Foreldreaktiv overgang

Start/ Foreldreaktiv overgang/ Bli kjent - klubb

Å begynne på skolen er en stor begivenhet for både barn og foreldre. Overgangen fra hjem til barnehage var den første og kanskje største overgangen for både barn og foreldre. Ved skolestart står en ny og spennende overgang for tur. En spennende tid, men som også vil kreve mye av både barn og voksne. Noen foreldre kan kjenne på både forventning og nervøsitet på vegne av eget barn.  Det er derfor viktig med god og sammenhengende kommunikasjon mellom foreldre og barnehage/skole/ SFO. Dette vil ha sammenheng med hvordan barn finner seg til rette emosjonelt og sosialt. Foreldre som opplever trygghet i den nye situasjonen, vil også bli i bedre i stand til å støtte sine barn i overgangen. Når barna er godt forberedt på hva som kommer, blir det også enklere å mestre den nye hverdagen.

Hva sier Rammeplan for barnehage?

Barnehagen skal legge til rette for foreldresamarbeidet og god dialog med foreldrene. Foreldresamarbeidet skal både skje på individnivå, med foreldrene til hvert enkelt barn, og på gruppenivå, gjennom foreldrerådet og samarbeidsutvalget. Både foreldrene og personalet må forholde seg til at barnehagen har et samfunnsmandat og verdigrunnlag som det er barnehagens oppgave å forvalte. 

Barnehagen skal i samarbeid med foreldre og skolen legge til rette for at barna kan få en trygg og god overgang fra barnehage til skole og eventuelt skolefritidsordning. 

Hva sier Rammeplan for SFO?

Hensynet til barnas beste skal ligge til grunn når SFO samarbeider med foreldre, skole, barnehage og andre offentlige instanser.

SFO skal legge til rette for god dialog og samarbeid med foreldrene. SFO skal gi foreldrene informasjon om tilbudet, avklare gjensidige forventninger og legge til rette for at foreldre kan bidra i arbeidet med å videreutvikle kvaliteten.

Hva sier Læreplanverket?

God kommunikasjon mellom hjem og skole bidrar positivt til skolens arbeid med læringsmiljøet og til elevenes oppvekstmiljø. Foreldrene og foresatte har hovedansvaret for barnets oppdragelse og utvikling. De er barnas og ungdommenes viktigste omsorgspersoner og har kunnskap som skolen kan bruke for å støtte elevens danning, læring og utvikling. Skolen har det overordnede ansvaret for å ta initiativet til og tilrettelegge for samarbeid. Dette innebærer å sørge for at foreldre og foresatte får nødvendig informasjon, og for at de gis mulighet til å ha innflytelse på sine barns skolehverdag. 

Foreldreaktiv overgang i Asker

I Asker er vi opptatt av at foreldre skal oppleve å være informerte og deltakende i en foreldraktiv overgang fra barnehage til SFO og skole. Aktive deltakende og informerete foreldre vil bidra til å trygge og motivere barna, slik at det møter skolen med pågangsmot og entusiasme. 

En foreldreaktiv overgang vil bidra til at barn opplever kontinuitet og trygghet i overgangen mellom barnehage, SFO og skole. Derfor ønsker vi i Asker kommune at familiens støtte, engasjement og kunnskap står sentralt i denne overgangen. 

I ett tett samarbeid med barnehage og skole, skal foreldre få informasjon om barnehagens og skolens forventninger om medvirkning og samarbeid, og de skal oppleve å bli lyttet til. Både barnehagen og skolen skal legge til rette for og bidra til god kommunikasjon slik at foreldre blir aktive, støttende og positive samarbeidspartnere. Det gjør vi ved å åpne for en trygg atmosfære hvor informasjon er gjensidig og foreldre opplever å bli tatt på alvor. På samme måte som vi bygger bro mellom institusjonene barnehage, SFO og skole bygger vi, gjennom en foreldreaktiv overgang, bro til hver familie.  


For foreldre som for første gang har barn i skole og SFO, er det viktig at de også får god informasjon om juridiske, praktiske, strukturelle og innholdsmessige sider ved skolen. 

I Asker skal foreldre få erfare

Barn og selvstendighet 

Flerkulturelle foreldre

Flerkulturelle foreldre er viktige støttespillere i barnas læringsarbeid. I språkarbeidet er foreldrene barnas nærmeste ressurs. For å utvikle ferdighetene i norsk, er det grunnleggende med et godt utviklet førstespråk. Vi kan oppmuntre foreldrene til å samtale, lese høyt  og leke med språk og språklyder på barnas førstespråk. Ved å involvere foreldrene kan vi få hjelp til å finne bøker på barnas førstespråk og gode digitale språkressurser som passer barnets utvikling. Med hjelp fra foreldrene kan vi finne ord og uttrykk som vi trenger i det daglige eller som er knyttet til temaer vi arbeider med. Slik kan de ansatte også ta i bruk disse begrepene og bruke dem aktivt som en ressurs i hverdagen (Kjelaas og Sandø i Språkløyper).