Primary CLIL

Tervehdykset (yllättävän) aurinkoisesta Dublinista!


Heinäkuun lopun sää Dublinissa pääsi yllättämään meidät pyhäjokiset aurinkoisuudellaan - olimmehan varustauneet sateenvarjoin ja vedenpitävän ulkovaattein siihen, että vietämme viikon sumuisessa, sateisessa ja tuulisessa saarivaltiossa. Sumuun ja sateeseen törmäsimme kuitenkin vasta reissumme jälkimmäisenä viikonloppuna, joten säiden puolesta olisi hyvinkin voinut viettää aikaa muuallakin kuin kellarikerroksessa sijainneessa ikkunattomassa luokkahuoneessamme.


Ensimmäinen Erasmus-matkamme koostui viikon CLIL-kurssista, jonka vetäjänä toimi opettaja-tutkija Lucy Norris. Kurssin lyhenne tulee sanoista Content and Language Integrated Learning ja käytännössä se tarkoittaa sitä, että kieltenopetus otetaan osaksi kaikkia oppiaineita: esimerkiksi matematiikan tunneilla numeroita voidaan laskea ääneen englanniksi tai antaa liikuntatunnilla yksinkertaisia, usein toistuvia ohjeita englanniksi, jotta englannin tunneilla opittu kieli tulisi käyttöön myös arjessa. Työskentelytavat olivat hyvin toiminnallisia ja draamaa käytettiin opetuksessa paljon. Monet harjoitukset olivat meille jo entuudestaan tuttuja suomen kielen tunneilta, mutta vieraaseen kieleen sovellettuna tutuistakin tehtävistä sai enemmän irti omaan opetukseen. Pääsimme myös jakamaan omia oppejamme muille ja opettajamme kunniaksi voikin laskea joustavuuden, koska hän oli aina valmis kuuntelemaan ja ottamaan vastaan meidän opiskelijoidenkin ehdotuksia.


Ryhmäämme kuului suomalaisten lisäksi myös ranskalainen pariskunta ja tsekkiläinen opettaja, joten pääsimme myös vertailemaan eri maiden kieltenopetusta ja oppimaan heidän koulujärjestelmästään. Kurssin parasta antia olikin uusiin ihmisiin tutustuminen ja verkostoituminen ja suunnitteilla onkin yhteistyön aloittaminen ranskalaiskoulun kanssa. Kaiken kaikkiaan reissu oli onnistunut ja liikkuvuuksien hakemista voi suositella niin opettajille kuin oppilaillekin!


Johanna & Katja T.