Sammenhæng mellem børnehave og skole

Når vi modtager nye børn fra vores børnehuse til Forårs-SFO’en (F-SFO), starter arbejdet med overlevering i oktober/november og frem til start i F-SFO’en, hvis der er børn med særlige behov. Det kan være sprogligt, fysisk, socialt eller familiært. Der bliver indkaldt til møde omkring barnet, hvor forældre, personale fra børnehuset, personale fra skolen og fagpersoner fx tale-høre konsulent, ergoterapeut, psykolog eller lign. deltager. Her vil de involverede fortælle om barnets behov, og hvad der arbejdes med for at gøre dem “skoleklar”, og hvordan der fremadrettet kan støttes op om barnet eller familien.


Inden start i F-SFO’en er der endnu et overleveringsmøde, denne gang kun med pædagoger fra børnehusene og personale fra den kommende F-SFO. Overleveringmaterialet fra børnehusene er en læringsmålstrappe og “Guldstøv”. Læringsmålstrappen giver et nuanceret billede af, hvor det enkelte barn er lige her og nu i sin sproglige udvikling, og hvordan barnet står i forhold til at være på vej ind i det næste udviklingstrin. “Guldstøvet” består af små fortællinger om barnet fra børnehuset, hvad er der arbejdet med, og hvordan der er støttet op omkring barnet eller familien, hvordan fagpersoner er inddraget, familieforhold og sociale relationer.

Inden start i F-SFO’en gennemgår personalet i F-SFO’en alle børn ud fra læringsmålstrappen/Guldstøvet, og der bliver lavet læringsgrupper ud fra dette.

Inden start i F-SFO’en kommer børnehusene på besøg i vores lokaler i F-SFO to gange. Desuden holder vi et åbent hus for børn og forældre inden opstart.


Vi har samling i mindre grupper hver dag inden madpakker, hvor vi laver forskellige ting med børnene. Det kan være snak om dato og vejret, læse historie, små sprogøvelser, massage, sociale relationer, samarbejdsøvelser osv. Vi bruger i F-SFO’en området omkring 0. klasse og dennes SFO i løbet af dagen. Desuden bruger vi skolens bibliotek, gymnastiksal og lignende, så børnene kender det, inden de skal starte i skole.


Vi har i løbet af F-SFO’en et tæt samarbejde med børnehaveklasselederne. De kommer flere gange på besøg og er sammen med børnene, ligeledes er vi på besøg i 0. klasse af flere omgange. Inden skolestart holder vi overleveringsmøde med børnehaveklasselederne, hvor alle børn gennemgås ud fra vores kendskab til børnene. De pædagoger fra skolen, der er med i F-SFO’en, er også pædagoger SFO’ens yngstegruppe.


Ved møde med forældre i løbet af den tid børnene går i F-SFO’en, deltager en af børnehaveklasselederne sammen med en af pædagoger fra F-SFO’en, som skal med i skolen efter sommerferien.