Lösenord

Som anställd behöver du se till att följa din arbetsgivares krav kring lösenord. När du byter lösenord så behöver du logga in på nytt i Googlemiljön, din mejl och antagligen även på vissa tjänster i din mobiltelefon. 

När du misstänker att någon kan ha kommit åt ditt lösenord så måste du byta. Du håller då nere knapparna Ctrl-alt-del på din dator och väljer där "Ändra lösenord". Lösenordsregler hittar du längst ned på denna sida.

Lösenordsbytaren info till enheter

Lösenordsbyte

Vid ett lösenordsbyte ändras lösenordet till dator/Chromebooks, Googlekonto, Unikum, Tempus och Skola 24.

Personalens lösenord

Med lösenordshanteraren kan du byta ditt lösenord, låsa upp ditt konto om du råkat skriva fel lösenord upprepade gånger men också skapa ett nytt lösenord om du glömt bort ditt lösenord. Du når lösenordshanteraren via www.umea.se/losenord. Du behöver mobilt bank-ID. 

Elevers lösenord

Nya elever: Elever som inte tidigare gått i kommunal skola får ett användarnamn och lösenord som finns tillgängliga i elevregistret Procapita. De flesta skoladministratörer har fortsatt tillgång till Procapita och kan ta ut listor med info om användarnamn och lösenord. Möjlighet att plocka ut lösenord finns för närvarande inte i Edlevo vilket innebär att vi tills ny lösning kring lösenord är på plats måste vi fortsätta att ta ut dessa i Procapita. 

Förskoleklass till åk 1: (Lösenordskrav 8 tecken) Varje höst får elever i förskoleklass, åk 1 samt elever som tidigare inte gått i en kommunal skola i Umeås nya lösenord. Lösenorden för nya elever kommer numera att finnas tillgängliga i elevregistret Procapita. 

Tips! Ha som rutin att skoladministratören inför skolstart tar ut listor till förskoleklass, åk 1 samt för klasser där det finns elever som tidigare inte gått i en kommunal skola i Umeå. 

2-6: (Lösenordskrav 8 tecken) Vid höstterminens behåller eleverna som har inloggningar sedan tidigare sina nuvarande lösenord. Däremot är det viktigt att eleverna byter sina lösenord med jämna mellanrum eftersom de går ut efter 13 månader. Det allra bästa är att eleverna själva har rutiner för lösenordsbyte varje termin.

Åk 7 och uppåt: (Lösenordskrav 12 tecken) Från och med ht 2021 krävs 12 tecken på lösenorden. 

2023 behöver alla åk 7 byta sitt lösenord till minst 12 tecken innan den 1/9. Om elever inte bytt innan den 1/9 kommer de att tvingas att byta sitt lösenord.


Ett tips är att avsätta tid för samtal med eleverna kring just hur man bör hantera lösenord. Fler tips:

https://digitalalektioner.se/lektion/sakra-losenord/

https://digitalalektioner.se/lektion/skydda-dina-saker-bakom-las-och-bom/ 

Byte av elevers lösenord

För elever med Chromebooks

Elever tar sig in på sina Chromebooks via Googleinloggningen – som aldrig i sig är tvingande att bytas. För att elever ska ta sig in på t.ex. Unikum behöver däremot deras AD-inloggning fungera.  På vanliga datorer får elever upp en varning om att det lösenordet är på väg att gå ut, men det händer inte på Chromebooks. Detta betyder alltså att en elev kan kunna logga in på sitt googlekonto/sin chromebook även om AD-lösernordet har gått ut.

Därför är det viktigt att ha en rutin på skolan för att byta elevernas lösenord varje läsår. 

När eleverna ska byta lösenord kan dom följa den här guiden

Lösenordsregler

Personal

Lösenord måste:

Lösenord får inte:

Elever

Lösenord måste: 

Lösenord får inte:

Övrigt

Logga in med ditt Googlekonto

Om det på en pedagogisk tjänst finns möjlighet för dig och dina elever att använda ert Googlekonto att logga in med så är det en god idé att göra det. På tjänster som t ex Code.org och Glosboken fungerar det alldeles utmärkt. Lärresurser som du loggar in på med ditt googlekonto måste vara vitlistad och godkänt att använda. Se info om vitlistade lärresurser.


Låta Google hålla reda på dina lösenord

Som lärare kanske du är inne på många olika tjänster och behöver därför skapa många nya konton med olika lösenord. Då kan det vara en god idé att låta Google Chrome spara dessa lösenord åt dig.