3. Com ens arriba l’energia del Sol a la Terra?

Aquesta energia arriba a la Terra en forma de radiació electromagnètica. La major part de la radiació electromagnètica solar és d'ona curta qe es troba repartida entre la radiació ultraviolada, la llum visible i la radiació infraroja. L'emissió màxima de radiació solar correspon a la longitud d'ona pròxima a 0,5 mm, per tant es tracta de radiació visible.

L’energia que arriba al nostre planeta un 28% és reflectida i enviada novament a l’exterior (albedo).

Un 3% és absorbida per l’ozó, un 17% pel vapor d’aigua i altres partícules de l’aire, i un 5% pels núvols.

Un 47% arriba als oceans(26%) i a terra (21%). Només un 0,2% és aprofitat per les plantes per dur a terme la fotosíntesi.

La major part d'aquesta energia (d'ona curta o ultraviolada) passa a través de l'atmosfera sense escalfar-la gaire. Quan arriba a la Terra sí que escalfa la seva superfície, i aquesta un cop calenta, emet un tipus d'energia diferent (d'ona més llarga o infraroja) que sí que fa augmentar la temperatura de l'aire, ja que és fortament absorbida bàsicament per dos gasos: el CO2 i el vapor d’aigua. . L'aire s'escalfa doncs, de baix cap a dalt. (Per això, entre altres coses, fa més fred a les muntanyes que a les planes.) Aquest efecte hivernacle, que ha permès l'existència de vida al planeta, provoca també l'augment progressiu de la temperatura de la Terra degut a l'augment dels gasos contaminants produits per les activitats humanes.