Guia per a l’observador quan ofereix feedback.

  1. Evita els judicis o valoracions i centra’t en allò que has vist, més que no pas en la interpretació. Sempre és una bona idea plantejar preguntes per tenir més informació de les accions que no et semblen adients o prou clares, en lloc de fer un comentari d’opinió. Basa les teves observacions en evidències: clips de vídeo, anotacions...


  1. Sigues sensible i evita crítiques que puguin afectar la confiança de l’altre. Evita oferir solucions o dir el que tu faries, excepte si t’ho demanen.


  1. Evita comentaris generals, com ara “has de gestionar millor la classe”. Ofereix suggeriments pràctics basats en exemples concrets del que has observat.


  1. Procura variar el tipus de preguntes i prioritza aquelles que encoratgin la reflexió o respostes detallades. Per exemple, "Em pots explicar què esperaves aconseguir amb aquesta tasca?“


  1. Fes crítica constructiva o comentaris equilibrats, és a dir, proporciona un feedback honest però que ajudi a millorar la pràctica del company observat, accentuant tant allò que fa bé com allò que podria millorar. Pensa en ambdues coses. Recorda que subratllar les fortaleses és tan útil com identificar el reptes de millora.


  1. El feedback ha de ser bidireccional. Tracta de promoure que el company jugui un rol actiu en la discussió de devolució, perquè senti seu el procés d’aprenentatge.


  1. Permet que el company expliqui les seves preses de decisió: per què va actuar de la forma que ho va fer a classe.


  1. Promou una discussió i un acord compartits sobre qüestions clau per a la millora futura, i suports, si són necessaris. Amb la teva guia, el company ha de poder autoavaluar-se i identificar les seves necessitats de millora professional.


  1. Prioritzeu aspectes de millora. Més que una llista de coses a millorar, es tracta de prioritzar aquelles que es poden treballar a curt termini.


  1. Assegura’t que el feedback es fa tant immediat com sigui possible. L’ideal seria en màxim un dia, des de l’observació, però en tot cas no més enllà d’una setmana.

Elaborada a partir de:

O’Leary, M. (2014). Classroom Observation - A guide to the effective observation of teaching and learning. London: Routledge.

ANNEX 1