Kuvataide

ympäristön ja yhteiskunnan ymmärtäminen, arvottaminen ja vaikuttaminen visuaalisin keinoin 

Kuvataiteen opetus kehittää oppilaiden kriittistä ajattelua ja innostaa vaikuttamaan omaan elinympäristöön ja yhteiskuntaan. Kuvataide kannustaa oppilasta ottamaan kuvailmaisussa huomioon kulttuurinen moninaisuus ja kestävä kehitys.

Ympäristötaide (1-9.-luokat)

Ympäristötaide osallistuu taiteen keinoin ja taiteen näkökulmasta ympäristökeskusteluun. Ympäristön tarkastelu taideteoksena mahdollistaa ympäristölähtöisen ajattelun kehittymisen ja ajankohtaisten ympäristöaiheiden pohdinnan. 

Rakennettuun ympäristöön toteutetun ympäristötaiteen tai luonnon muotojen havainnoiminen moniaistisesti mahdollistaa oppilaan pohtimaan omaa suhdettaan ympäristöön ja tekee mahdolliseksi oppilaan syvemmän ympäristösuhteen muutoksen.


Toteutusideat

Suoja pienelle


Maagiset mustikat


Vesivärilehtitaidetta


Savinaamoja puunrunkoihin

Kodin pigmentit


Lumi- ja jääleikkejä


Maataidetta Andy Goldsworthyn inspiroimana

Kiertotalous -maalaustehtävä

Yhteydet opetussuunnitelmiin

1.-6.-luokat

T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja erilaisia kuvallisia välineitä hyödyntäen. 

T3 innostaa oppilasta ilmaisemaan havaintojaan ja ajatuksiaan kuvallisesti ja muita tiedon tuottamisen tapoja käyttäen. 

T4 ohjata oppilasta käyttämään monipuolisesti erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja ilmaisun keinoja sekä harjaannuttamaan kuvan tekemisen taitojaan

T10 ohjata oppilasta keskustelemaan taiteessa, ympäristössä ja muussa visuaalisessa kulttuurissa ilmenevistä arvoista

T11 kannustaa oppilasta ottamaan huomioon kulttuurinen moninaisuus ja kestävä kehitys kuvailmaisun sisältöjä ja toimintatapoja valitessaan

S1 Omat kuvakulttuurit: Opetuksen sisällöiksi valitaan oppilaiden tekemiä kuvia ja kuvakulttuureja, joihin he osallistuvat omaehtoisesti. Opetuksessa käsitellään omien kuvakulttuurien merkitystä oppilaiden osallistumiselle eri yhteisöissä, ympäristöissä ja yhteyksissä. 


S2 Ympäristön kuvakulttuurit: Opetuksen sisältöjä valitaan monipuolisesti rakennetuista ja luonnon ympäristöistä. 


7.-9.-luokat


T1 kannustaa oppilasta havainnoimaan, taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja käyttämään monipuolisesti kuvallisen tuottamisen menetelmiä

T3 innostaa oppilasta ilmaisemaan havaintojaan ja ajatuksiaan kuvallisesti erilaisia välineitä ja tiedon tuottamisen tapoja käyttäen eri ympäristöissä

T4 ohjata oppilasta soveltamaan erilaisia materiaaleja, tekniikoita ja ilmaisun keinoja sekä syventämään kuvallisen tuottamisen taitojaan

T10 ohjata oppilasta ottamaan kantaa taiteessa, ympäristössä ja muussa visuaalisessa kulttuurissa ilmeneviin arvoihin

T11 kannustaa oppilasta ottamaan kuvailmaisussaan huomioon kulttuurinen moninaisuus ja kestävä kehitys sekä vaikuttamaan kuvien avulla

S1 Omat kuvakulttuurit. Opetuksen sisällöiksi valitaan oppilaiden tekemiä kuvia ja kuvakulttuureja, joihin he osallistuvat omaehtoisesti. Opetuksen sisältöjä valitaan myös oppilaiden omia kuvakulttuureja uudistavista ilmiöistä. Omia kuvakulttuureja käytetään kuvallisen työskentelyn lähtökohtana. Opetuksessa käsitellään omien kuvakulttuurien merkitystä omaan elinympäristöön sekä yhteiskuntaan vaikuttamisen kannalta. 


S2 Ympäristön kuvakulttuurit. Sisältöjä valitaan monipuolisesti rakennetuista ja luonnon ympäristöistä sekä mediasta. Sisältöjen valinnoilla kehitetään oppilaan tietoisuutta erilaisia ympäristöjä koskevista laajemmista kysymyksistä. Opetuksessa käsitellään erilaisten ympäristöjen ja medioiden merkitystä sekä oppilaiden elinpiirin että globaalin maailman näkökulmista. 


GreenComp

GreenComp-kehyksen mukaan ympäristötaiteen toteuttaminen liittyy

Ympäristön havainnoiminen ja kuvien tuottaminen havainnoinnin herättämien ajatusten pohjalta edellyttää luovuutta ja asioiden välisten suhteiden ymmärtämistä. Tämä tutkiva tapa katsoa ympäristöä "uusin silmin" on pohjana kestävien tulevaisuuksien visioimiselle ja aktiiviselle toiminnalle sekä henkilökohtaisella että yhteiskunnallisella tasolla.  

Kierrätystaide (1.-9. luokat)

Kierrätystaide mahdollistaa luovan tavan tuoda esille käyttöesineiden uusia tarkoituksia. Se herättää pohtimaan kulutuskulttuuria  kriittisesti ja tekee mahdolliseksi myös arvopohdinnan siitä, mikä on kaunista ja arvokasta. 

Kierrätystaiteessa hyödynnetään käytettyjä materiaaleja kuvataiteen luomiseen. Hyviä materiaaleja ovat esimerkiksi kananmunakennot, jogurtti- ja lasipurkit, kartonki- ja metallitölkit sekä sanomalehdet.


Toteutusideoita

Pääsisäisaskarteluja kierrätysmateriaaleista



Pikku Kakkosen kierrätysmuoviaskartelut



Paperitaiteen menetelmäopas



Katuliidut kananmunankuorista



Piirrustushiilen valmistaminen



Pareidolia



Opetussuunnitelmayhteydet

1.-6.-luokat




7.-9.-luokat



GreenComp

GreenComp-kehyksen mukaan kierrätystaide liittyy