Grön Vätgas

För ett hållbar Sverige (EU) i hundratals år framåt måste man lägga stort fokus på helt och hållet GRÖN VÄTGAS i alla möjliga sammanhang. Det innebär att man lägger runt 75% framställning av vätgas från kärnkraftreaktorer, elektrolys. Runt 15% vindkraft, 10% solenergi.

Satsar på vätgas
Ett annat område som bedöms växa kraftigt framöver är givetvis vätgas. Det krävs enorma mängder vätgas för att klara de industriella projekt som planeras: totalt mellan 65–100 TWh, vilket kan jämföras med hela den nuvarande svenska elproduktionen på cirka 150 TWh. Enligt de flesta prognoser kommer elanvändningen fördubblas till 2045, och en väldigt stor del av detta kommer gå till vätgasproduktion via elektrolys om bedömningarna slår in. 

2021 stod vätgas för mindre än 2 procent av den europeiska energimixen. Men den bilden är på väg att ändras.  Långt över 1 000 vätgasprojekt har identifierats inom EU-kommissionens European Clean Hydrogen Alliance, och i EU:s vätgasstrategi räknar man med att 430 miljarder euro behövs för att finansiera alla satsningar, varav 180 miljarder euro väntas tillföras i form av bidrag.

– Kontinentaleuropa har ett befintligt sammanhängande och väl dimensionerat gasnät som går att konvertera till vätgas, så där är det lite lättare. I Sverige måste vi bygga nytt från början. Det gäller också på Västkusten, eftersom det svenska stamnätet inte är dimensionerat för att hantera vätgas, säger Hans Kreisel.

Sverige har många långsiktiga mål och planer..... Jag saknar ett gäng kortsiktiga mål.
För vätgas finns inte heller några färdiga affärsmodeller eller regelverk vad gäller tillståndsgivning och koncessionsfrågor. Och så har vi frågan om hönan och ägget: Vem ska börja bygga? Industrin som efterfrågar vätgasen innan den finns? Vindkraftsbolagen som levererar elen som kan bli vätgas? Gasdistributörer, som Nordion, innan det finns någon gas att transportera? 

– Sverige har för många långsiktiga mål och planer. Jag saknar ett gäng kortsiktiga mål som gör att det går starta ett uthålligt infrastrukturbygge som möjliggör omställningen. Vindkraftsparker, infrastruktur och industri måste beslutas om och byggas samtidigt. Det kräver planering från samhällets sida, och det är vi inte så bra på att få till i Sverige, säger Hans Kreisel.
Läs hela artikeln på Nordion Energi

Nu vore det bra om de svenska politikerna fokuserade på Grön Vätgas och slutade att vara så enkelspåriga och hela tiden tala om reduktionsplikten och elbilar som bara är en parentes i sammanhanget tills vätgasbilar kommer och man kan bygga om befintliga bensin-mackar där du kan tanka vätgas till din bil. Det finns kunskap för detta åtagande, det handlar bara om viljan.
Men idag så låter sig politikerna styras av massmedia som hela tiden (våren sommaren 2023) ordna debatter, dueller mellan olika partier om enkelspårig miljö-fråge-ställningar. Mid Sweden Hydrogen Valley ligger långt framme i långsiktigt tänkande När det gäller Grön Vätgas.