Taitotaso 1

Tietoteknologian opetuskäytön perusosaaminen

HAE OSAAMISMERKKIÄ

Osaamismerkkejä voidaan hakea missä järjestyksessä tahansa ja myös samaa näyttöä voi hyödyntää eri osaamismerkkien kuvauksissa. Merkkijärjestelmä on kumulatiivinen. Kuvausten tulee aina olla ohjeistuksen mukaisia eikä niistä voida luopua esim. viittaamalla liitteisiin tai toisiin kuvauksiin. Tarkemmat ohjeet kuvauksille on aina lomakkeessa. Kaskon henkilöstö hakee osaamismerkkejä virallisella sähköpostiosoitteella (@edu.hel.fi ja @hel.fi).

Alla hyperlinkit lomakkeisiin.

Hakija jakaa saavuttamansa osaamismerkit esimiehelleen esim. osaamispassin kautta. Esimieskeskustelumerkki edellyttää keskustelua oman esimiehen kanssa jo olemassa olevan osaamisen tunnistamisesta Digi.hel.fi taitotasoille. Katso tarkemmin alasivu 'esimiehet'. Esimies tunnistaa osaamisen tarkastelemalla osaamismerkkihakemuksia ja sitten puoltamalla osaamisen tunnustamista tunnustaa henkilön osaamisen vastaavalle Digi.hel.fi taitotasolle. Puollon lisäksi keskustelussa asetetaan myös uusi tavoite osaamisen kehittämiselle. Hakija kirjaa esimiehen puollon esimieskeskustelumerkkiin.

Taitotasomerkki 1 - myönnetään automaattisesti kaikkien muiden taitotason osaamismerkkien saavuttamisen jälkeen

Taitotasomerkillä osoitetaan että henkilön osaaminen on tunnistettu kollegiaalisesti kyseiselle Digi.hel.fi taitotasolle. Taitotasomerkki kertoo myös että osaaminen on esimiehen puolesta tunnistettu ja tunnustettu organisaatiossa virallisesti Digi.hel.fi taitotasolle.

Osaamismerkin vastaanottaminen (Open Badge Passport) ja jakaminen muille

Hyväksytty osaamismerkkihakemus pitää myös vastaanottaa. Linkki vastaanottamiseen tulee hakemuksen hyväksymisviestissä - Nouda merkki - Get your badge. Tämän jälkeen osaamismerkki pitää tallentaa eli vastaanottaa vielä omassa osaamispassissa eli Open Badge Passportissa. Vain Passportin kautta osaamismerkkiä voi jakaa esim. esimiehelle tai myöhemmin muille tai linkittää omaan profiiliin esim. o365, LinkedIn, facebook jne. Esimieskeskutelumerkkiä ei voi saada ilman että esimies tunnistaa ja tunnustaa eli näkee hakijan osaamismerkit. Merkki ei säily ilman vastaanottamista eikä sen jakaminen esimiehelle ole mahdollista ilman osaamispassiin tallentamista.

Opiskelu- ja tukimateriaaleja

  • Hyväksyttyjä osaamismerkkejä voi tarkastella open badge passportissa > Galleria > Tarkempi haku> Merkin nimi (esim. 1.1 Ohjelmistojen käyttöönotto) > Merkin saajat > valitse henkilö > Valitse haluamasi merkki > Näytä kriteerit (hakemuksessa annettu tekti näkyy jos merkin omistaja on julkaisuut oamt todisteensa merkissä)
  • Päästäksesi passiin ja kerätäksesi osaamismerkkejä sinun tulee luoda passiin tili ja profiili työsähköpostiosoitteella.

Linkkejä tukimateriaaleihin

(1.2) Oppimisprosessi - miten jokin asia opetellaan ja opitaan (oppijan näkökulma)

(1.3) Tiedonhankinnasta (video) esim. Kai Halttunen https://www.youtube.com/watch?v=8IJbQLfpdO0

(1.4) Nettietiketti (esim. Suomen Internetopas video) http://www.internetopas.com/netiketti/

(1.4) Tekijänoikeuksista video (Tekijänoikeus.fi) https://youtu.be/UaId2uWcVKo

(1.5) Tietosuoja arjessa video (Valtionvarainministeriö ja kuntaliitto) https://vimeo.com/222342825

Muita huomioita

  • Osaamismerkit on tarkoitettu jo olemassa olevan osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen - näyttö taidon soveltamisesta käytäntöön.
  • Osaamismerkin suorituksella hakija näyttää esimiehelle ja organisaatiolle Digi.hel.fi taitotason mukaista osaamistaan.
  • Osaamismerkki tunnustaa hakijan osaamisen Digi.hel.fi taitotasoille.
  • Osaamismerkkejä haetaan myös koulutuksien päätteeksi.
  • Osaamismerkit voi hakea haluamassaan järjestyksessä.
  • Yhtä näyttöä voi käyttää useammassa osaamismerkkihakemuksessa ja myös samaa todistetta voi käyttää useampaan kertaan.
  • Hakemuksia voi tehdä myös yhdessä kollegan kanssa esim. yhdessä tehdystä toiminnasta. Tällöin on syytä kuitenkin kummankin kirjoittaa hakemustekstit huolellisesti oman tekemisen näkökulmasta, hakemustekstit eivät voi olla identtisiä. Kopiointia tarkaillaan teknisesti.


  • Osaamismerkkihakemusten kuvausten tulee olla kokonaisilla lauseilla kuvattuja käytännön esimerkkejä taidon omakohtaisesta soveltamisesta.
  • Hyvän kuvauksen tunnistaa esim. ymmärrettävyydestä tarkastelemalla annettuja kuvaustekstejä ilman hakemuksen kriteerikuvauksia ja apukysymyksiä.


  • Esimieskeskustelumerkin voi hakea kun kaikki tason haettavissa olevat osaamismerkit on saavutettu. Tällä viitataan tilanteeseen jossa hakija ei voi hakea enempää tason osaamismerkkejä ilman osaamisen kehittämistä.
  • Osaamisen kehittämisellä tarkoitetaan koulutusta, kollegiaalista tukea tai jotain muuta toimintaa joka rakentaa kykyä ja osaamista puuttuvien osaamismerkkien osaamisalueilla.
  • Esimieskeskustelun tarkoitus on tukea osaamisen kehittämistä ja ammatillista kehitystä tarjoamalla käytettävissä olevia keinoja kuten täydennyskoulutusta ja muita tukitoimenpiteitä.
  • Jos esimieskeskustelun ajankohtana hakijalta puuttuu vielä kyseisen keskustelun kohteena olevan tason osaamismerkkejä pitäisi keskustelussa pohtia sitä millaisia toimenpiteitä kyseisen puuttuvan osaamiseksi olisi syytä tehdä.

Edu.hel.fi 1: Tietoteknologian opetuskäytön perusosaaminen

Osaamismerkkihakemukset on tarkoitettu niille joilla jo on Digi.hel.fi 1 taitotason mukainen osaaminen sovellettuna omaan toimintaan. Tutustu huolellisesti osaamismerkin kriteereihin ja anna kuvaus kokonaisilla lauseilla kaikkiin pyydettyihin taitoihin. Tutustu ohjeisiin huolellisesti ja liitä mukaan myös kaikki pyydetyt (pakolliset) dokumentit. Osaamismerkkejä haetaan myös kaikkien Digi.hel.fi taitotasolle 1 suuntautuvien koulutusten jälkeen. Keskustele esimiehesi kanssa jos osaamismerkin kuvaama osaaminen tuntuu sinusta vieraalta tai olet itse tunnistanut osaamisen kehittämistarpeen.

Sivuston aineistot ja tekstit: Jukka Orava, Erityissuunnittelija, Kasko, Helsingin kaupunki

Sivuston julkaisija ja ylläpito Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, osaamisen ja työhyvinvoinnin kehittämisen yksikkö (otke)

© Jukka Orava, Kasko, Helsingin kaupunki 2017-2020

Sivustoa koskevat tiedustelut: osaamismerkki@edu.hel.fi tai Jukka.orava@hel.fi