Kotitalous

Ympäristötietoista arjen hallintaa

Ympäristötietoisuus arjen valinnoissa (7.-9.-luokat)

Kotitaloudessa arjen kestävien elämäntapojen omaksumista vahvistetaan harjoittelemalla niin ruokahävikin vähentämistä, kierrätystä, vaatehuoltoa kuin energiatehokkaita toimintatapoja kotitalouksissa. 


Toteutusideoita


Diaesitys: Kohti kestävää arkea 


Ruokatutka


Saa syödä


Videosarja: ekologinen vaatehuolto


Ota iisisti

Ruoan pakkausmerkinnät


Opetussuunnitelmayhteydet

T3 ohjata ja rohkaista oppilaita valitsemaan ja käyttämään hyvinvointia edistävästi ja kestävän kulutuksen mukaisesti materiaaleja, työvälineitä ja laitteita.

T11 harjaannuttaa oppilaita lukemaan, tulkitsemaan ja arvioimaan toimintaohjeita sekä merkkejä ja symboleja, jotka käsittelevät kotitaloutta ja lähiympäristöä

T13 ohjata oppilasta kestävään elämäntapaan kiinnittämällä oppilaan huomiota ympäristö- ja kustannustietoisuuteen osana arjen valintoja. 

S2 Asuminen ja yhdessä eläminen. Sisällöt valitaan siten, että ne tukevat yhdessä elämisen, asumistaitojen ja asumisen ympäristö- ja kustannustietoisuuden kehittymistä. Puhtaanapito samoin kuin tekstiilien ja materiaalien hoito tarkoituksenmukaisine aineineen, laitteineen, välineineen ja työtapoineen tähtäävät arjessa tarvittavien taitojen kehittymiseen. 

GreenComp

GreenComp-kehyksen mukaan ympäristötietoisuus arjen valinnoissa liittyy 

Kestävät ruokakulttuurit (7.-9.-luokka)

Kestävät ruokakulttuurit -teema käsittelee ruokakulttuuria. Aiheeseen voi perehtyä sukupolvia yhdistävästä tulokulmasta pohtien miten perinteisiä tapoja säästää ja säilöä ruokaa voitaisiin hyödyntää nykypäivänä. Nykyisiä ruokakulttuureita voidaan tarkastella kestävän kehityksen näkökulmasta. Tulevaisuuden ruokakulttuuriin tutustutaan esimerkiksi innovatiivisten ruoanvalmistusmenetelmien kautta. 


Toteutusideoita


Mitä voimme oppia edellisiltä sukupolvilta

Tulevaisuuden ruoka - innovatiiviset ruoantuotantomenetelmät


Planetaarinen ruokavalio (linkit alla)

Opetussuunnitelmayhteydet

T13 ohjata oppilasta kestävään elämäntapaan kiinnittämällä oppilaan huomiota ympäristötietoisuuteen osana arjen valintoja. 

S1 Ruokaosaaminen ja ruokakulttuuri: Sisällöt valitaan siten, että ne tukevat ruoanvalmistus- ja leivontataitojen kehittymistä. Aterioiden suunnittelu, toteutus ja erilaiset ruokailutilanteet tähtäävät ruokaan ja syömiseen liittyvien valintojen ja tottumusten pohtimiseen ravitsemussuositusten, ruokaturvallisuuden, ruokaketjun, elintarviketuntemuksen, taloudellisuuden, eettisyyden ja ruokaan liittyvän luotettavan tiedon näkökulmasta. 

GreenComp

GreenComp-kehyksen mukaan kestävä ruokakulttuuri liittyy 

Ilmastokestävä ruokaosaaminen (7.-9.-luokka)

Aterioiden suunnittelu, toteutus ja erilaiset ruokailutilanteet tähtäävät ruokaan ja syömiseen liittyvien valintojen ja tottumusten pohtimiseen ravitsemussuositusten, ruokaturvallisuuden, ruokaketjun, elintarviketuntemuksen, taloudellisuuden, eettisyyden ja ruokaan liittyvän luotettavan tiedon näkökulmasta.


Vuosisuunnitelma kotitalousopetukseen - Kestävän kehityksen mukaista kotitalousopetusta


Kestävää kotitalousopetusta – Opas opettajan työn tueksi


Houkutteleva ruokalista


Papurata


Opetussuunnitelmayhteydet

T13 ohjata oppilasta kestävään elämäntapaan kiinnittämällä oppilaan huomiota ympäristö- ja kustannustietoisuuteen osana arjen valintoja. 

S1 Ruokaosaaminen ja ruokakulttuuri: Aterioiden suunnittelu, toteutus ja erilaiset ruokailutilanteet tähtäävät ruokaan ja syömiseen liittyvien valintojen ja tottumusten pohtimiseen ravitsemussuositusten, ruokaturvallisuuden, ruokaketjun, elintarviketuntemuksen, taloudellisuuden, eettisyyden ja ruokaan liittyvän luotettavan tiedon näkökulmasta. 

GreenComp

GreenComp-kehyksen mukaan kestävä ruokakulttuuri liittyy