Al full 1 farem:
Copiem les dades de la taula i introduïm les fòrmules i calculeu els totals.
Al 2n full, usarem les fórmules perquè el fullde càlcul ens calculi automàticament la llei d'Ohm de les 3 maneres (I? si sabem V i R // V? si sabem I i R // R? si sabem I i V). En les cel·les marcades en vermell hi ha d'haver una fórmula (=C7...).
3. Al full 3 farem:
Copiem les dades de la taula, calculem el percentatge i fem el gràfic.
4. Gràfics
A partir d'unes dades que tu vulguis, crear una gràfica (en el full 4). Es valorarà que s'utilitzin fórmules sempre que sigui possible i que els nombres tinguin el mateix format (punt de milers, decimals...).
5. A partir de les dades de la imatge cal crear la gràficaal full 5. Es valorarà que s'utilitzin fórmules sempre que sigui possible (a les columnes de totals i percentatges) i que els nombres tinguin el mateix format (punt de milers, decimals...).
6. Anem a provar de passar les següents fórmules al full de càlcul, al full 6:
http://lacomatecno.blogspot.com/search/label/Full%20de%20c%C3%A0lcul
7. La factura
Imagineu que sou els propietaris d'un establiment i heu de fer-li una factura a un client que ha realitzat unes compres.
Utilitzant el full de càlcul genereu una factura que es calculi automàticament que tingui el següent aspecte:
INSTRUCCIONS:
8. Resolució de problemes per tempteig
Llegiu atentament els problemes que cal que resolgueu duna banda introduint fórmules i d'altre utilitzant la tècnica del tempteig.
Per fer-ho creeu un nou full de càlcul dintre del llibre de treball que es digui problemes. El primer problema us servirà com ajut per resoldre la resta.
Cal que escriviu un full com aquest. La cel·la C7 serà on posarem nombres per anar provant.
L'edat del pare és 38 i la del fill 6 (per això, després d'escriure la fòrmula marca 38 i 6 respectivament) quan passi 1 any (posarem 1 a C7) serà un més per als dos: el nostre full de càlcul mostrarà 39 i 7.
Com el problema diu que s'ha de complir que l'edat del pare sigui el doble de la del fill, si les dividim ens ha de donar 2.
Tan sols queda anar provant fins que el resultat sigui dos. Si escriviu 26 a C7 veureu que el resultat és 2, o sigui que ja el tenim resolt.
a) Disset meys la meitat d'un nombre
b) Dos nombres consecutius
c) Dos nombres que sumin 25
d) La quarta part de la meitat d'un nombre
Grau de dificultat:
« Molt fàcil
«« Fàcil
««« Una mica complicat
«««« Difícil, però no massa.
9. FraccionsCreeu un nou full de càlcul dintre del llibre de treball que es digui fraccions i ompliu com surt a la taula inferior.
A la cel·la B4 heu de marcar la vora inferior què farà de linia de fracció. Haureu de crea les fòrmules per a que es faci el càlcul de les cel·les D4, E4, F4 i G4. A continuació doneu format a la cel·la per a que l'expressió sigui la correcta.
Les cel·les H4 i I4 corresponen al resultat i al seu complemetari (això vol dir que la seva suma farà 1). D'aquesta manera podrem realitzar amb aquests valors un gràfic circular que col·locarem a la dereta.
Després de realitzar el full de càlcul comproveu el resultat amb les següents fraccions: 1/3, 2/3, 6/4,
5/5, 2/8, 268/697, 6/2.
Anoteu quines situacions anòmales trobeu i esbrineu com solucionar-les.
10. Coordenades cartesianes
Veurem com es poden fer gràfics cartesians d'una manera fàcil i ràpida..
Creeu un nou full de càlcul dintre del llibre de treball que es digui coordenades.
Escribiu una taula de coordenades x/y com la que teniu a continuació:
Fes un gràfic de les dades de manera que et quedi com aquest:
11. Els gràfics
Afegiu un nou full al nostre llibre i anomeneu-lo gràfics.
Cerqueu a internet la població (nombre d'habitants) a Espanya i a Catalunya durant el segle passat a intervals de 10 anys. Us hauria de quedar una taula semblant a aquesta:
Quant la tingueu plena cal que feu els següents gràfics:
No us oblideu de titular els gràfics i els eixos de cada gràfic i doneu-li format.
Feu un escrit comentant tot el que veiu en la variació en la població. Quan i perquè es produeixen augments o disminucions, si hi ha relació entre la població a Catalunya i Espanya, etc.
Eines matemàtiques
En aquest exercici realitzareu unes quantes eines per fer càlculs matemàtics senzills i resoldre problemes de manera ràpida i fàcil.
Per fer-ho creeu un nou llibre i el deseu amb el vostre nom.
Feu un full amb el nom SMD (Sistema mètric decimal) i en ell creeu una taula per convertir qualsevol unitat de longitud del sistema mètric decimal.
Podeu fer una taula com la que teniu a continuació:
Fixeu-vos que les cel·les amb color verd són a les que heu de col·locar els valors i a les blaves automàticament es calcula el valor en la resta d'unitats.
Optatiu: Podeu protegir totes les cel·les menys les de color verd seleccionant-les i picant a format del ce·la i deprés a protecció. El programa us adverteix que només quedaran protegides si protegiu el full. Per fer-ho aneu a Eines - Protegeix el document.
Consell: no poseu contrasenya al full protegit si no teniu absoluta seguretat de que us enrecordareu després. Recordeu que les cel·les de color verd no les podeu proptegir.
Heu fet una taula per longitud. Ara feu el mateix per superficie i per volum.
Doneu nom al segon full del voste llibre: Altres. Cerqueu a internet la relació que hi ha entre:
Longitud:
Temperatura:
Feu un factor de conversió per a cada parell d'unitats.
Exercicis
Calculeu i anoteu els resultats en el mateix full de càlcul.
Nota: per evitar que la primera lletra es posi en majúscula aneu a Eines - Correcció automàtica i allà a la pestanya Opcions i desmarqueu l'opció que convingui.
13. Eines matemàtiques II: Ruffini
En aquest exercici realitzareu un full de càlcul per realizar el mètode de simplificació de polinomis.
Creeu un full amb el nom Ruffini.
Podeu fer una taula com la que teniu a continuació:
Fixeu-vos que les cel·les amb color groc són a les que heu de col·locar els coeficients del polinomi (en aquest cas 3x5 + 4x4 + 6x2 -7x +14); a la cel·la A7 es col·loca el valor pel qual volem fer la divisió; a les ce·les B6, C6, etc. has d'escriure la fòrmula per què es copii el valor de cada coeficient i després hauras de posar les fòrmules per a que es realitzin els càlculs que es fan en el mètode; el full de càlcul realitza la resta. En aquest cas, el nostre polinomi no és divisible per x-2. Recorda que després has d'escriure el polinomi resultant a partir dels coeficients
Exercicis
1. Feu les divisions per Ruffini per als següents polinomis i anoteu els resultats:
a) (4x 4 + 3x 3 − 5x 2 + x + 7) : (x − 1)
b) (4x 4 − 2x 3 + 3x 2 − 2x + 5) : (x + 1)
c) (2x 2 − 3x + 2) : (x − 2)
2. Factoritza els següents polinomis si es pot:
a) 2x3 − 3x2 − 5x − 5
b) x2 − 5x + 6
c) x 3 − 5x2 + 6x
d) x 4 −1
Eines matemàtiques II: Trigonometria
En aquest exercici realitzareu un full de càlcul per resoldre triangles utilitzant coneixements bàsics de trigonometria.
Creeu un full amb el nom Trigonometria.
Copia i enganxa aquesta imatge en el teu full de càlcul:
14: Teorema de Pitàgores
Feu una taula per introduir els valors dels costats a, b i c.:
Les cel·les de color verd contindran els valors de l'enunciat (sempre faltarà un) i les de la dereta faran el càlcul corresponent.
A continuació creeu la fòrmula per calcular qualsevol costat utilitzant el teorema de Pitàgores. Penseu quines opcions heu de triar per que es pugui calcular qualsevol valor tenint els altres dos.
Consell: per evitar que ens surti els misstages del tipus Err:502, podeu fer una funció condicional de manera que només faci el càlcul de Pitàgores quan falti el valor; si no és així deixarà el valor que tinguerm escrit. En el nostre cas imaginem que a B3 tenim el valor de a. Si el valor el coneixem i l'em introduit ens interesa que surti a l'apartat de resultats; si pel contrari, no el coneixem, ens interesa que apliqui la fòrmula. Això ho podem fer amb una funció condicional semblant a aquesta:
=SI(B3=0;fòrmula;B3)
15: Raons trigonomètriques
Anem a complicar el tema. Recorda que:
c · sin A = a
c· cos A = b
b· tg A = a
c· sin B = b
c· cos B = a
a· tg B = b
Ara fes una altra taula per introduir els valors dels costats a, b i c, i dels angles A, B i C.
Exercicis
Teorema de Pitàgores:
Raons trigonomètriques:
Estadística I
Sense dubte l'estadística és una de les parts de la matemàtica que més fàcilment es pot tractar amb el full de càlcul.
Afegiu un nou full al nostre llibre i anomeneu-lo estadítica 1.
Aplicarem unes nocions bàsiques d'estadítica amb nosaltres mateixos.
Cal que feu una taula amb les alçades els pesos i el nombre de germans del primer full que vam crear. Per fer-la podem copiar-la a mà (significaria que no hem après res fins ara), donant-li a copiar i enganxar o fent una taula relacionada. En aquesta taula les dades canvien si canvien en la seva font original. Per fer això tan sols cal posar en la cel·la la destinació "=" i després piquem a la cel·la que volem relacionar, en el nostre cas del primer full. També valdria picant "='Exercici1'.C5", per exemple. L'avantatge d'aquest mètode és que si canviem les dades en el full original automàticament es canviaran en la nostra nova taula.
Calcularem la mitjana aritmètica, la mediana i la moda de les variables estudiades.
Feu un gràfic de linies per a cada variable i situeu aquests tres valors. Quin dels tres és més representatiu?