SAS MD-80 Farvelflyvning 2013

Det var alt for tidligt, lørdag morgen, da jeg satte mig ud i bilen og kørte afsted til Billund lufthavn. Jeg skulle nå en flyver til Kastrup, en lille flyvetur på ca. 40 minutter. Selv om det er for tidligt, så er det nu flot at flyve på det tidspunkt, når man kan se alle de belyste Københavnske veje, som ligger under flyet og ligner mest af alt, en som er gået amok med juletræskæder.

I Kastrup skulle tiden så fordrives, indtil jeg skulle over i den gamle Vilhelm Lauritzen terminal, som nogle måske kan huske fra TV, fra den gang hvor man satte hele den 110 meter lange og 26000 tons tunge bevaringsværdige bygningen på hjul og flyttede den tværs hen over lufthavnen og hen over landingsbanerne til en ny placering.

En flytning på 3,8 kilometer og som dengang i 1999 blev skrevet ind i Guiness Rekordbog for 'den største flytning i Europa'.

Det var nu en meget speciel historisk begivenhed, som der i dag skulle afholdes her, fordi Kl. 9.45 var der boarding til en af SASs aller sidste flyvninger med MD-80 flyet, som er en opgraderet udgave af det tidligere DC-9 fly. Det er den som Peter Belli synger om.

DC9/MD 80 er et fly, som med tiden er blevet et SAS ikon, da man har haft flyvende de sidste 28 år og før dette, så havde SAS fløjet med DC-9. Så har du fløjet nogle gange med SAS, så har du næsten med sikkerhed været om bord i en MD-80. Da MD-80 flyflåden i SAS var på sit højeste niveau, var der næsten 70 stk. operative fly, og den første DC-9 som SAS stiftede bekendtskab med var helt tilbage i 1967.

I dag var jeg så en af de ca. 150 heldige, som have fået en invitation til denne historiske flyvning.

Da jeg kom ud i terminalen, så var der allerede mange mennesker, som f.eks. pensionerede MD piloter, SAS ansatte, presse, VIP kunder, fly enthusiaster, CPH ansatte med flere, som alle skulle med ud og flyve den sidste tur i MD'ern.

Efter en kort briefing fra chefpiloten, så gik vi om bord i MD-80' som herefter taxiede ud til startbanen. Her ville kaptajnen lige vise hvad flyet det kunne, så rigeligt med gas på motorerne, mens flyet blev holdt i bremserne, og så gik det ud over stepperne, da bremserne blev sluppet og med fuld fart ned af landingsbanen, så flyet kunne lave en kraftig stigning, noget som flyet også er kendt for, det var næsten som at være i tivolis gamle rutsjebane.

Turen gik nu til Ålborg lufthavn, hvor flyet lavede en lav forbi flyvning og luftvåbnets lille træningsfly T17 fløj med lidt med, ude på højre side, herefter videre ned til Billund, hvor vi også fløj i lav højde hen over landingsbanen. Desværre var vejret ikke helt optimalt, der var en del skyer og det blæste, for det var faktisk meningen, at vi skulle have haft kontakt med to af luftvåbnets F16 jagerfly, hen over Jylland, som skulle have være fløjet op på siden og have lavet en visuelt kontrol af en ”simuleret” fejl på landingsstellet, men på grund af vejret, så blev dette desværre aflyst, det var nu ærgerligt.

På vej tilbage til Kastrup fløj kaptajnen MD-80' ned i lav højde, og op langs med storebæltsbroen. Herefter blev der fløjet ud til Øresundsbroen, hvor der blev cirklet rundt et par gange, i lav højde.

Herefter lavt ind over landingsbane 30 i Kastrup, med et drej ind over Amager, DR byen og videre ud over det østlige København. Desværre var turen ved at være forbi, så kaptajnen drejede flyet ind og satte hjulene på Kastrup lufthavn landingsbane, med ret stor applaus fra passagerne.

Da flyet taxiede tilbage mod Vilhelm Lauritzen terminalen blev vi mødt af brandbiler, som sprøjtede vand hen over flyet, som en slags æresport, en rigtig flot afslutning på en rigtig flot og mindeværdig flyvetur.

Flyet blev herefter parkeret ved siden af SAS' nyeste fly en Airbus 320.

I den gamle terminal, som der passede rigtigt godt til lejligheden, der blev afskeds receptionen holdt, hvor både trafikministeren, Pia Olsen Dyhr og koncerndirektør i SAS, Flemming Jensen holdte deres taler.

I talerne blev MD-80 flyet rost til skyerne og blev flere gange kald for en god arbejdshest. Hvilket der har givet flytypen 3.134.900 flyvninger og tilbagelagt omkring 2.977.195.000 km på SAS’ korte og mellemlange ruter. Samtidig slog man fast, at flyet havde fået en større anciennitet end den gennemsnitlige SAS medarbejder, til trods for, at SAS medarbejderne er trofaste og bliver i firmaet i mange år. Samtidig byd man SAS' nye flyflåde velkommen, som nu bliver mere støjsvage, brændstof økonomiske, mere komfortable end den ældre MD-80, til gavn for kunderne. I alt kommer der 65 nye og moderne fly til de næste år og allerede i 2014 vil SAS flyflåde kun bestå af ’Next Generation’ fly.

Tiden var nået der til, hvor jeg skulle tilbage til terminal 1, for at tage flyveren tilbage til Billund. Jeg må erkende, at det er første gang, at jeg har fløjet sådanne en tur på en dag: Billund-Kastrup-Aalborg-Billund-Kastrup-Billund, inklusive et par ture rundt om vores store broer. Det er nok ikke lige noget, som man kommer til at opleve igen.

Flere billeder: LINK Eller hashtag #SASMD80

Jyllands Posten: LINK

Jyllands posten om flyskræk, men meget af videoen er fra farvelflyvningen: LINK