L'11 de setembre

La festa nacional de Catalunya se celebra l'11 de setembre i en aquesta es recorda la pèrdua de les llibertats i les institucions catalanes a conseqüència de la derrota a la guerra de Successió, l'any 1714. Amb la commemoració es pretén recordar la voluntat del poble català per la conservació de la seva identitat i el seu autogovern.Encara que l’onze de setembre de 1714 sempre havia estat present en la memòria dels catalans, no va ser fins quan el catalanisme polític va agafar força que es va convertir en reivindicació de les llibertats nacionals, i el dia onze de setembre de 1886 es va cel·lebrar un funeral a Sta. Maria del Mar en memòria dels catalans que van morir en defensa de les llibertats catalanes l’onze de setembre de 1714. El 1914 es va instal·lar el monument de Rafael Casanova a la Ronda de S. Pere.

Durant els períodes dictatorials, tant en el mandat del general Primo de Rivera com al llarg del franquisme, es va prohibir la cel·lebració de l’Onze de Setembre, encara que cada any apareixien mostres de record al voltant del lloc on hi havia estat col·locat el 1914 el monument de Casanova, desat en un magatzem durant la dictadura.

L’onze de setembre de 1976, a la fí, es va poder fer la primera manifestació autoritzada, però amb la condició que els actes es fessin fora de la ciutat. Per això es van cel·lebrar a Sant Boi, on es troben les despulles de Rafael Casanova. Al final de l’acte i dirigits pel mestre Oriol Martorell els assistents van entonar les estrofes de l’himne dels segadors. L’any següent, a Barcelona, va tenir lloc una de les manifestacions més multitudinàries de la història d’Europa, amb més d’un milió de persones, que recorregueren pacíficament el tram que va del Passeig de Gràcia fins la Ronda de S. Pere, on de nou s’havia emplaçat el monument a Rafael Casanova. L'onze de setembre de 2012 va tenir lloc una nova manifestació d'un milió de persones a Barcelona que posava de manifest la insatisfacció de gran part del poble català amb l'Estat espanyol.

L'onze de setembre de 2013 va tenir lloc una gegantina manifestació multitudinària, amb vora un milió i mig de persones donant-se les mans al llarg dels 400 km. de la geografia catalana, (des del Pertús a la Sènia) demanant pacíficament poder decidir si Catalunya vol ser un nou estat d'Europa.

L'onze de setembre de 2014, sant-tornem-hi. 1,8 milions de persones van trobar-se a Barcelona per formar amb les seves samarretes els colors groc i vermell de la senyera, tot dibuixant una V gegant entre els carrers de la Gran Via i la Diagonal. La demanda torna a ser poder votar el 9 de novembre si els catalans i catalanes volen que Catalunya sigui un estat independent.

L'onze de setembre de 2015. La quarta convocatòria consecutiva en la què una gran majoria de catalans i catalanes tornen a manifestar-se pacíficament i festiva omplint l'avinguda Meridiana de Barcelona tot reclamant una Via Lliure a la república catalana si les eleccions del 27S donen una majoria independentista al parlament de Catalunya. Serà la última?

L'onze de setembre de 2016. Després de les eleccions del 27S es va constituir el primer Parlament independentista de la història. Amb aquesta legitimitat que van donar les urnes la societat civil es torna a manifestar, aquesta vegada a cinc llocs diferents de Catalunya, per afirmar que ja s'està a punt i preparada per a la proclamació de la república catalana.

L'onze de setembre de 2017. Per sisena vegada consecutiva més d'un milió de persones es troben a Barcelona per formar una + per expressar un missatge en positiu per sumar a tothom per anar a votar en el referèndum d'autodeterminació convocat per la Generalitat el dia 1 d'octubre amb la pregunta: Voleu que Catalunya sigui un estat independent en forma de república?.

L'onze de setembre de 2018. Altra volta més d'un milió de persones, amb el lema "Fem la República catalana" van omplir la Diagonal de Barcelona reclamant fer efectiva la República i la llibertat i retorn de les persones empresonades i exiliades.