Didaktiskt nätverk i svenskämnets didaktik

Målgrupp ämneslärare 7-9

Syfte

Syftet med det svenskdidaktiska nätverket inom ramen för ULF är att utveckla en hållbar samverkansmodell mellan akademi och skola vad gäller forskning, skolverksamhet och lärarutbildning. Nätverket vill pröva en modell där lärare och lärarutbildare/forskare tillsammans kan undersöka och utveckla våra respektive svenskämnen (svenskämnet i årskurs 7-9 och svenskämnet i ämneslärarutbildningen). Det görs genom att bland annat observera varandras undervisning och utifrån dessa observationer undersöka och utveckla våra respektive svenskämnen, det vill säga definiera och utveckla kunskap om svenskämnet och ämnesdidaktiska problem.

Under nätverksträffarna formuleras frågeställningar som undersöks i observationerna. Senare analyserar och diskuterar nätverken observationerna, gör jämförelser och diskuterar förhållandet mellan svenskämnet i lärarutbildningen och svenskämnet i skolan.

Ömsesidigheten i att nätverket tillsammans undersöker varandras praktiker gör att både lärare och lärarutbildare blir involverade, deltar på jämlika villkor och kan bidra till utveckling på båda arenorna. Genom att utveckla förståelse för hur svenskämnet gestaltas på de här två arenorna och hur relationen mellan dem ser ut kan nätverket ta steg i att utveckla ämnet.

Mål

Det didaktiska nätverket ska medverka till att stärka skolverksamhetens och lärarutbildningarnas vetenskapliga grund. Nätverken ska bygga på ömsesidigt engagemang, deltagande och jämbördiga relationer mellan deltagarna samt med hänsyn till ingående parters olika förutsättningar och behov.

Omfattning

Hösten 2021 till och med våren 2022. Inriktningen omfattar två lärare i Lomma kommun (Roine Borgstrand, Pilängskolan och Marie Rimpler, Bjärehovskolan)

Uppföljning och utvärdering

I enlighet med hur försöksverksamhetens uppdrag formulerats ska samverkan i nätverken dokumenteras och utvärderas. Nätverket ska publikationsmässigt resultera i minst ett utbildningsvetenskapligt forskningskonferensbidrag och ett konferensbidrag till en praktikorienterad konferens, Lärarnas skolutvecklingskonferens i Skåne.