Natur, udeliv og science

Naturoplevelser har både en følelsesmæssig, en kropslig, en social samt en kognitiv dimension. 

Naturen er et rum, hvor børn kan eksperimentere og gøre sig de første erfaringer med naturvidenskabelige tænke- og analysemåder. Naturen er også grundlag for arbejdet med bæredygtighed og samspillet mellem menneske, samfund og natur.

© Børne- og Undervisningsministeriet 

Natur og udeliv er kendt som værende berigende for både krop og sjæl. Ude er der plads til bevægelse, sansning, leg, eksperimentering og fordybelse, og i naturen opleves årstidernes forskelligheder i form af temperatur, nedbør, planternes cyklus og andre naturfænomener.

 

I Provstegårdskolens SFO benytter vi os af de gode og forskelligartede udearealer, der er omkring skolen. De fleste SFO-grupper begynder eftermiddagen med en tur på legepladsen. Når alle er ude, etableres ofte gode lege og legerelationer, og mange børn vælger at fortsætte ude, når de indendørs aktiviteter åbner.

 

Når naturen er legerummet, stimuleres børnenes kreativitet, og lysten til at eksperimentere med f.eks vand, sand og mudder kommer naturligt. Således opstår der lege, hvor grene, blade, sten osv. omdannes til sværd, mad, diamanter, senge mm. Når børnene indfanger smådyr, som også enten bruges som rekvisitter eller kæledyr i en leg, lærer vi dem at behandle dyrene nænsomt. Således bringes mariehøns tilbage til busken og akvarier tømmes efter endt leg ved skolesøen.

 

Ligesom diverse ting fra naturen anvendes til leg og anden aktivitet udenfor, sørger vi for, at børnene får erfaring med at opleve naturen og naturfænomener indenfor. De ser potteplanter vokse og udvikle sig og får mulighed for at erfare, hvordan blade, bær og andet forvandler sig, når det f.eks. tørres og bruges som materiale til kreativ udfoldelse.

 

Vi ønsker at bibringe børnene en forståelse for sammenhængen mellem naturen og menneskers handlinger. Indenfor taler vi om og praktiserer bevidst forbrug af ressourcer. Vi passer på de ting, vi har og er bevidste i forhold til forbrug af f.eks. papir, pap og plastic. Udenfor sørger vi for, at affald kommer i skraldespanden, og indimellem hjælper vi sammen med børnene til med at samle skrald omkring skolen.

Som på alle andre områder smitter de voksnes adfærd af på børnene.

Eksempler på aktiviteter, der understøtter natur, udeliv og science:

Afprøve foldede raketter

Dyre-bingo

Bål

Udendørsleg

Der hygges med bål i sneen. 

Dyre-bingo, hvor vi snakker om de forskellige dyrearter.

Med et sugerør får børnene raketter, de selv har foldet, til at flyve.

Hvad sker der med mandarinskaller, når de tørrer?