Ove Hidemark

Ett författarskap i historien

Arkitekten Ove Hidemark föddes den 25 februari 1931 i Stockholm. Han utbildade sig till arkitekt och blev senare även professor i äldre byggnadsteknik och restaurering vid Konsthögskolan. Hidemark räknas som ett av de tre största namnen inom restaureringskonsten i Sverige. Sommaren 1963 blev han inkopplad för ombyggnad av Biskopsgården på Sätra Brunn. Han kom att återkomma till Sätra Brunn under flera tillfällen och kom därmed att sätta en arkitektonisk prägel på vid den gamla kurorten. Hidemark var en av huvudpersonerna i Brunnsmuseets sommarutställning 2016-2017, “H2O – Höglund, Hidemark och Ofvandahl”.

Ove Hidemark var gift med Elisabet Stavenow-Hidemark. Han avled den 5 januari 2015 i Stockholm.

Att anlägga en surbrunn

Att anlägga en surbrunn är en längre vetenskaplig artikel där Ove Hidemark reflekterar över brunnens tidigaste utbyggnad under 1700-talet ur ett arkitektoniskt perspektiv. Det är en intressant och mycket läsvärd skildring över den gamla brunnen. När artikeln publicerades 1972 så hade Ove Hidemark varit anlitad som arkitekt på Sätra Brunn under knappt tio år. Förmodligen var intresset för brunnens äldsta bebyggelsehistoria, som till stor del ännu finns bevarad, ett led i att identifiera och efterlikna brunnens unika arkitektoniska prägel i de restaureringsprojekt som Hidemark arbetade med.

Resultatet av ett studentprojekt

Digitaliseringen av Att anlägga en surbrunn är resultatet av ett studentprojekt av Martina Jansson och Elina Isebring som under vårterminen 2022 läste kursen Digitising Cultural Heritage masterprogrammet i Biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås. Syftet med kursen var att genomföra ett mindre digitaliseringsprojekt för att lära och förstå processen och värdet av digitalisering av material med ett historiskt kulturellt värde. Resultatet av projektet finns publicerat på GitHub.

Ladda ned skriften

Här kan du ladda ned valfri utgåva av Att anlägga en surbrunn, version 1.0. Vilket format ska jag välja?

För Apple-enheter (iPhone, iPad och Mac).
Omflödesbar utgåva i formatet epub. Alla operativsystem.
Rekonstruerad utgåva i formatet pdf.
Inskannad utgåva i formatet pdf.

“Själva orsaken till att jag kallades till Brunnen var ombyggnaden av Biskopsgården som gjort Nils-Johan Höglund, nybliven brunnsintendent, tveksam om Brunnens byggnadsbestånd sköttes på rätt sätt.”

Ove Hidemark ur “Som »husdoktor» på Sätra brunn under trettio år”.

Som »husdoktor» på Sätra brunn under trettio år

Detta är ett självbiografiskt kapitel som Ove Hidemark bidragit med i antologin Sätra brunn 300 år. I kapitlet beskriver Hidemark hur han rekryterades till brunnsarkitekt av den dåvarande intendenten Nils-Johan Höglund, och om kontroversen med arbetsterapibyggnaden.

Ove Hidemark, närmast i bild, och Nils-Johan Högkund blickar ner mot en välbefolkad brunnsgård i samband med Sätra brunns 275-årsjubileum 1975. Bild: Lasse Blom, VLT (CC BY-SA), Digitaltmuseum.

Ladda ned kapitlet

Här kan du ladda ned valfri utgåva av Som »husdoktor» på Sätra brunn under trettio år, version 1.0. Vilket format ska jag välja?

För Apple-enheter (iPhone, iPad och Mac).
Omflödesbar utgåva i formatet epub. Alla operativsystem.
Rekonstruerad utgåva i formatet pdf.
Inskannad utgåva i formatet pdf.

Ove Hidemark var även varit anlitad som arkitekt och projektledare för två större inventeringsprojekt på Sätra Brunn i början av 2000-talet. Projekten var på uppdrag av Länsstyrelsen i Västmanlands län. Dessa projekt resulterade i två vårdplaner om sammanlagt 500 sidor! Vård- och underhållsplan genomfördes under perioden juni 2001 till maj 2002 och Vårdplan för parker och utemiljöer under perioden april 2002 till maj 2003. Dessa vårdplaner finns att ladda ned i sin helhet eller kapitelindelade via länkarna nedan.

Vårdplan för parker och utemiljöer

Denna vårdplan fokuserar på brunnens naturliga och anlagda utomhusmiljöer och genomfördes i samarbete med SLU – Sveriges lantbruksuniversitet i Ultuna, Uppsala. Vårdplanen omfattar 15 kapitel, 2 bilagor och sammanlagt 142 sidor. Bläddra bland de olika delarna via länken.

Historik ur Vårdplan för parker och utemiljöer

Kapitlet historik ur Vårdplan för parker och utemiljöer är den del där Hidemark utvecklar historien om brunnens utemiljöer, ett unikt material som inte ägnats särskilt mycket intresse bland andra författare som skrivit om brunnens historia.

Ladda ned kapitlet

Här kan du ladda ned valfri utgåva av historik ur Vårdplan för parker och utemiljöer, version 1.0. Vilket format ska jag välja?

För Apple-enheter (iPhone, iPad och Mac).
Omflödesbar utgåva i formatet epub. Alla operativsystem.
Rekonstruerad utgåva i formatet pdf.
Originalfil av kapitlet i formatet pdf.

Vård- och underhållsplan

Denna vårdplan fokuserar på interiörer, exteriörer och den byggda miljöns kulturvärden på Sätra Brunn. Den består av nio kapitel med sammanlagt 351 sidor, varav tre fjärdedelar utgörs av kapitel 6: Enskilda byggnader. Bläddra bland de olika kapitlen via länken nedan.

Ove Hidemark visar brunnen för en skara åskådare i samband med Sätra brunns 275-årsjubileum 1975. Bild: Lasse Blom, VLT (CC BY-SA), Digitaltmuseum.

Hitta ytterligare material på vår Wikipedia GLAM-portal

» Digitalisering av historiska källtexterwebbsida på vår GLAM-portal. sv.wikipedia.org.