Starte nytt lokallag

Er du i et område uten lokallag? Ønsker du å starte et lokallag? Her er en veiledning til hvordan du kan gjøre det.

Hva er et lokallag?

Et lokallag er et geografisk avgrensa område hvor aktive medlemmer operer innenfor. De organiserer seg med et demokratisk valgt styre, slik at et knippe medlemmer kan representere interessene til et større antall medlemmer. Medlemmene i lokallagene arrangerer ulike former for aktiviteter for å være med å jobbe mot AFS' sine mål. Ved å bli med i et lokallag møter man gjerne mange nye mennesker og for de fleste er det viktig å ha det sosialt og gøy! Som aktiv kan du benytte dine evner og interesser på mange forskjellige måter.

Lagene bestemmer selv hva de vil jobbe med, men en stor del av aktiviteten er sentrert rundt utvekslingsprogrammene. Da handler det om alt i fra å rekruttere søkere til programmene, både på vertsiden og sendesiden, til å intervjue de og følge de opp underveis i året. Flere arrangerer også kurs for sine frivillige, samt har egne debatt eller temakvelder der kulturforståelse står i sentrum.

Lokallaget får informasjon, oppfølging og tips til aktiviteter fra hovedkontoret i Oslo, og selvsagt invitasjon til AFS Norges nasjonale seminarer slik som høstseminareret, vårseminaret, lokallagsledermøte og landsmøtet.

Hva gjør styret?

Styret i lokallaget er de som er valgt av medlemmene til å bestemme på vegne av medlemmene. Styret utarbeider aktivitetskalendere, setter opp budsjett, forvalter økonomiske midler og kooordinerer de frivillige i lokallaget. Ofte er det slik at styret delegerer oppgaver til medlemmer og frivillige i lokallaget.

Hvordan starte et lokallag?

Det kan kanskje høres vanskelig ut å starte opp et nytt lokallag, men det er ikke så mye som skal til. Det viktigste er å få med et par folk og sette i gang med aktiviteter som dere synes er artige, så får de formelle tingene komme etter hvert.

  1. Først må dere samle noen folk som er interessert i å drive et lokallag
  2. Deretter må dere kalle alle medlemmer inn til et oppstartsmøte/stiftelsesmøte.
  3. På stiftelsesmøte må dere gjennom noen få punkter, for å sikre at det er gjort på en demokratisk og ryddig måte. Under følger forslag til saksliste.
    1. Sak 1: Valg av møteleder og referent
    2. Sak 2: Godkjenning av innkalling, dagsorden og saker til innkalling.
    3. Sak 3: Forslag til aktivitetsplan
    4. Sak 4: Budsjett
    5. Sak 5: Valg av styremedlemmer
    6. Sak 6: Eventuelt

  4. Etter styremøte kan dere registrere lokallaget i Brønnøysundregisteret, og deretter opprette en bankkonto i organisasjonens navn. Opprett gjerne også en egen e-postadresse, og andre kommunikasjonskanaler. Husk å kommunisere jevnlig med medlemmene, og hele tiden involvere alle frivillige.
  5. Send stiftelsesdokumenter til AFS Norges kontoret.


Etter lokallaget er stiftet kan det være lurt å ta et titt på denne siden for tips til hvordan drive lokallaget effektivt.