Riktlinjer Unikum förskola

Nedanstående beskriver vilka riktlinjer som gäller för användandet av Unikum i förskolan. Det är respektive rektor som ansvarar för att säkerställa att ny personal känner till riktlinjerna. 

Utför de obligatoriska delarna i Unikum som ledningen beslutat. Se mer  Obligatoriska delar i Unikum förskola 

Ta del av dokumentation som är nödvändig för ditt uppdrag. I Unikum finns delvis tekniska begränsningar för åtkomst av barndokumentation eller information. Det är inte tillåtet som personal att tex läsa lärloggar om de barn som man själv inte arbetar med, eller ta del av dokumentationer som man inte berörs av även om åtkomst finns, i de fall det inte är nödvändigt.

Dokumentera inte känsliga eller integritetskänsliga uppgifter, vilket enligt IMY är bl.a. uppgift om hälsa, sexualliv, etniskt ursprung och religiös övertygelse. Med integritetskänsliga uppgifter avses både känsliga uppgifter men även uppgifter som omfattas av sekretess eller rör den enskildes personliga förhållanden. Tänk också på att uppgift om att ett barn är sjuk är att betrakta som en känslig personuppgift. 

I Unikum finns fritextfält på flera olika ställen, tex vid lärloggar och utvecklingssamtalsfunktionerna. Meddelande- och lärloggsfunktionen har fritextfält men även möjlighet till kommentarer. Om man vill eliminera risken att användare lägger in integritetskänsliga eller känsliga uppgifter kan man välja att ta bort kommentarsmöjligheter.