Scandinavisk MD-80 farvel

De legendariske flotte og klassiske MD-80 fly er på vej væk fra den blå skandinaviske himmel.

Scandinavian Airlines (SAS) er det flyselskab, som har haft en af de største DC-9/MD-80 flyflåder og i midt 1990'erne der havde SAS ikke mindre end 70 stk. MD fly på vingerne. Men nu er SAS på vej til, at udfaser de 3 sidste MD fly. Nogle af SAS tidligere MD fly er allerede blevet solgt til andre flyselskaber, som f.eks. Allegiant Air, og andre fly er fløjet til USA til ophugning/genbrug.

MD-80/90 flyene har efterhånden nogle år på vingerne, men det er ikke på grund af slidtage, at SAS vælger at udskifter flyene, der er stadig mange gode flyvetimer i dem endnu, men motoren er simpelthen ikke tidsvarende og er ikke så brændstof økonomiske, som nyere fly er.

En tysk undersøgelse viser, at et af verdens mest punktlige flyselskaber, SAS er placeret som nummer 78, ud af 125 flyselskaber, når det gælder CO2 udledning pr. passager kilometer.

Men her skal man huske, at tage i betragtning, at SAS har mange små korte ruter med mange starter og at SAS ikke altid flyver med fyldte fly, på disse ruter og det giver bestemt ikke fine tal til en CO2 beregning, når man skal sammenlignes med andre flyselskaber.

Alligevel har SAS sat det som et mål, at udlede 50% mindre CO2 pr. passager kilometer i 2020 end tilbage i 2005. På nuværende tidspunkt, der nedsætter SAS udledningen med ca 1% pr. år. Men det er nødvendigt, at udskifte de ældre fly ud med nye og mere energieffektive for at kunne nå i mål. Desuden kan jeg oplyse, at de sidste 5 år der har SAS fået prisen, som årets bedste indenrigs flyselskab og nye fly de vil give en ekstra bonus med, at højne standard, komfort og CO2 udslip.

SAS bestilte de første 10 styk DC9-41 tilbage i 1966 til en pris af 105 millioner Dollars og blev hermed det ikke-amerikanske flyselskab i verdenen med den største DC9 flåde. SAS fik leveret den første DC9-41 i 1968 og i 1985 kom DC9/MD-80 modellerne til, og SAS flyver nu den sidste officielle tur den 26. september 2013. Det bliver til 45 år og 9 måneders tro tjeneste for DC9 fly serien hos SAS, eller noget i retning af, mere end 4 millioner flyvetimer, eller mere end 490 år i luften. Det er en flot præstation, som viser, at MD-80 er en utrolig driftsikker arbejdshest.

Så det bliver ikke bare en afsked med et smukt designet fly, det bliver også en afsked med et SAS ikon og dette må fejres på den helt rigtige måde og det med en uforglemmelig flot afskeds tur, derfor har man arrangeret et MegaDo flyvning, som bedst forklares med: ”Den ultimative rejse narkoman's udflugts tur”. Jeg kan desværre oplyse, at turene blev hurtigt udsolgt.

Her under kommer et uddrag af, hvad der står i Check-in: http://www.check-in.dk/newselement.cfm?nNewsArticleID=76542#.UhvOz3-Al1g

_______________________________________________________________

Både rute- og charterflyvning

Allerede i september finder det første event sted, arrangeret af Flyprat og Milepoint, som er et mødested for hyppigt rejsende. Selvom det først er allersidst i oktober, at MD-80’erne forlader SAS, har man her arrangeret hele tre dage i MD-80’erens tegn. Begivenheden indeholder både foredrag, fest og ceremoni, men naturligvis også en charterflyvning rundt til de tre skandinaviske hovedstæder i det klassiske fly.

Ifølge arrangørerne vil denne charterflyvning blandt andet passere via polarcirklen i Nordnorge, med lowpass over byen Bodø. Der er tale om en stor begivenhed, som angiveligt laves i samarbejde med både Boeing, Club Carlson og SAS. Eventet møder stor opbakning fra brugerne på Flyprat.

Det andet event vil finde sted på dagen for den sidste MD-80-flyvning, som ifølge arrangøren, BusinessClass.se, er den 26. oktober. Ruteflyvningen fra Stockholm til København med nummeret SK403 er sidste gang, at MD-80’eren skal flyve for SAS, og flyvningen skal danne rammen om afskeden med flytypen.

Der er lagt op til, at rejsende fra både Danmark, Norge og Sverige kan deltage i den sidste MD-80-flyvning. Turen afsluttes med en kort afskedsbegivenhed ved flyet inden, der er planlagt en ceremoni i SAS’ Scandinavian Lounge i Københavns Lufthavn.

SAS markerer også afsked

Det er ikke kun blandt flyentusiaster, at man ønsker at markere MD-80-udfasningen og tage værdig afsked med flytypen. Også i SAS har man planer for udfasningen.

”Vi har nogle idéer og tanker til det her. Vi skal både have sagt ordentligt farvel, men vi skal også markere det gode i det her nemlig, at vi får nye fly ind,” fortæller Trine Kromann-Mikkelsen, pressechef i SAS. Hun vil dog ikke komme nærmere ind på, hvad det bliver endnu.

Imidlertid er der næppe tvivl om, at SAS-initiativet i særlig grad vil blive drevet af de medarbejdere, som flyver og arbejder med flytypen. Ulrik Pedersen, som er chefpilot og kaptajn på MD-80 i SAS, fortæller:

”Jeg er sikker på, at vi kommer til at markere og festligholde, at MD-80’eren bliver faset ud. Flyet har været en hjørnesten i selskabets historie og rygraden i SAS’ flåde i mange år. Der er ikke mange i Danmark, som ikke på et eller andet tidspunkt har set det her fly eller endda rejst med det. Så vi skal sige farvel til flyet på en pæn måde.”

______________________________________________________________________________________________________

Her under er programmet for de specielle flyvninger:

When: 19. 20. og 21. September 2013

Where: Oslo, Stockholm og Kobenhavn

Partners: Boeing, United, Club Carlson and SAS

Program

Thursday 19. September

530PM Registration

630PM Welcome reception at the Radisson Blu Oslo Airport sponsored by milepoint and Pointshound. A special rate will be available. You don't have to stay at the hotel to participate

Friday 20. September

0630AM Mimosa og Bloody Mary breakfast at the Radisson Blu for guest staying, sponsored by The Points Guy

0730AM Check in at a dedicated counter at Oslo Airport. The hotel is located 100 yards from the terminal

Bus to the hangar where our MD80 will be parked

0900AM Departure OSL

1000 Arrival ARN, parking at the SAS hangars, we will not leave the secure zone, hand luggage to remain on board

SAS program in the hangar

1PM The official Farewell to the MD80 Party flight to Copenhagen (normally a 1 hour flight) flight goes north of the arctic circle with a low pass at BOO airport before we head to Copenhagen. Flight time 3 1/2 hours

430PM Arrival CPH

Transportation to the Radisson Blu Royal Hotel downtown Copenhagen. A special rate will be available.

630PM Club Carlson program followed by reception

Saturday 21. September

Breakfast included

9AM 90 minutes with SAS Eurobonus moderated by Randy Petersen, The Godfather of Frequent Flyer Miles.

Program ends

What's included?

-- 2 chartered flights on the MD80

-- Upgraded catering on board, including alcohol

-- 5000/10.000 Eurobonus Basic Points or 5000/10.000 United Mileage Plus miles for Economy/Business. (not confirmed)

-- All meals and receptions

-- Exclusive access to all events and giveaways.

-- Transportation to Radisson Blu downtown Copenhagen

-- All taxes and fees

What's the cost

Economy Class: 649USD

Business Class: 1999USD

__________________________________________________________________

Lidt om DC-9

DC-9 flyet blev oprindeligt tegnet 1959 og udviklet i 1963 af Mc Donnel Douglas flyfabrikken i USA og med første flyvning var i 1965. Flyet skulle dække indenrigs og korte flyveruter (160 Km – 2400 Km), som før var blevet betjent af propel-passager-fly. DC-9 var hurtigere, mere komfortabel og bygget til, at kunne starte og lande på meget korte baner, helt ned til 1520 meter. Douglas gjorde også meget ud af at nedsætte den tid, fra hvor flyet parkerede og til den igen var flyveklar, også kaldet ”turnaround time”. Tilbage først i 60'erne der var 60% af alle flyruter under 800 Km lange, derfor ramte DC-9 ind i et stort marked, som var under vækst og fik en fantastisk god start. Der blev lavet 5 modeller med passagerantal fra 70 og op til 139. Cockpittet blev monteret med den nyeste teknologi og kunne flyves af 2 piloter, og det var ikke normalt dengang, hvor der normalt bag piloterne også sad en fly tekniker i cockpittet, som havde sit helt eget instrument panel at holde øje med.

SAS bestilte i 1966 10 stk. DC9-21 en special model med motorer fra den større model DC9-30, for øvrigt de ti eneste DC9-21, som der blev bygget. SAS skulle benytte flyet på vanskelige, smalle og korte landingsbaner, det skabte et behov for den ekstra motorkraft, derfor fik flyet også øgenavnet DC9 Sport.

I 1977 kommer der så en større opgradering af DC9'ern til model DC9-80, også kaldet ”The super 80” eller bare MD-80, dette var for at imødekomme markedets krav om mindre forurening, støj og bedre brændstof økonomi, for på dette tidspunkt der var oliepriserne stigende. Den nye model blev længere og kunne derfor tage flere passagerer, flyet fik større vinger og nye motorer og kunne nu flyve længere på brændstoffet, var mere støjsvag og var ikke dyre i drift end den ældre DC9-50. Cockpittet blev -

opgraderet med den aller nyeste instrumentering og flere mekaniske instrumenter blev udskiftet med skærme og digitale displays. Autopiloten blev kraftig opgraderet og MD80 var den første passagerflyvemaskine med digitalt flyve styresystem (digital flight guidens system)og med mulighed for HUD (Head up display). MD-80 blev en stor succes med 1191 byggede flyvemaskiner, leveret til 69 forskellige flyselskaber, over en periode på 21 år.

I 1995 kommer næste skud på DC9 stammen, modellen MD-90. Dette var den største af alle DC-9 modellerne og som har fået monteret de kraftigste hækmotorer til dato på et passagerfly og piloter synes da også, at den er en fryd, at lette med, da den har et super kraftoverskud. SAS fik den første af slagsen i 1996 og endte op med i alt 8 stk. MD-90. Her kom også overgange til Glass-cockpit, det vil sige, at faktisk alle instrumenter nu vises på skærme. Flyet blev ikke den store succes, som man havde håbet på, fordi konkurrencen i denne fly størrelse efterhånden var blevet hård.

I 1996 kom Mc Donnel Douglas flyfabrikken i økonomiske vanskeligheder og blev sammenlagt med Boeing fabrikken. I 1999 blev de sidste MD-80 leveret og I 2000 blev de sidste MD-90 leveret. Herefter kom DC-9 modellen til at hedde Boeing 717, og den første 717 fly blev leveret i 2006.

Alt i alt en lang og meget succes fuld karrierer for DC-9 flyet, som har gjort det rigtigt godt og når jeg har fået en snak med DC9 / MD-80 piloter, så lyder det enstemmigt fra dem, at DC9 var/er Deres ynglings flyvemaskine.

Vi vil komme til at savne MD-80 flyene på himmelen, så vi må glæde os over, at vi kan komme ud, at flyve i nye flyvemaskiner.