Didaktiskt nätverk i proportionella resonemang i matematik

Målgrupp ämneslärare 7-9

Syfte

Professionsinriktningen syfte är att pröva en samverkansmodell mellan akademi och skola inom försöksverksamheten ULF vad gäller forskning, verksamhetsutveckling och lärarutbildning.

Nätverket har för avsikt att närmare studera ett område inom matematikdidaktiken som skulle behöva uppmärksammas mer i grundskolan och inom lärarutbildningen. Proportionella resonemang finns med i matematiken från grundskolans åk 1 till gymnasiets matematik i form av procenträkning, skala, bråkräkning, proportionalitet och algebra och är dessutom centralt i problemlösning (Lamon, 2007; Vergnaud, 1983).

Mål

Det didaktiska nätverket ska medverka till att stärka skolverksamhetens och lärarutbildningarnas vetenskapliga grund. Huvudsyftet är att ömsesidigt intressanta forskningsfrågor identifieras med utgångspunkt i de praktiserande lärarnas erfarenheter och utmaningar.

Det didaktiska nätverket förväntas också bidra till ökade kontakter mellan huvudmännens lärare och lärosätets forskare och lärare. Nätverken ska bygga på ömsesidigt engagemang, deltagande och jämbördiga relationer mellan deltagarna samt med hänsyn till ingående parters olika förutsättningar och behov.

Omfattning

Hösten 2021 till och med våren 2022 Inriktningen omfattar två lärare i Lomma kommun (Marie-Charlotte Elvstam, Pilängskolan och Jörgen Lagnebo, Bjärehovskolan)

Arbetssätt

Projektet är tänkt att undersöka och förbättra undervisning på högstadiet och inom lärarutbildningen. Att utveckla undervisningsmodeller för proportionella resonemang görs lämpligen i en anda av aktionsforskning. Det finns flera möjliga teoretiska ramverk för detta projekt och de bör ha egenskapen att kunna hantera en cykel av iterativ förbättring där lärare och forskare tillsammans arbetar med att planera och utvärdera undervisningen. En viktig aspekt av detta projekt är att det är ett samarbete mellan forskare och lärare på universitetet och lärare i grundskola.

Deltagare från Malmö universitet

Från Malmö universitet deltar följande matematikdidaktiker: Jöran Petersson (lektor), Jonas Dahl (adjunkt), Joakim Olofsson (adjunkt), Magnus Jakobsson (adjunkt).

Uppföljning och utvärdering

I enlighet med hur försöksverksamhetens uppdrag formulerats ska samverkan i nätverken dokumenteras och utvärderas. Nätverket ska publikationsmässigt resultera i minst ett utbildningsvetenskapligt forskningskonferensbidrag och ett konferensbidrag till en praktikorienterad konferens, Lärarnas skolutvecklingskonferens i Skåne.