukset. Hahmon silmät kiinni ja hän hymyilee.

Äiti Maa

Äiti maa, maaemo, luontoäiti ja maaäiti. Useassa luonto- ja alkuperäiskansojen katsomuksessa elämän antajana, suojelijana ja maana itsenään pidetään naista, naishahmoa ja äitiä.


Lakota mytologia: Äiti maa eli ’Maka’, nähdään maan jumaluutena ja henkenä, jota symboloi vihreä väri. Ihmisen ja maan yhteys on keskeinen elementti Lakota kulttuurin maailmankatsomusta. 


Wicca: Äiti Jumalatar, Suuri Jumalatar, Äiti Maa, Luontoäiti tai ’Gaia’. Nais- ja äitijumaluus on hyvin keskeinen osa Wicca-katsomuksia, joita on useita eri suuntauksia.

Kuvassa Laotze-hahmoa kuvaava vanha mies, jolla violetti asu, sekä vaaleat pitkät hiukset, parta sekä viikset. Hahmon päälaki kalju, hahmo hymyilee.

Laozi

Laozi tai Laotse, hänen uskotaan olleen muinainen kiinalainen filosofi. Nimi ’Laozi’ tarkoittaa vanhaa mestaria ja sitä pidetään yleisesti arvonimenä.


Taolaisuus: Laotsea pidetään taolaisuuden kantaisänä ja perustajana. Häntä palvotaan jumalhahmona taolaisuuden uskonnollisissa muodoissa. 

Valkoisella taustalla joutsenta esittävä, vihreällä värillä kuvattu luolamaalaus. Joutsenen selkää ja vartaloa kuvaavat kolme kaarta ja joutsenen vatsan alla munaa esittävä piste.

Joutsen

Suomen muinaisuskonnossa useita vesilintuja, etenkin joutsenta, pidettiin pyhinä. Karjalassa Joutsenen uskottiin kuljettavan sielua, niin vastasyntyneen sielun kuin ihmisen sielun hänen kuoltuaan. 


Karhun kansa: Suomen ja Itämeren muinaisuskojen maailmankuvassa pyhillä eläimillä ajatellaan olevan kyky ylittää eri maailmojen ja todellisuuksien välisiä rajoja. Päänsä veden alle laittavan joutsenen uskotaan olevan ’aliseen’ eli vainajien maailmaan näkevä Tuonen lintu.

Tyhjä taulu, reunukset vihreät.

?

Tämä tyhjä kortti on sinua varten. Mitä sinä tähän laittaisit?