c. Pompeu Fabra

Descripció seleccionada: El carrer llarg i estret



Carrer de Pompeu Fabra


Premià de Mar és un poble costaner. Els carrers estan en vertical i en horitzontal segons la línia de mar. Un dels carrers situats cap al nord-est del poble és el de Pompeu Fabra, un literat.


En el carrer Pompeu Fabra, si anem en la direcció de la circulació dels cotxes, en primer lloc hi trobem un mur de pedra a la cantonada dreta, a continuació uns quants murs dels jardins de les cases, un carrer de pujada i el mur de la casa Ribas, un altre carrer de baixada, més casetes i, finalment, un semàfor i la carretera de Vilassar de Dalt. A la banda esquerra del carrer hi ha un carrer de baixada. Abans del semàfor, perquè els vehicles vagin més a poc a poc, al mig del carrer, hi ha un baden senyalitzat amb uns triangles blancs a terra i amb una senyal triangular enganxada a un fanal.


Els edificis del carrer són casetes amb una mica de jardí. És un carrer ample i ben il·luminat perquè hi trobem molts fanals a les dues bandes. Tot i que el carrer és ample les voreres són estretes i és complicat caminar-hi pels pals de corrent elèctrica i de telèfon. Cap a la meitat del carrer, hi ha uns grans contenidors per a les escombraries. Els cotxes aparquen a banda i banda, tot i que al carrer hi ha pocs arbres, hi ha molt de verd pels petits jardins de les cases que estan molt ben cuidats. No hi circulen gaires vehicles, cosa que el fa molt tranquil.


Jo per aquest carrer no hi passo gaire sovint, tot i que és un carrer molt agradable per caminar-hi.



12

Fitxa de metacognició

Exemple de reflexió sobre el procés d'aprenentatge de la 1a avaluació

Vídeo català.mp4

Vídeo entrevista Pompeu Fabra

Nosaltres vam quedar un dia al carrer Pompeu Fabra per a gravar l'entrevista al nostre autor. Ens ho vam passar molt bé, ja que van sortir unes preses falses molt divertides.

Selecció de textos de... Fabra

Com que el nostre literat és Pompeu Fabra no era ni un conte ni una poesia i ens va costar trobar un text. A la primera plana hi havíem de posar el títol, nom de l'autor i referència i també fer-hi un dibuix .

A la segona plana allò que no enteníem, com el lèxic . I tot seguit: Què diu el text? Com ho diu? i Per què ho diu? Tres apartats amb les seves preguntes.

o

Selecció de textos de.... Fabra




Videolit

En un principi, vam quedar a casa del Bernat S., però com que els vídeos no se sentien, vam enviar un àudio que cadascú va fer a casa seva i, al final, vam decidir agafar imatges de Fabra i vam editar el vídeo

El problema de la Skye

Hi havia una vegada una noia a la qui li agradava molt escriure històries. Aquesta noia es deia Skye. El problema de la Skye era que a ella no li agradava gens llegir, només escriure. Per això quan escrivia les seves històries feia moltes faltes d’ortografia.

Els seus pares la volien ajudar, per això li van preguntar si sabia com es deia el carrer on vivien. La Skye, estranyada, els va respondre que el carrer a on vivien es deia Pompeu Fabra. Els seus pares li van tornar a fer una pregunta, li van preguntar si sabia per què es deia així. La noia va dir que no. Llavors, els seus pares li van explicar que Pompeu Fabra és un home que va “crear” les normes d’ortografia, i que per això quan escriu no fa cap falta d’ortografia, ja que se las sap molt bé les normes per a escriure correctament. Els seus pares li van proposar anar a la biblioteca, que és on treballa en Pompeu Fabra, perquè l’ajudi a escriure bé.

A la Skye li va semblar molt bona idea.

Després d’aquell dia, cada setmana anaven els dimarts i els dijous perquè la Skye no fes tantes faltes d’ortografia. I al cap de sis mesos ja quasi no en feia.

I vet aquí un gos i vet aquí un gat aquest conte ja s’ha acabat.





Valoració de l'experiència

A nosaltres ens a agradat la manera de veure i conèixer els literats d'aquesta manera, a través del nostre carrer, però hem de dir que a l'hora de treballar sempre ens sorgia algun problema, o no ens posàvem d'acord amb les idees que teníem cadascun de nosaltres, però tot i així ens ha agradat.

En conclusió, ens ha agradat el projecte del Premià es llegeix per la manera d'investigar els autors i pels tipus de treballs, com els vídeos, els contes, el tríptic...

Nom dels membres del grup: Bernat, Glòria, Bernat, Maria i Martina