Ympäristöoppi

Ympäristösuhteen kehittyminen ja omien valintojen vaikutukset ympäristöön

Ympäristöoppi tarkastelee kestävän kehityksen periaatteita tarjoamalla oppilaille perustiedot ekosysteemeistä, luonnonvaroista ja ympäristönsuojelusta. Oppiaineessa korostetaan ekologista jalanjälkeä, kierrätystä ja energiatehokkuutta, jotka ovat keskeisiä kestävän elämäntavan edistämisessä. Lisäksi oppilaat oppivat arvostamaan luonnon monimuotoisuutta ja ymmärtämään oman toimintansa vaikutukset ympäristöön, mikä luo pohjan kestävän kehityksen periaatteiden omaksumiselle. 

Pellolta pöytään (1.-6.-luokat)

Täydentyy..




Toteutusideoita

Maistellaan kasviksia ja hedelmiä


Ötökkäretki

Tuottajat, kuluttajat ja hajottajat

Pölyttäjät - monialainen oppimiskokonaisuus

Ruoan tuottaminen eri puolilla maailmaa ja siihen liittyvät ongelmat 

Puutarha

Ruoan reitti

Maatalous ja maaperä

Yhteyttäminen

Opetussuunnitelmayhteydet

1.-2.-luokat 

T2 tunnistetaan luonnosta eri eläinlajeja 

T4 tehdään pieniä tutkimuksia luonnossa

S3 Lähiympäristön ja sen muutosten havainnointi 

S4 Tutkiminen ja kokeileminen  

S5 Elämän perusedellytysten pohtiminen 


4. luokka 

T1 synnytetään ja ylläpidetään oppilaan kiinnostusta ympäristöön ja ympäristöopin opiskeluun sekä auttaa oppilasta kokemaan kaikki ympäristöopin tiedonalat merkityksellisiksi itselleen. 

S5 tutustutaan ravinnon tuotantoon.


GreenComp

GreenComp-kehyksen mukaan Pellolta pöytään liittyy 

Kestävä liikkuminen (1.-6.-luokat)

Teemassa pyritään edistämään oppilaiden ymmärrystä siitä, että heidän liikkumistottumuksillaan on vaikutuksia ympäristöön. Samalla kannustetaan lapsia ja nuoria kestäviin valintoihin ja käytäntöihin. 


Toteutusideoita

Kestävää menoa


Jokaisenoikeudet

Hyvinvointia luonnosta -retki

Opetussuunnitelmayhteydet

1.-3.-luokat


5.-6.-luokat

T9 Syvennetään tutkimisen ja luonnossa liikkumisen taitoja. Toteutetaan mahdollisuuksien mukaan koulupäivän mittainen retki luontokohteeseen. Kerrataan jokamiehenoikeudet.

T8 kannustaa oppilasta edistämään hyvinvointia ja turvallisuutta toiminnassaan ja lähiympäristössään ja ohjata oppilasta toimimaan turvallisesti, tarkoituksenmukaisesti, vastuullisesti ja itseään suojellen. 

S2 Kotona ja koulussa toimiminen: syvennetään tietoisuutta turvallisesta toimimisesta erilaisissa tilanteissa, muun muassa liikenteessä. 

GreenComp

GreenComp-kehyksen mukaan kestävä liikkuminen liittyy 

Ilmastoviisas energian kulutus (1.-6.-luokat)

Teemassa perehdytään energiankulutuksen säästämiseen osana kestävää elämäntapaa. Oppilaat oppivat konkreettisia tapoja vähentää energiankulutusta ja hankkivat tietoa uusiutuvan energian merkityksestä, ohjaten heitä kohti vastuullista ja ympäristötietoista elämäntapaa. 


Toteutusideoita

Asiaa energiasta

Mihin 1 kWh riittää? ja Energiankulutuskortit

Sähkölän opetusmateriaalit


Aurinkouuni

MOKO lukkari

Ilmastonmuutos alakoululaiselle

Jännittävä sähkö ja kipinöivät laitteet

Palloässät - ilmastotekoja

Opetussuunnitelmayhteydet

3.-6.-luokat 

T3 lähiympäristössä toimiminen kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi 

T5 pienten tutkimusten toteuttaminen mittausvälineitä apuna käyttäen 

T6 syys-seuraussuhteet, johtopäätökset, tulosten esittäminen 

T8 arjen teknologisten sovellusten käyttö

T15 ekologinen ajattelu 

GreenComp

GreenComp-kehyksen mukaan ilmastoviisas energiankulutus liittyy 

 Kiertotalous ja kierrättäminen (1.-6.-luokat)

Kiertotalouden periaatteet kattavat materiaalien kierrätyksen, uudelleenkäytön ja resurssitehokkuuden. Oppilaita opastetaan ymmärtämään, miten he voivat omilla valinnoillaan ja toiminnallaan edistää materiaalien kestävää käyttöä ja pienentää  ympäristövaikutuksia.

Ympäristöoppi tarjoaa pohjan keskusteluille ja opetukselle kiertotalouden merkityksestä, ja se voi rohkaista opiskelijoita pohtimaan innovatiivisia ratkaisuja ja kestäviä käytäntöjä osana laajempaa ympäristönsuojelua.


Toteutusideoita


Lounais-Suomen jätehuollon kierrätyskasvatusmateriaalit

Tavaran taakka -näyttely, sisä- ja ulkoleikit kiertotaloudesta

Kiertotalous -maalaustehtävä

Katuliidut kananmunista

Rosk´n´roll

Video kiertotaloudesta

Opetussuunnitelmayhteydet

T3 tukea oppilaan ympäristöherkkyyden kehittymistä ja ohjata oppilasta toimimaan kestävällä tavalla lähiympäristössä ja kouluyhteisössä: Tutustutaan kierrätykseen, lajitteluun ja jätteiden vähentämiseen. 

S6 omalla toiminnalla vähennetään syntyvää jätettä sekä opitaan kierrättämään tavaroita ja lajittelemaan jätteitä. Tutustutaan omaan kotiseutuun ja sen merkitykseen. Osallistutaan oman lähiympäristön tilan sekä kouluyhteisön hyvinvoinnin edistämiseen. Pohditaan omien tekojen merkitystä itselle, muille ihmisille sekä omalle lähiympäristölle. 

3.-6.-luokat 

T3 tukea oppilaan ympäristötietoisuuden kehittymistä sekä ohjata oppilasta toimimaan ja vaikuttamaan lähiympäristössään ja -yhteisöissään kestävän kehityksen edistämiseksi ja arvostamaan kestävän kehityksen merkitystä itselle ja maailmalle

S6  Harjoitellaan ympäristövastuullista toimintaa omassa lähiympäristössä.  


GreenComp

GreenComp-kehyksen mukaan kierrättäminen liittyy 

 Luonnon monimuotoisuus (1.-6.-luokat)

Tässä teemassa korostetaan luonnon monimuotoisuuden merkitystä tuomalla esiin ekosysteemien monimuotoisuutta, lajien välistä riippuvuutta ja ihmisen toiminnan vaikutuksia luontoon. Oppilaat saavat käsityksen luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen tärkeydestä ja oppivat toimimaan vastuullisesti ympäristön suojelemiseksi ja biodiversiteetin tukemiseksi.


Toteutusideoita


Luonnon monimuotoisuus mobiilisti -materiaalipaketti

Vihreän lipun luonnonkirjo -materiaalipaketti

Talviseuranta

Tutkimusretkellä luonnossa

Pieni luontokaupunki

Symbolikorttipeli

Naalipeli

Luonnon monimuotoisuus - mitä se on?

Opetussuunnitelmayhteydet

1.-2.-luokat 

T2 kannustaa oppilasta iloitsemaan ympäristöopin oppimisesta, omasta osaamisesta ja uusista haasteista

T4 ohjata oppilasta tutkimaan ja toimimaan sekä liikkumaan ja retkeilemään lähiympäristössään. Tehdään pieniä tutkimuksia lähiympäristössä. Tutustutaan lähiympäristössä  kasveihin ja eläimiin.

T6 ohjata oppilasta tekemään havaintoja ja kokeiluja koulussa ja lähiympäristössä eri aisteja ja yksinkertaisia tutkimusvälineitä käyttäen. 

T12 ohjata oppilasta jäsentämään ympäristöä, ihmisten toimintaa ja niihin liittyviä ilmiöitä.


S3 Lähiympäristön ja sen muutosten havainnointi. 

S4 Tutkiminen ja kokeileminen. 

S5 Elämän perusedellytysten pohtiminen. 


3.-6.-luokat


T1 synnyttää ja ylläpitää oppilaan kiinnostusta ympäristöön ja ympäristöopin opiskeluun. Tutustutaan koulun pihapiiriin, omaan kotiseutuun, metsään.


T5 ohjata oppilasta suunnittelemaan ja toteuttamaan pieniä tutkimuksia, tekemään havaintoja ja mittauksia monipuolisissa oppimisympäristöissä eri aisteja ja tutkimus- ja mittausvälineitä käyttäen


T9 ohjata oppilasta tutkimaan ja toimimaan sekä liikkumaan ja retkeilemään luonnossa ja rakennetussa ympäristössä. Toimitaan lähiympäristössä erilaisissa luonnonympäristöissä ja rakennetussa ympäristössä.  


T12 ohjata oppilasta hahmottamaan ympäristöä, ihmisten toimintaa ja niihin liittyviä ilmiöitä ympäristöopin käsitteiden avulla.


T15 ohjata oppilasta luonnon tutkimiseen, eliöiden ja elinympäristöjen tunnistamiseen ja ekologiseen ajatteluun sekä ohjata oppilasta ihmisen rakenteen, elintoimintojen ja kehityksen ymmärtämiseen 

S4 ympäristön tutkiminen. Tehtävien avulla harjoitellaan tutkimuksen tekemisen eri vaiheita. Tunnistetaan eliöitä ja elinympäristöjä. 

S5 luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut. Tutustutaan ravintoketjuihin, eläinten ja kasvien lisääntymiseen, ravinnon tuotantoon ja ruoan reitteihin sekä metsien hyötykäyttöön. 

S6 kestävän tulevaisuuden rakentaminen


3.-6.-luokat 

T3 tukea oppilaan ympäristötietoisuuden kehittymistä sekä ohjata oppilasta toimimaan ja vaikuttamaan lähiympäristössään ja -yhteisöissään kestävän kehityksen edistämiseksi ja arvostamaan kestävän kehityksen merkitystä itselle ja maailmalle

S6  Harjoitellaan ympäristövastuullista toimintaa omassa lähiympäristössä.  


GreenComp

GreenComp-kehyksen mukaan luonnon monimuotoisuus liittyy 

Vastuullinen kuluttaminen (1.-6.-luokat)

Vastuullisen kuluttamisen teemassa tarkastellaan tuotteiden alkuperää, kestävää tuotantoa ja kierrätystä. Oppilaat oppivat tekemään tietoisia valintoja kulutustottumuksissaan, edistäen näin ympäristöystävällistä elämäntapaa ja kestävää kehitystä. 


Toteutusideoita


Vastuullista kuluttamista

Vaihtotori

Maatumiskoe

Palloässät: Vastuullinen kulutus

Opetussuunnitelmayhteydet

3.-6.-luokat

T3 Tukea oppilaiden ympäristötietoisuuden kehittymistä ja ohjataan oppilasta vaikuttamaan omassa lähiyhteisössään kestävän kehityksen edistämiseksi. 

S6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen. Harjoitellaan ympäristövastuullista toimintaa omassa lähiympäristössä. 

GreenComp

GreenComp-kehyksen mukaan koulun kestävyysasioiden tutkiminen liittyy 

Omassa yhteisössä vaikuttaminen ja hyvinvointia tukevat tekijät (3.-6.-luokat)

Teemassa keskitytään ohjaamaan oppilaita oman ympäristön aktiiviseen vaalimiseen ja parantamiseen. Oppilaat oppivat tunnistamaan ympäristöhaasteita, kehittämään kestäviä ratkaisuja ja osallistumaan yhteisön toimintaan. Lisäksi teema käsittelee omaa hyvinvointia tukevia tekijöitä.


Toteutusideoita


Tutkimusretkellä koulussa

Magis -mobiilipeli - Riimulehdon tarina


Kansalaistiedettä rannalla: tutki roskaa ja vedenlaatua

Opetussuunnitelmayhteydet

3.-6.-luokat

T3 Tukea oppilaiden ympäristötietoisuuden kehittymistä ja ohjataan oppilasta vaikuttamaan omassa lähiyhteisössään kestävän kehityksen edistämiseksi. 

T15 ohjata oppilasta pohtimaan kasvua ja kehitystä, terveyttä ja hyvinvointia tukevia tekijöitä sekä elämän perusedellytyksiä.

S1 Kasvu ja kehitys. Harjoitellaan tunnetaitoja ja mielen hyvinvoinnin edistämistä kuten itsensä ja muiden arvostamista ikäkauden mukaisesti. 

S6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen. Harjoitellaan ympäristövastuullista toimintaa omassa lähiympäristössä. 

GreenComp

GreenComp-kehyksen mukaan omassa yhteisössä vaikuttaminen liittyy