Com s'ha fet?

Principis didàctics de la proposta

La voluntat d'aquest projecte és vertebrar el nucli de la programació de llengua i literatura catalanes de 1r d'ESO en un eix vertebrador que sigui proper i significatiu per als alumnes que hi participen. Creiem, per tant, que relacionar el seu entorn (en aquest cas, els noms dels carrers de la seva població) amb escriptors, textos i literatura que han de formar part de la seva formació cultural suposa un impuls motivador envers l'aprenentatge.

Volem desenvolupar alguns dels principis que inspiren la nostra tasca, amb el benentès que creiem en un enfocament eclèctic és sempre el més efectiu per assolir els objectius que es plantegen en cada moment:

  • Un enfocament comunicatiu de l'àrea

  • Un projecte d'àmbit centrat en les competències d'àmbit

  • El treball cooperatiu

  • Les aportacions dels estudis de Geografies literàries

  • L'ús de les Tecnologies de la Informació

  • Una avaluació de competències centrada en el reconeixement més que no pas en el control

Procés d'aprenentatge

En aquest apartat s'aniran presentant el funcionament d'algunes activitats significatives del projecte, amb el benentés que només són la punta del niell de glaç i que el lector atent intuirà les decisions que sobreentenem:

  • Treball amb el nomenclàtor

El projecte s'inicia amb l'observació i l'estudi dels noms dels carrers de Premià de Mar com a metodologia per activar els coneixements previs de cada grup.

L'alumnat formula una hipòtesi per parelles sobre el nombre de carrers que creu que hi ha a Premià de Mar i fa un llistat dels que recorda. Tot seguit, especula sobre qui escull el nom dels carrers i sobre el procés de tria. La professora els parla de la Comissió del Nomenclàtor, dels seus membres i els mostra l'acta de formació d'aquest grup municipal per veure qui són i com funcionen. El següent pas és, ja amb el llistat real dels 211 carrers, classificar individualment els carrers en àrees temàtiques: cultura, història, religió, política, llocs genuïns de Premià i literats. (vegeu més avall)

Posteriorment, els grups cooperatius fan una categorització amb una plantilla que els proporciona la professora dels catorze literats qua apareixen als carrers de Premià de Mar. (vegeu més avall)

  • Visita del tècnic i qüestionaris

El tècnic municipal de Projectes estratègics, Antoni Civit, ens visita durant dos divendres, 4 i 11 d'octubre, per poder fer una sessió individual amb cadascun dels quatre grups de 1r D'ESO. L'objectiu d'aquesta trobada és que els alumnes puguin resoldre tots els dubtes i curiositats que han anat sorgint mentre investigaven els carrers del seu poble.

Els grups de treball preparen qüestionaris per iniciar el debat. (Exemple).


Impresora_20191126_111130.pdf

Classificació del nomenclàtor

L'alumnat formula una hipòtesi per parelles sobre el nombre de carrers que creu que hi ha a Premià de Mar i fa un llistat dels que recorda. Tot seguit, especula sobre qui escull el nom dels carrers i sobre el procés de tria. La professora els parla de la Comissió del Nomenclàtor, dels seus membres i els mostra l'acta de formació d'aquest grup municipal per veure qui són i com funcionen. El següent pas és, ja amb el llistat real dels 211 carrers, classificar individualment els carrers en àrees temàtiques: cultura, història, religió, política, llocs genuïns de Premià i literats.

Impresora_20191115_133308.pdf

Categorització dels literats

Els grups cooperatius fan una categorització amb una plantilla que els proporciona la professora dels catorze literats qua apareixen als carrers de Premià de Mar.

Tríptic de comprensió lectora

En el format de treball en què ens trobem, necessitàvem una activitat que ajudés els grups de treball a entendre textos literaris relativament complexos, amb la dificultat afegida que cada grup s'enfrontava a un text diferent.

Aquesta circumstància ens va portar a dissenyar un tríptic de comprensió lectora amb un seguit de preguntes guiades de comprensió que poguessin ser aplicades a la majoria de textos. Òbviament, es perd en concreció (les preguntes són genèriques), però això es compensa intentant incidir en el reconeixement del procés de comprensió. Així, cada pàgina del tríptic suposa un acostament progressiu al text, com veiem en les imatges que es presenten més avall:

  1. Observació del paratext: títol, autor i referència

  2. Còpia del text per fixar-se en els detalls de cada paraula

  3. Detecció dels buits de comprensió, sobretot lèxics

  4. Lectura literal

  5. Lectura inferencial, sobretot a través de l'observació de la forma

  6. Lectura crítica

  7. Dibuix a la pàgina inicial com a síntesi del procés

Tots els grups de cada classe van realitzar el tríptic sobre el poema Premià de Mar de l'autor local Francesc Mas i Abril (present al nomenclàtor), que suposa una activitat modelitzadora. Un cop entès el procediment, s'aplica als textos de cada grup.