Välkommen till Brunnsmuseets webbplats för kulturarvsprojekt!

På denna webbplats presenterar vi några av de aktiviteter och insatser som vi gjort för kulturarvet under de senaste åren. Vi kallar dessa för kulturarvsprojekt. De projekt som presenteras på denna webbplats är resultatet av Brunnsmuseets arbete sedan 2014.

Premiär för våra 📚Original!

Den 24 december 2023 publicerades vår allra första titel i en helt ny, parallell utgivningsserie med litteratur som helt och hållet bygger på text– och bildmaterial som aldrig tidigare publicerats i någon bok.

300-årsboken

Sätra brunn 300 år är en jubileumsbok utgiven 2001 av Sätra brunns vänförening. Boken är en antologi med 36 enskilda kapitelförfattare. Nu publicerad i komplett version.

Ove Hidemark

Från brunnsarkitekten Ove Hidemark har vi nu publicerat artikeln Att anlägga en surbrunn och skrifterna Vård- och underhållsplan och Vårdplan för parker och utemiljöer.

Ruth Rosenius-Högmans böcker

Ruth är född i Västerfärnebo och är en tidigare brunnsgäst, som beskriver sig själv som journalist och lokalhistoriker. Hon har skrivit två böcker om Sätra Brunn.

"Sätra Brunns historia" av Dagny Larsson

Denna skrift är resultatet av studiecirkel som cirkelledaren Dagny Larsson ägnade mest arbete åt under sina år vid Sätra Brunn. Återutgiven av Brunnsmuseet.

Kulturvandring med Nils-Johan Höglund

Under 2016 och 2018 genomförde Brunnsmuseet två dokumentärfilm-inspelningar med den tidigare intendenten Nils-Johan Höglund. Nu finns dessa Kulturvandringar att se i sin helhet på vår YouTube-kanal. 

En porlande historia Intro

Under 2011 gjorde Erik Borälv och Jeroen Wolfers en film om Sätra Brunn som de lade upp på Vimeo och licensierade som Creative Commons. 2018 tog vi arbetet vidare, uppdaterade bildmaterialet och lade till undertext.

Vårt arbete för digitalt tillgängligt kulturarv

Open Sources Sätra Brunn är Brunnsmuseets arbete som förenar fri kunskap, öppen teknologi och ett tillgängligt kulturarv. Open Sources ämnar att komplettera museets ordinarie verksamhet, och skapa förutsättningar för djupdykningar i de historiska källorna.

Omeka vår webbplats för kulturarvssamlingar

Vi har samlat mängder av bilder och berättelser på vår webbplats för kulturarvssamlingar. Webbplatsen bygger på programvaran Omeka, som är ett kostnadsfritt innehållshanteringssystem (CMS) som också utvecklas som fri och öppen programvara.

Webbkarta – Sitemap

På denna sida hittar du länkar till allt vårt innehåll.

Sätra Brunn är en kurort med välbevarad brunnsmiljö från 1700. Hit har människor kommit i alla tider för att ”dricka brunn” och må bättre. Brunnsmuseet arbetar för att bevara och tillgängliggöra de historiska värdena på Sätra Brunn.

Följ gärna vårt arbete på sociala medier. Vi finns på Facebook, Instagram, Pixelfed, Pinterest och vi har en egen kanal på YouTube. Prenumerera gärna också på vårt nyhetsbrev och vår podcast.