Les institucions

Catalunya és una de les tres nacionalitats (junt amb País Basc i Galícia) que, amb les altres catorze regions, integren l'Estat autonòmic espanyol, d’ençà de l'aprovació de la Constitució espanyola l'any 1978.

L’Estatut és la llei més important de Catalunya: defineix les institucions polítiques, les competències i les relacions de Catalunya amb l’Estat espanyol. L’Estatut estableix que és la Generalitat l'encarregada d'organitzar políticament l'autogovern de Catalunya. Els òrgans de govern i la capitalitat de Catalunya resideix a Barcelona. També estableix que el territori s’estructura bàsicament en comarques i vegueries.

La Generalitat com a institució que governa Catalunya està formada per: El Parlament, el President i el Govern.

EL PARLAMENT DE CATALUNYA: Representa el poble de Catalunya. Els diputats i les diputades són les 135 persones que els catalans de més de 18 anys elegim cada quatre anys perquè ens representin. Les seves funcions són: controlar i impulsar l’actuació del Govern, fer lleis i aprovar-les, i debatre i aprovar els pressupostos. El Parlament també pot presentar propostes legislatives d’àmbit estatal (presentar propostes per fer lleis que es facin a tota Espanya, no només a Catalunya).

PRESIDENT/A DE LA GENERALITAT: És la més alta representació de la Generalitat de Catalunya. És elegit pel Parlament entre els diputats i diputades i nomenat pel rei. Correspon al President nomenar els Consellers, dirigir l’activitat del Govern i convocar eleccions al Parlament de Catalunya.

EL GOVERN: Està format pels consellers, escollits i nomenats pel president. La seva funció és posar en pràctica els acords que pren el Parlament i administrar els diners dels pressupostos. Cada conseller/a s'ocupa d'una conselleria o departament, i cada setmana es reuneixen tots junts amb el president.

Altres institucions de la Generalitat són:

El Síndic de Greuges. Té la funció de protegir i defensar els drets i les llibertats de la ciutadania. És escollit pel Parlament.

La Sindicatura de Comptes. Controla els comptes econòmics de les institucions públiques de Catalunya.

El Consell de Garanties Estatutàries. Vetlla perquè les lleis que aprovi la Generalitat estiguin d'acord amb el que diu l'Estatut i la Constitució.

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya. Té la funció de supervisar la neutralitat i honestedat de la informació que es transmet en els mitjans de comunicació públics (Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio).

La Generalitat

La Generalitat es va instaurar l'any 1359 i va exercir les seves funcions fins al 1714, any en què Felip V la va anul.lar. El 1931 es va reinstaurar, però l'any 1939 va tornar a ser abolida pel general Franco. Després de la mort d'en Franco, el 1977 es va poder recuperar la democràcia i amb ella la Generalitat.