20. Quins factors fan variar la temperatura de la Terra?

1. La inclinació de l'eix terrestre i el moviment de translació.

Tot i que hi ha moments que la Terra està més a prop del sol en la seva òrbita el·líptica al voltant del sol, no és aquesta la raó de les variacions de temperatura. la inclinació de l’eix de rotació del planeta en el seu recorregut al voltant del Sol provoca que al llarg de l'any el sol ilumini més un hemisferi que l'altre. Es produeixen les estacions. Així quan en un hemisferi és estiu a l'altre és hivern. Quan en un és primavera a l'altre tardor.(Animació del moviment de translació).

2. La forma esfèrica de la Terra (Latitud).

Si la Terra fos plana i orientada cap el sol, s’escalfaria de manera semblant. La forma esfèrica de la terra fa que les zones properes a l’equador s’escalfin molt més perquè els raigs solars incideixen perpendicularment escalfant una superfície més concentrada de terreny. Mentre que a mesura que ens allunyem de l’equador l’angle d’incidència és més inclinat i escalfa menys perquè l’energia calorífica es reparteix en una superfície més gran.

(Animació angle d'incidència raig solars)

3. L'altitud.

Amb l’altitud disminueix la temperatura. Això per vàries raons:

1) Ja s’ha comentat que l’aire s’escalfa per l’absorció del calor del terra que prèviament ha escalfat el sol. A muntanya el terra presenta orientacions poc favorables a l’escalfament, per inclinació i per co'escalfa poc a poc, en canvi la terra s'escalfa de seguida. A la tardor i l'hivern passa a l'inrevés: l'aigua encara és calenta de l'estiu i és refreda poc a poc en canvi la terra es refreda ràpidament. Així doncs, l'aigua del mar triga més temps a escalfar-se ia refredar-se que la superfície terrestre. Això fa que les zones properes al mar tenen unes temperatures més suaus (ni molt fred a l'hivern ni molta calor a l'estiu) que les zones més allunyades del mar. Per contra,lfa en superfície ascendeix cap a les capes altes on disminueix la pressió atmosfèrica que provoca una expansió d’aquest aire. I quan un gas s’expandeix s’esdevé una disminució de temperatura. A la troposfera, amb aire estable, la temperatura disminueix amb l’altura de forma regular, 0’6º C. cada 100 m. (6ºC./1 km.)

4) La proximitat del mar.

La proximitat del mar suavitza les temperatures. Això és degut al fet que l'aigua i la terra s'escalfen i es refreden a ritmes diferents. Quan comença la primavera i l'estiu i el sol comença a escalfar més, l'aigua del mar encara és freda de l'hivern passat i s’escalfa poc a poc, en canvi la terra s'escalfa de seguida. A la tardor i l'hivern passa a l'inrevés: l'aigua encara és calenta de l'estiu i es refreda poc a poc en canvi la terra es refreda ràpidament. Així doncs, l'aigua del mar triga més temps a escalfar-se i a refredar-se que la superfície terrestre. Això fa que les zones properes al mar tenen unes temperatures més suaus (ni molt fred a l’hivern ni molta calor a l’estiu) que les zones més allunyades del mar. Per contra, les temperatures són més extremades (més fred a l’hivern i més calor a l’estiu) com més lluny del mar.

5. L'orientació del relleu.

A) Solei-Obaga:

El vessant sud deles muntanyes (solei) reben més l'escalfor dels raigs solars que els vessants orientats al nord (obaga).

B) Inversions tèrmiques:

En ocasions en algunes valls o depressions es produeixen situacions de temperatura contràries a les normals. Per exemple quan es produeixen boires persistents que no deixen penetrar els raigs solars a les zones cobertes i per tant la temperatura és baixa. En canvi a les zones més altes, on no arriben les boires, el sol fa que tinguin temperatures més altes, cosa que hauria de ser al revés ja que, com hem vist, amb l'alçada disminueix la temperatura.