Arbejdet med det fysiske, psykiske og æstetiske læringsmiljø

Fra Forårs-SFO til SFO2 indrettes de givne fysiske rammer, så der i videst muligt omfang gøres plads til og inviteres til forskelligartede aktiviteter. Det indgår således i overvejelserne, at der f.eks. skal være bordplads til kreativ aktivitet, brætspil o.lign. og hyggekroge til læsning, socialt samvær, afslapning m.m. Der sørges for fysisk mulighed for f.eks. at lege i små grupper, bygge med lego og til en vis grad fysisk aktivitet. Indretningen justeres i forhold til, hvad børnene viser eller ytrer ønske om.


For at reducere støjen og for at give plads, tages skolens øvrige lokaler, f.eks. klasselokalerne, i brug, når der er voksne nok til at holde opsyn. Af hensyn til støjniveauet opfordrer vi børnene til udeleg, hvis de føler trang til kropslig aktivitet eller højrøstet leg. Her er der ligesom indenfor sørget for en indbydende indretning med plads til forskellig udfoldelse: Cykling, boldspil, klatring, natureksperimenter, leg på, med eller uden redskaber, aleneleg, fællesleg og meget andet.


Vi lægger vægt på, at de fysiske rammer passer til de børn, der bruger dem. Der er garderober tæt på SFO´en, så børnene nemt kan skifte mellem ude- og indetøj. Indretning, udsmykning og udbuddet af aktivitetsmaterialer er alderssvarende og til en vis grad bestemt af børnene. I den daglige omgang med børnene og på børnemøder lyttes til børnenes ønsker og behov både hvad angår indretning, indkøb og aktivitet.


I ord og handling lægges der op til, at der blandt alle børn og voksne foregår en uformel og anerkendende kommunikation. Børn og voksne er ikke ligestillede men ligeværdige. Alle gives således plads til at udtrykke holdninger og følelser og hjælpes til at lytte til og forstå andres.


De voksne påtager sig ansvaret for at give børnene mulighed for at forstå principperne for god kommunikation og opførsel, dels ved at følge dem selv og dels ved at sætte ord på overfor børnene. Det er også de voksne, der bestemmer i hvilke situationer, børnenes ønsker og ideer kan efterkommes.


De voksne er rollemodeller, når det handler om at udvise venlighed og velvillighed over for alle. Der lyttes til og spørges interesseret ind til alle børns livsforhold, oplevelser og tanker, som behandles med respekt. Der er stor mangfoldighed blandt børnene hvad angår religion, familieforhold, madvaner, kultur, boligforhold, erfaringer, kompetencer, socialt overskud osv. Ligheder og forskelligheder italesættes på en måde, så børnene kommer til at forstå, at der er brug for og plads til forskelligheder blandt mennesker - også i SFO´en.


Ligesom vi lærer børnene at udvise hensigtsmæssig adfærd overfor hinanden, lærer vi dem at udvise hensigtsmæssig adfærd over for SFO´ens møbler, ting og materialer. Vi indretter rummene, så det er nemt for børnene at rydde op, hvilket altid forventes efter endt leg eller aktivitet. Vi sørger for, at der er en vis orden i spil, legetøj og beskæftigelsesmaterialer, så tingene virker, og man får lyst til at bruge dem. Små ting som f.eks. at sætte propper på tuscherne, at gøre tegninger færdige i stedet for at tage mange nye stykker papir og at holde skoene på gulvet og ikke i møblerne, er ting, som skal gøre børnene bevidste om ansvarligt forbrug af ting og materialer.


Vi lærer børnene forskellige teknikker i forhold til anvendelse af div. beskæftigelsesmaterialer og udstiller/pynter med ting, børnene selv har lavet. Dette skal give børnene lyst til kreativ udfoldelse og viden om, hvordan de tilgængelige materialer kan anvendes og viden om, hvad der findes i skabene, hvis de skulle få brug for det, der er der. Vi lærer dem at spille de spil, der står på hylderne, så de også inspireres til den slags beskæftigelse.

Rum, som skal appellere til leg, indrettes enkelt og med få ting, så der er plads.


I elevrådet er klasserepræsentanterne med til at drøfte både det fysiske, psykiske og æstetiske børnemiljø, som også indbefatter indretning af skolegården, toiletforhold og generelle samværsformer. I de forskellige SFO-grupper afholdes børnemøder og daglige samtaler med børnene om forholdene og aktivitetsudbudet i SFO´en. I SFO2, hvor de ældste børn har deres gang, vælger børnene et klubråd, som er med til at bestemme hverdagen og mere overordnede ting.