Geokodade och kartlagda kulturmiljöer

Ett delprojekt inom Open Sources Sätra Brunn

Kulturarvsinstitutioner bör försöka utnyttja digitala verktyg för att representera historiska skeenden utifrån enskilda händelser och utveckling över tid. Genom att använda geodata och historiska kartor så kan historiska miljöer förankras i sin nutida geografiska kontext. Genom digitala tekniker ges nya möjligheter att gestalta historien och bjuda besökaren på en resa genom tid och rum.

Brunnens byggnader kartlagda

Med verktyget Mina kartor i Google Maps har vi kartlagt alla de 110 byggnader som utgör Sätra Brunns kurortsområde. Kartan används för att visa vilka områden som har gjorts tillgängliga som etapper i vår digitala ljudguide Kulturpromenaden.

Stigen – din guide till hemestern på Sätra Brunn

Lagom till den stundande sommaren på Sätra Brunn så har vi uppdaterat vår karta med vad som finns att göra på Sätra Brunn i sommar. Redan förra sommaren publicerade vi en första version av kartan och nu är kartan uppdaterad och utökad med fler bilder och texter.

Historiska kartor som källmaterial

Brunnsmuseet har tillgång till historiska kartor över brunnsområdet från en mängd olika år. Den första kartan över brunnsområdet upprättades 1721 (se utdrag ur kartan här intill). Vi har även tillgång till högkvalitativa kartor från 1796, 1820, 1868 och 1913. Dessa kartor är inte enbart vackra att betrakta, utan är också ett värdefullt källmaterial för att kunna kartlägga brunnens historia sedan grundandet 1700.

Skärmbild från StoryMap 1796.

Utforska brunnskarta från 1796

Historiska kartor kan betraktas som ett slags konstverk, men det berättar också intressanta detaljer om det förflutna. Dessa detaljer kan dock vara svåra att se, och det behövs en metod för att kunna belysa, framhäva och förklara enskilda detaljer i de historiska kartorna. Med verktyget StoryMap är det möjligt att just lyfta fram enskilda detaljer i stora kartor. Detta presenterades först i Brunnsmuseets nyhetsbrev #6.

Brunnsmuseet har ingått Geodata-avtal med Lantmäteriet

Brunnsmuseet har ingått ett avtal med Lantmäteriet kring geodata. Avtalet ger oss som kulturverksamhet kostnadsfri tillgång till en mängd olika geodata, bland annat kartor och flygbilder över brunnsområdet. Dessa resurser använder vi för att utveckla tjänster kopplade till geokodade och kartlagda kulturmiljöer på brunnen.

Brunnsgården och badanstalten från ovan. © Lantmäteriet. Publicerad med tillstånd, avtal LM2020/009723.

Brunnen från ovan ger nya perspektiv

Ett exempel på geodata är ortofoto, som är en produkt med skalriktiga flygbildsmosaiker som täcker hela landet. Dessa framställs ur flygbilder som fotograferats med digital kamera. Bilderna har sedan korrigerats geometriskt och satts samman till skalriktiga avbildningar av marken. Ortofotona är ett utmärkt komplement till den primärkarta som finns över området.

Brunnsområdet 1960 och 2019 fotograferat med ortofoto. © Lantmäteriet. Publicerad med tillstånd, avtal LM2020/009723.

Betrakta brunnen i sextio års förändring

I början av 1960-talet fotograferade det statliga Lantmäteriverket hela Sverige med noggranna avfotograferingar rakt ovanifrån, så kallat ortofoto. Här kan du jämföra brunnsområdet som fotograferades 1960 med en motsvarande avbildning 2019. Dra i handtaget i mitten för att ta fram det nya och det gamla, och se förändring och kontinuitet på området som började utvecklas 1700. Detta presenterades först i Brunnsmuseets nyhetsbrev #2.

Hitta inspelat material på vår YouTube-kanal

» Avsnitt ur Digitalt tillgängligt kulturarv – vårt arbete för att öppna upp de historiska källorna, föredrag i samband med 5-årsjubileet av Open Sources under Kulturarvsdagen 12 september 2021. YouTube, 8 minuter.

Hitta ytterligare material på vår Wikipedia GLAM-portal

» Geokodade och kartlagda kulturmiljöerdelprojektets webbsida på vår GLAM-portal. sv.wikipedia.org.