300-årsboken

En antologi om Sätra brunn 300 år

Sätra brunn 300 år är en jubileumsskrift utgiven av Sätra brunns vänförening år 2001. Denna bok är annorlunda mot de hittills fyra monografier som Brunnsmuseet hittills låtit digitalisera. Boken är nämligen en antologi med inte mindre än 36 enskilda kapitelförfattare, som i olika kapitel ger sitt perspektiv på Sätra Brunn.

De enskilda kapitlen är också i större utsträckning baserade på egna erfarenheter och det ger därmed ett unikt bidrag i jämförelse med de tidigare utgivna böckerna av Petrus Tersmeden och Ruth Rosenius-Högman, som har en bredare ambition att beskriva brunnens hela historia. Det subjektiva och egenupplevda från en storhetstid i brunnens historia gör denna skrift till en viktig del i förståelsen av Sätra Brunn.

Ladda ned e-boken

Här kan du ladda ned valfri utgåva av “Sätra brunn 300 år, version 2.0. Jämfört med version 1.1 har denna version utökats med ytterligare tretton kapitel. Den nya versionen publicerades 21 maj 2023. Besök vår nedladdningsportal för fler alternativ. Vilket format ska jag välja?

För Apple-enheter (iPhone, iPad och Mac) eller hämta som fil.
Rekonstruerad utgåva i formatet pdf.
Inskannad originalutgåva i formatet pdf.

Brunnshuset, bild av Gustav Fröjdlund (CC BY).

Nylanseringen den 21 maj 2023

I samband med årsmötet i Sätra brunns vänförening och invigning av Brunnsmuseets sommarutställning så lanseras även de kvarvarande kapitlen i antologin. Det blir första gången som e-boken kommer att finnas i en fullständig, komplett version, dessutom utökad med ytterligare förord till nyutgåvan. För resterande kapitel används en undantagsregel i 16 e §§ lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (URL). Brunnsmuseets ändamål uppfyller de fyra villkor som begränsar paragrafens tillämpning. 

Lanseringen den 9 september 2022

I samband med Kulturarvsdagen 2022 och kickoffen för vårt evenemang #brunnshack2022 så lanserade vi den första e-boksversionen av antologin Sätra brunn 300 år. Du kan läsa mer om lanseringen i vårt nyhetsbrev.

Från vänster: Tohbbe Lindblom, Gustav Fröjdlund och Sven Lorentzi tillsammans med den fysiska förlagan till boken.

E-boksversionens förord

E-boksversionen av Sätra brunn 300 år består av tre förord. Förutom det ursprungliga förordet till den fysiska förlagan finns även förord till nyutgåvan som e-bok av dels Brunnsmuseets ordförande, dels Sätra brunns vänförenings ordförande. Dessa extra förord finns endast i den omflödesbara och rekonstruerade utgåvan, inte i den inskannade utgåvan.

Nils-Johan Höglund var ordförande i bokens projektkommitté och har skrivit förordet till originalutgåvan. Nils-Johans förord finns med i alla utgåvor av 300-årsboken.

Mats Hellström var ordförande i arbetsgruppen för Brunnsmuseet som låtit publicera e-boken. Mats förord finns inte med i den inskannade utvåvan.

Sven Lorentzi var ordförande i Sätra brunns vänförening, som gav ut 300-årsboken år 2001. Svens förord finns inte med i den inskannade utgåvan.

“Det sociala livet, kyrkans centrala roll och de kulturella ambitionerna ägnas stor uppmärksamhet liksom Brunnens samhörighet med närsamhället. Nationaldag och midsommar, som firas under stor uppslutning från hela bygden, liksom de återkommande konsert- och musikevenemangen, får sin belysning i flera uppsatser.”

Tidigare intendenten och överläkaren Nils-Johan Höglund ur förordet till Sätra brunn 300 år.

Omslaget till Sätra brunn 300 år.

Originalutgåva

Boken är utgiven av Sätra Brunns vänförening i samband med Sätra Brunns 300-årsjubileum år 2000 (boken kom ut året efter, i december 2001). Boken är utgiven under en tid där brunnen stod utan ägare och kurortens framtid var oviss efter att Uppsala universitet försatt verksamheten i konkurs 1998.

I projektkommittén för boken ingick Nils-Johan Höglund (1927–2023), Jan-Olof Sjölund och Lisa Ström. Textredigering har gjorts av Jan Agertz (f. 1944). Omslagsbilden med Brunnshuset är tagen av Chung McCurdy.

ISBN-10: 9163118343

ISBN-13: 9789163118340

LIBRIS: 8401683

Enskilda kapitel

Boken består av 240 sidor där 36 enskilda författare har bidragit med egna kapitel. Samtliga kapitel som Brunnsmuseet fått medgivande till att publicera finns förutom i e-boken även att ladda ned som en egen inskannad pdf. Dessa kapitel är understrukna i innehållsförteckningen här nedan där den understrukna texten är en länk till kapitlet som inskannad pdf. Rader som är markerade med *** efter namnet är ett sådant där vi saknar medgivande från författaren eller dennes efterlevande. Läs mer längst ned på sidan.

Innehållsförteckning

***) Kapitel där vi saknar medgivande via författaren själv eller arvtagare/anhörig är Ewa Frisk, Ruth Hedman, Louis Condé, Bengt Thelin, Göran Blomberg, Greta Nord, Mona Sadek, Kerstin Richard, Rolf Frankenberg, Ellen Johansson, Stefan Andhé, Roland Ericsson och Christer Åsberg. Om du är anhörig eller har uppgifter om vem vi kan kontakta om medgivande, vänligen kontakta oss (länk nedan)!

Upphovsrättsliga överväganden

Brunnsmuseet har under 2,5 års tid (oktober 2021–maj 2023) arbetat med att inhämta medgivanden från författare eller dess efterlevande. I de flesta fallen har vi lyckats, och bland dem som vi fått kontakt med har medgivandegraden varit 100%. Vi är mycket tacksamma för detta. Trots det omfattande arbete som lagts ned, så har vi inte fått kontakt med alla. Vi har därför undersökt förutsättningarna att kunna publicera kapitel utan explicit medgivande.


Överväganden som gjorts är att följande: Det finns ett kulturellt värde i sig att kunna publicera verket i sin helhet som e-bok. För var och en bör den ekonomiska skadan av att kapitlet görs tillgängligt digitalt vara mycket liten. Givet den höga graden medgivande bland de som vi fått kontakt med, är det inte osannolikt att medgivande skulle ha lämnats, om det hade varit möjligt att få kontakt med författaren eller efterlevande. Därtill finns sedan 1 januari 2023 undantag enligt svensk lag som syftar till att underlätta publicering av verk som inte längre finns tillgängliga i handeln. Sammantaget gör dessa överväganden att publicering av dessa kapitel kunnat ske.


Den 21 maj 2023 publicerades version 2.0 där vi även medtagit de författare som vi saknar explicit medgivande till. Dessa kapitel görs tillgängliga med stöd av en undantagsregel i 2 kap. 16 e §§ lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (URL).


Undantaget gäller användning av verk som ingår i kulturarvsinstitutioners samlingar men som inte finns i handeln. Museer som är tillgängliga för allmänheten får framställa exemplar av verk som avses i 42 i § och överföra sådana verk till allmänheten, om 1) det inte finns någon kollektiv förvaltningsorganisation som kan ingå avtal om användningen, 2) överföringen sker via webbplatser som inte drivs i förvärvssyfte, 3) användningen inte sker i förvärvssyfte, och 4) rättsinnehavare som är kända anges när det är möjligt.


Observera att undantaget inte ger rätt för envar att återanvända kapitlen. Det är upp till var och en att beakta eventuella upphovsrätter. Samtliga kapitel som ej omnämnds här ovan samt e-bokens förord har licensen Creative Commons BY. Attribuering sker till namngiven kapitelförfattare.


Trots att kapitlen nu är publicerade, så är Brunnsmuseet fortfarande angelägna om att komma i kontakt med författare eller efterlevande, för att säkerställa att publicering stöds av medgivande eller inte. Om medgivande saknas så är det aktuellt med avpublicering och skälig ersättning. 

Hitta ytterligare material på vår Wikipedia GLAM-portal

» Digitalisering av historiska källtexterwebbsida på vår GLAM-portal. sv.wikipedia.org.