Kommunikation og sprog

Børns kommunikation og sprog tilegnes og udvikles i nære relationer med barnets forældre, i fællesskaber med andre børn og sammen med det pædagogiske personale. 

Det centrale for børns sprogtilegnelse er, at læringsmiljøet understøtter børns kommunikative og sproglige interaktioner med det pædagogiske personale. Det er ligeledes centralt, at det pædagogiske personale er bevidst om, at de fungerer som sproglige rollemodeller for børnene, og at børnene guides til at indgå i fællesskaber med andre børn.

© Børne- og Undervisningsministeriet

Sproget, det verbale såvel som det nonverbale, er et af de mest anvendte værktøjer i forbindelse med kommunikation imellem mennesker. Jo mere specifik, man kan være i sit ordvalg, og jo bedre krops- og ansigtsudtryk stemmer overens med det talte, des bedre og mere præcist kan man udtrykke, hvad man har på hjerte.

Kommunikation kan foregå via tale, kropssprog, handling og via div. æstetiske udtryksformer (drama, musik, billedkunst, bevægelse… ).

Lige så vigtigt, det er at lære at udtrykke sig, er det at lære at være åben for andres udtryk. På den måde er det muligt at udveksle erfaringer, følelser, behov og holdninger. Der kan argumenteres for synspunkter, indgås kompromiser og aftaler, og der opstår mulighed for at mødes med gensidig forståelse og empati. God kommunikation kan føre til venskaber og forståelse mellem mennesker og kan være vejen til at lære nyt om sig selv, hinanden og verden.

 

I Provstegårdskolens SFO gør vi os umage med at justere os i forhold til hvem, vi kommunikerer med. Overfor børnene er vi tydelige, og vi benytter et sprog, der både forstås og udvikler børnenes ordforråd og begrebsverden. I de forskellige dagligdags rutiner taler vi om, hvad det er, vi gør og sætter ord på de forskellige ting, vi omgives af. Almindelige samtaler om løst og fast er ligeledes en væsentlig del af det pædagogiske arbejde.

 

Da sproget og lysten til at udtrykke sig udvikles ved at være sammen med andre og gennem leg, sørger vi for at skabe rum for sproglige interaktioner på tværs af fællesskaber. Børnene får mulighed for at udfolde deres historier, kompetencer og fantasi og for at lege med sproget.

 

Børnene hjælpes til at udtrykke sig og til at få formidlet, hvad de har på hjerte. Vi hjælper dem til at sætte ord på følelser og holdninger, og vi italesætter, hvad vi ser og fornemmer. Dialogen, som ikke bare handler om selv at fortælle men også om at lytte til og forholde sig til, hvad andre fortæller, er ligeledes en disciplin, som mange børn dagligt får hjælp til.

Eksempler på aktiviteter, der understøtter kommunikation og sprog:

Fri leg

Sangværksted

Vendespil


Historiefortælling

Der aftales spilleregler for legen.

Afternoon tea, hvor vi taler om almen dannelse.

Vi arbejder med sprog, begreber og sammensatte ord.

Mundtlig vejledning. Feks.: "Fold fra hjørne til hjørne".