Inclusió

L’escola inclusiva és el marc diferencial que ens identifica al municipi, on el centre vetlla per una inclusió de qualitat, i tot l’alumnat participa de les activitats proposades, tant dins com fora de l’aula, la qual cosa és possible maximitzant tots els recursos disponibles, materials i humans, i fent-ho extensible a la comunitat educativa.

La inclusió de tot l’alumnat és el nostre gran objectiu i és un plantejament de centre. Volem aconseguir que qualsevol alumne amb necessitats educatives gaudeixi d’un entorn acollidor, solidari i educatiu, per tal d’esdevenir el dia de demà nois i noies el màxim d’autònoms, al menys amb les seves necessitats més bàsiques, fomentant l’autonomia, la responsabilitat, la cultura de l’esforç i la cohesió social amb dinàmiques de treball cooperatiu i el treball en equip.

Des del curs 2005 tenim al centre la màxima representació de l'escola inclusiva amb una SIEI, acollint i educant a l'alumnat amb necessitats educatives especials derivades de limitacions molt significatives, tant en el funcionament intel·lectual com en la conducta adaptativa, els quals requereixen al llarg de tota l’escolaritat mesures i suports intensius per poder relacionar-se, participar i aprendre.

Per tal que la inclusió sigui efectiva cal que existeixin una sèrie de mesures organitzatives, des de les més simples a les més complexes, com poden ser l'elaboració dels horaris, la gestió de l'aula, la codocència o docència compartida. Tanmateix, les propostes didàctiques des d'una perspectiva universal (DUA) que pugui acollir totes les singularitats de l'aula, són un element cabdal.

És importantíssim el treball amb les famílies afectades i la sensibilització de la resta, només així s'entendrà l'acceptació total de la diversitat.

Respecte als docents, el coneixement de les característiques del nostre alumnat fa que tot el claustre s'impliqui en la inclusió real. Per aquesta raó, sempre durant el primer trimestre se celebren claustres monotemàtics dirigits per les especialistes d'Educació Especial i per l'EAP, per tal d'orientar a la resta del professorat quan a les característiques personals i les maneres d'atendre les seves demandes o necessitats, partint de la idea de que la responsabilitat d'educar i d'atendre és de tot el claustre, més enllà de pertànyer a un grup i tenir un tutor responsable d'aula.

Tanmateix, en l'espai del migdia que fa referència al menjador escolar ha de prevaler la mateixa filosofia.

Per tant, s'entèn que en una escola inclusiva no existeix cap barrera i tot l'alumnat gaudeix de les mateixes oportunitats que es concreten en l'acceptació dins de l'aula ordinària, participant de les activitats amb els seus companys i companyes, gaudint de les sortides i festes que se'n derivin.

ACTIVITATS RELACIONADES:

PARLEM-NE: Dinàmica trimestral amb les famílies dels alumnes amb dificultats greus i permanents a càrrec de les especialistes de la SIEI, EAP i direcció.

Formació al personal del menjador escolar sobre comportaments, preferències, gustos, jocs, línia d'escola etc.

Claustres informatius de les característiques pròpies de l'alumnat TEA, i activitats DUA.

Teatre social: a càrrec d'especialistes de l'Ajuntament.

Equinoteràpia: activitat setmanal dirigida a l'alumnat SIEI, per tal de treballar aspectes emocionals.